JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Bruk vetoretten mot vikardirektivet

Trondheimskonferansen krever at regjering og Storting legger ned veto mot vikarbyrådirektivet.

2011020215241920131216151534

vegard.velle@fagforbundet.no

Det første den rødgrønne regjeringa gjorde etter at den tok over i 2005, var å reversere arbeidsmiljølovens bestemmelser om midlertidige ansettelser. Hvis de innfører vikarbyrådirektivet, vil akkurat disse bestemmelsene i arbeidsmiljøloven oppheves, mener deltakere på konferansen.

Krever faste ansettelser

– Trondheimskonferansen 2011 er av den oppfatning at bruken av vikarbyråer og bemanningsselskaper skal begrenses, og krever i stedet faste ansettelser, står det i en uttalelse vedtatt under konferansen.

Trondheimskonferansen har blitt døpt til venstresidens LO-kongress. En rekke uttalelser om arbeidslivet ble vedtatt på årets konferanse.

– Et rettferdig og forutsigbart arbeidsliv betinger faste ansettelser og gode tilsettingsvilkår. Vikarbyrådirektivet vil føre til den motsatte utviklinga. Det er allerede et altfor stort innslag av midlertidige ansettelser i det norske arbeidslivet, sier uttalelsen.

Fjerner tryggheten

Arbeidsmiljøloven krever at personer som er innleid fra et byrå, skal omfattes av de samme reglene som midlertidig ansatte. Det vil si at innleide bare kan brukes til sesongarbeid, eller ved vikariat for bestemte personer. Med andre ord ikke i bedriftenes kjernevirksomhet.

I svært mange tariffavtaler har de tillitsvalgte forhandlingsrett og kan stanse innleie. Det er disse bestemmelsene i lov og avtaleverk som blir opphevet dersom direktivet blir innført i Norge.

Aksjonsdag

Målet med vikarbyrådirektivet er å fjerne forbud og restriksjoner for bemanningsselskaper og vikarbyråer. Det åpner for at ESA- og EFTA-domstolen kan tvinge Norge til å måtte endre tariffavtaler og lovverk, som i dag støtter opp under arbeidstakeres rettigheter.

LO-kongressen vedtok i 2001, 2005 og 2009 en oppfordring om å bruke veto-retten mot EU-direktiv som undergraver faglige rettigheter.

Fagbevegelsen skal ha aksjonsdag den 14. mars for å markere at regjeringen må benytte vetoretten mot direktivet.

Blir arrangert av LO i Trondheim

561 personer deltok på årets konferanse

Blant innlederne var Gerd-Liv Valla, Harald Berntsen, Arne Byrkjeflot, Roy Pedersen og Lars Johnson.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy