JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny IA-avtale for oppfølging av sykmeldte

Mette Nord (Fagforbundet) og Anne Kari Bratten (Spekter) reprenterer arbeidstakerne og arbeidsgiverne. Begge er fornøyde med den nye IA-avtalen.

Mette Nord (Fagforbundet) og Anne Kari Bratten (Spekter) reprenterer arbeidstakerne og arbeidsgiverne. Begge er fornøyde med den nye IA-avtalen.

Geirmund Jor

Trass i høyresidens skepsis mot IA-avtalen underskrev regjeringen og partene i arbeidslivet i dag en ny intensjonsavtale for et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen).

2014030412000020140307090650

vegard.velle@fagforbundet.no

IA-avtalen inngås for perioden 4. mars 2014 – 31. desember 2018. Den innebærer betydelige forenklinger i reglene for oppfølging av sykmeldte.

Partene er enige om at IA-arbeidet skal forenkles og avbyråkratiseres, og har foreslått lovendringer som vil gjøre det enklere for virksomhetene å følge opp de som har behov for det.

Setter arbeidstakeren i sentrum

Avtalen beholder de tre delmålene – reduksjon av sykefravær, økt yrkesdeltagelse for de med redusert funksjonsevne, samt økt reell pensjonsalder. Samtidig blir det et større trykk på forebyggende arbeid.

– Ved å fjerne sanksjonsregimet kan arbeidsgiverne bruke mer av sin tid på å følge opp den enkelte arbeidstaker på arbeidsplassen. Arbeidstakeren kan konsentrere seg om å bli frisk og komme tilbake til jobb. Legene slipper å tenke på unødvendige sanksjoner knyttet til et omstridt sykmeldingskurs, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson.

Ikke overrasket over regjeringen

– Når ting virker, bør vi fortsette med det. At alle er enige om målene i IA-avtalen, øker sjansen for at den vil virke, mener Mette Nord, leder av Fagfornundet.

Tidligere har både Høyre og Frp signalisert skepsis til IA-avtalen og vært inne på kutt i sykemeldingsordningen og innføring av karensdager som sanksjonsmåter mot økt sykefravær. Mette Nord vil likevel ikke si hun er overrasket over at den mørkeblå regjeringen har signert avtalen.

– Alle partiene, inkludert Høyre og Frp, forpliktet seg i valgkampen til ikke å angripe sykemeldingsordningen, sier hun.

Nord peker på at karensdager over tid ikke har bidratt til et lavere sykefravær i Sverige, etter at den borgerlige regjeringen innførte ordningen der.

– IA-avtalen har forlenget yrkeslivet til mange arbeidstakere. Nå vil dette gjelde mange flere, sier hun.

Sykefraværet gått ned

Ifølge Statistisk sentralbyrå har sykefraværet har gått ned med 14,1 prosent de siste 12 årene. Arbeidsøkonom og forskningsleder ved SINTEF, Solveig Ose, har evaluert den siste IA-avtalen som gjelder fra 2010 og fram til nyttår 2013.

– Generelt sett er arbeidslivet blitt mindre inkluderende de siste årene, sier hun til Dagsavisen.

Fornøyde arbeidsgivere

Administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund, er tilfreds.

– Ny IA-avtale bygger på mindre kontroll og mer tillit. Det blir enklere for bedriftene, mer målrettet arbeid med sykefravær, sier hun.

Anne Kari Bratten, administrerende direktør i arbeidsgiverorganisajonen Spekter, slutter seg til:

– Det blir nå slutt på at arbeidsgivere kan ilegges bøter for manglende sykefraværsoppfølging. Vi har også fått på plass en forenkling av oppfølgingen av sykmeldte.

Bratten er også tilfreds med at det nå legges opp til å finne mer ut av hvorfor kvinner har et høyere sykefravær enn menn.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy