JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Politisk beslutning å ha ryddige forhold

Både byrådet i Oslo og LOs juridiske avdeling mener en kommune ikke kan kreve at selskaper som konkurrerer om offentlige oppdrag skal ha tariffavtale. – Dette handler om politisk vilje, sier Stein Guldbrandsen i Fagforbundets politiske ledelse.

2011021512403320131216152100

per.flakstad@fagforbundet.no

Rødt og SV i Oslo har reist forslag om at de selskapene som kommunen inngår avtaler med om å levering av varer og tjenester, skal ha tariffavtale med sine ansatte.

Byrådet svarer nei, og får støtte av LOs juridiske avdeling på at et slikt krav vil være i strid med norsk forvaltningsrett og med EØS-avtalen.

Dermed kan det bli vanskelig for fagbevegelsen å bruke kommunenes innkjøpsavtaler som brekkstang for å tvinge gjenstridige arbeidsgivere til å inngå tariffavtaler med sine ansatte, skriver Klassekampen.

– Dette er sikkert juridisk riktig. Men slike saker handler jo ikke bare om jus, sier AU-medlem i Fagforbundet, Stein Guldbrandsen, til Fagbladet.

– Selv om kommunene ikke kan gå ut og kreve at selskaper de skal samarbeide med skal ha ryddige forhold og en tariffavtale, så kan de likevel velge å samarbeide bare med selskaper som har ordnede forhold til sine ansatte, fortsetter han.

– Hvem kommunen velger å samarbeide med er i første rekke et politisk spørsmål, som avgjøres i kommunestyrene. Og da handler det ikke først og fremst om jus, men om politisk vilje, sier Guldbrandsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy