JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Enige om mål

Fagforbundet og Spekter har inngått en samarbeidsavtale om kompetanse, heltid og samhandling i sykehusene.

2011020817263020131216151740

karin.svendsen@fagforbundet.no

Som første arbeidstakerorganisasjon har Fagforbundet inngått en samarbeidsavtale med Spekter. Det var Anne Kari Bratten, viseadministrerende direktør i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter, som gjorde avtalen kjent i sitt foredrag på Fagforbundets sykehuskonferanse utenfor Trondheim tirsdag ettermiddag.

Hjelp til å velge

Anne Kari Bratten la fram en rekke prognoser for framtidas helsevesen med spesiell vekt på sykehussektoren. Vi kan vente oss en manko på 13.000 sykepleiere og 40.000 helsefagarbeidere innen 2030.

- Og det er hvis alle arbeider i full stilling. Og det gjør de jo ikke, sa Bratten.

Hun mener det kunne vært en fordel om ungdommen fikk litt hjelp til å velge yrke utfra samfunnets behov. Ett eksempel: I år får vi fem nye geriatere. Samtidig ønsker 3000 ungdommer å bli fotojournalister.

- Vi må prioritere. Og vi må hjelpe ungdommen til å prioritere, mener hun.

Splittelse på sykehus

Viseadministrerende direktør i Spekter er engasjert i arbeidet for å se heltheten.

- Men ingen går i fakkeltog for helheten, sier hun. Ett eksempel er striden om hvilke funskjoner som skal legges til hvilke sykehus. Et annet eksempel på manglende helhetsperspektiv finner hun i organsasjonslivet på sykehuset.

- Vi har 41 fagforbund i sykehussektoren. 39 av disse er profesjonsforbund. Av en eller annen grunn tror de som arbeider i sykehus, at de blir sterkere gjennom splittelse.

En grunn til at Spekter har inngått en samarbeidsavtale med Fagforbundet, er nettopp den at dette forbundet organiserer flest yrkesgrupper, og er åpen for de resterende, i sykehusene.

I likhet med Fagforbundet er også Bratten opptatt av at helse og helsetjenestene er en verdi som ikke fordeles likt i det norske samfunnet.

- De som skriker seg til det, får mer enn de som ikke har høy utdanning og høy inntekt, sier hun.

Avtale

- Jeg tror Spekter og Fagforbundet har felles interesser og mål på en rekke områder. Derfor er jeg stolt over å være den som får bekjentgjøre samarbeidsavtalen vår, sier Bratten.

Hun tror de to partene kan enes om arbeidet med blant annet rett person på rett plass, flere heltidsstillinger og kompetanseutvikling.

- Jeg gleder meg til å ta fatt, og jeg er både profesjonelt og personlig engasjert i dette, avsluttet hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy