Polakker saksøker Adecco

Den polske renovatøren Michal Traczyk saksøkte torsdag formiddag vikargiganten Adecco.

2011012015275420131216150844

ola.tommeras@fagforbundet.no

Sjåfør og renovatør Michal Traczyk kom til Asker kommune i slutten av oktober sammen med ytterligere 13 polakker. De skulle jobbe for Ragn-Sells, som overtok renovasjonen i kommunen fra og med 1. november.

Traczyk og hans kolleger klaget over boforholdene de første dagene, arbeidsdager over 12 timer og lav lønn. Det medførte et møte i Adecco der tre renovatører ble sagt opp på dagen. Adecco benektet og hevdet at de hadde sagt opp frivillig, inntil det ble kjent at Traczyk hadde gjort lydopptak av hele møtet.

Søkte fast jobb

Advokat Sebastian Garstecki ved advokatkontoret Andersen & Bache-Wiig sendte torsdag formiddag prosessvarsel til Adecco som arbeidsgiver, og til Asker kommune og Ragn-Sells som solidarisk ansvarlige.

Hovedpunktet i prosessvarselet er at Adecco utlyste faste stillinger i annonsen i Polen. Da de kom til Norge ble de forelagt tre måneders kontrakt.

Michal Traczyk sa i likhet med flere andre polakker, opp sin faste jobb i Polen for å prøve lykken i Norge.

– Traczyk gikk fra en fast jobb han hadde hatt i 12 år, da han takket ja til tilbudet fra Adecco. Folk går ikke fra en fast ansettelse for tre måneders kontrakt, kommenterer advokat Sebastian Garstecki.

Brudd på brudd

– Erstatningsbeløp er ikke fastsatt ennå, men ut i fra de rettsbruddene polakkene er utsatt for vil det ligge høyt, sier Garstecki.

I prosessvarselet henviser Garstecki til en rekke lovbrudd i forbindelse med ansettelsene og oppsigelsene av polakkene i Asker:

– Ulovlig midlertidig ansettelse. Det er ikke anledning i henhold til arbeidsmiljøloven, å basere fast arbeid utelukkende på midlertidig ansatte.

– Usaklig grunn til oppsigelse, samt ugyldig oppsigelse som det ikke var vilje i Adecco til å ordne opp i før saken ble offentlig kjent.

– Uverdige boforhold. Ifølge kontrakten skulle Adecco ordne med bosted. De 14 polakkene ble forelagt et loft med køyesenger, uten varmt vann og oppvarming. Dette skulle koste 4.000 per person i måneden. Etter klage fikk de plass i brakker.

– Ulovlig overtid. Bilder av stemplingskort dokumenterer bruk av overtid i strid med arbeidsmiljøloven.

– Straffbare forhold. Det vurderes en politianmeldelse da enkelte av disse lovbruddene kan medføre straffansvar, ifølge Garstecki.

Elendige forhold

Garstecki er den første polsktalende advokat som tar tak i polske arbeideres forhold i Norge.

– De polske renovatørene i Asker er ikke noe engangstilfelle. Det er utrolig mange tilsvarende saker i norsk arbeidsliv i dag, sier han.

– De fleste saker er imidlertid ikke dokumentert så grundig som saken til Michal Traczyk, takket være at han gjorde lydopptak av møtet der de ble usaklig oppsagt.

– Merkverdig aksept

Ragn-Sells fikk anbudet på renovasjon i Asker i februar måned, over åtte måneder før de skulle overta. Ingen stillinger ble utlyst, før de noen uker foran overtakelsen leide inn 14 polakker gjennom Adecco.

Overfor kommunen og media har Ragn-Sells begrunnet korttidskontraktene med at dette er en vanlig og hensiktmessig måte å gjøre det i en oppstartsperiode. På formannskapsmøte i Asker tirsdag denne uka aksepterte kommunen begrunnelsen, under forutsetning at de blir fast ansatt senere.

Garstecki er overrasket over kommunens aksept.

– Det er juridisk ganske rart å akseptere et lovbrudd med begrunnelsen at det er mer hensiktsmessig slik. Det er svært strenge vilkår for midlertidige ansettelser, og de er ikke oppfylt her, kommenterer Garstecki.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy