JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ulovlig drift ved privat sykehjem

Ledelsen ved Ammerudlunden sykehjem i Oslo og Adecco Helse innrømmer at de har latt ansatte gå ulovlige vaktturnuser med opptil 84-timers arbeidsuke - uten overtid.

2011021814244720131216152334

per.flakstad@fagforbundet.no

Etter at den ulovlige driften ble dokumentert i NRK i går, lover sykehjemmet og Adecco Helse å rydde opp i forholdene, og lage nye turnuser for sine ansatte.

Ledelsen ved sykehjemmet sier til NRK at de trodde turnusen var lovlig, siden den var frivillig. Direktør i Adecco Helse, Bård Kristiansen, sier at praksisen nå er endret og at han personlig vil ta ansvar for at Ammerudlunden heretter skal drives i henhold til loven.

Ifølge en pressemelding fra selskapet er ny turnus utarbeidet, og den skal gjøres gjeldende i løpet av 14 dager.

Men både ledelsen i Adecco Helse og sykehjemmet har visst lenge at driften var ulovlig. Det har blant andre Sykehjemsetatens fagforening i Oslo påpekt en rekke ganger, ifølge nestleder Per Egil Johansen.

Påpekte forholdene i fjor

I fjor sommer skrev Fagbladet om Ammerudlunden sykehjem, og omtalte omtrent de samme forholdene som i går ble kjent gjennom NRK.

I den artikkelen gikk Per Egil Johansen hardt ut mot både Adecco Helse og mot ledelsen ved sykehjemmet:

– De ansatte er lønnet langt lavere enn kommunalt ansatte, har dårligere pensjonsordning, går doble vakter uten overtidsbetaling og det gjennomføres ikke lønnsforhandlinger eller utarbeides vaktplaner i samarbeid med de tillitsvalgte slik arbeidsmiljøloven krever, sa han i artikkelen.

I et leserinnlegg i Fagbladet kommenterte direktør Bård Kristiansen i Adecco Helse at ingen av de ansatte kjente seg igjen i Fagbladets artikkel. Han skrev at sykehjemmet ikke har hatt noen tillitsvalgte, og at det var grunnen til at det ikke var ført forhandlinger om lønn og vaktplaner. «Ammerudlunden har imidlertid fått sin egen tillitsvalgt, og vi ser fram til å samarbeide med denne,» skrev han i september.

Han gikk ikke inn på påstandene om dobbeltvakter, men skrev at sykehjemmet opererer med ønsketurnus for alle ansatte, og at dette var en ordning de selv var svært godt fornøyd med.

Kan dokumentere

– Jeg ble beskyldt for å lyve og bruke ufine metoder for å sette ansatte opp mot ledelsen. Nå viser det seg at vi hadde god bakgrunn for påstandene våre, sier Johansen til Fagbladet.

– Jeg registrerer at ledelsen nå sier den vil lage nye vaktplaner som holder seg innenfor arbeidsmiljølovens bestemmelser. Men jeg har ikke registrert at slike planer skal lages i samarbeid med de tillitsvalgte, og da vil de fortsatt være ulovlige siden de ikke er godkjent av de ansattes organisasjoner, sier han.

– Hvorfor har dere ikke gjort noe med disse forholdene før?

– Vi har vært i kontakt med sykehjemsetaten i Oslo og påpekt at det private sykehjemmet driver ulovlig. Problemet vårt er at det er vanskelig å få ut informasjon fra Ammerudlunden, slik at forholdene der har vært vanskelig å dokumentere. Vi opplever også at våre medlemmer har vært under et betydelig press når de har forsøkt å få ut informasjon som de etter vår mening har lovlig krav på. Vi har derfor valgt å bruke tid på å systematisk samle dokumentasjon i det stille. Nå kan vi dokumentere at svært mye av det Adecco Helse og ledelsen ved sykehjemmet sier ikke er riktig, sier Johansen.

Det er også dokumentert at ansatte overnattet i kjelleren på sykehjemmet. Ifølge pressemeldingen fra Adecco er det satt en umiddelbar stopp for dette inntil forholdene rundt rømningsvei og ventilasjon er avklart. Ifølge Adecco fikk bestyreren på sykehjemmet bekreftet at dette var i orden. Selskapet skriver også at overnatting i kjelleren har vært frivillig og uten ekstra kostnad for de ansatte.

Krever gransking

Sykehjemsetatens fagforening kommer nå til å kreve at Oslo kommune sørger for at det ryddes opp i forholdene ved de private sykehjemmene i byen.

Oslo SV fremmer i dag et forslag om umiddelbar gransking av de kommersielle sykehjemmene og at konkurranseutsettingen av flere sykehjem umiddelbart stanses.

– Avsløringene viser helt uakseptable forhold ved Ammerudlunden og store hull i kommunens oppfølging av kommersielle sykehjem, sier SVs ordførerkandidat Marianne Borgen.

– Ammerudlunden har lenge vært Høyres og Frps utstillingsvindu i omsorgspolitikken. Nå viser det seg at Oslo kommune og byrådet ikke har kontrollert at deres leverandører og underleverandører har gitt sine ansatte normale lønns- og arbeidsvilkår. Det kan virke som Høyre og Frp for enhver pris vil konkurranseutsette og spare penger på eldreomsorgen, uten å bry seg om de ansatte har holdbare arbeidsforhold, sier Arbeiderpartiets byrådslederkandidat i Oslo, Libe Rieber-Mohn.

Hun vil nå ha klare svar fra det sittende byrådet om hva de har tenkt å gjøre med denne saken.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier i en kommentar til NRK at forholdene ved Ammerudlunden høres ut som sosial dumping, og at hun håper Høyre/Frp-byrådet i Oslo rydder opp. Hun mener det er rystende at slike forhold blir avdekket i helsevesenet, og at situasjonen ved Ammerudlunden er en sak for Arbeidstilsynet.

Må rydde opp

Per Egil Johansen synes ikke argumentasjonen holder om at det er ønsketurnus som gjør at flere ansatte jobber doble vakter uten overtidsbetalt.

– Også Ullevål har ønsketurnus, men innenfor lovens rammer. Poenget er at det må ligge noen retningslinjer i bunnen. Da kan ønsketurnus fungere bra, sier han.

– Vi forventer nå at Adecco Helse og ledelsen ved Ammerudlunden rydder opp i forholdene i samarbeid med de ansatte og deres tillitsvalgte, fortsetter han.

Johansen håper at dialogen mellom arbeidsgiver og de ansatte blir bedre etter NRKs avsløringer. Fram til nå synes han at Adecco Helse har opptrådt arrogant overfor både ansatte, tillitsvalgte og fagforeninger.

– Jeg tror de må tenke gjennom at vi ikke lenger lever i 1908, men i 2011, og at det er etablert en rekke lover og reguleringer i arbeidslivet som arbeidsgivere er forpliktet til å følge, sier Per Egil Johansen.

Vil kaste Adecco ut av offentlig drift

Forholdene ved Ammerudlunden er bare en av flere saker der Adecco-selskaper den siste tiden har fått negativ publisitet. I flere artikler har Fagbladet fulgt polske renovatører i Asker som selskapet Ragn-Sells leide fra Adecco, og som ble truet til å si opp da de påpekte at arbeidsforholdene ikke var til å leve med. Adecco måtte legge seg flate og beklage da det viste seg at en av renovatørene hadde gjort opptak av samtalen med mobiltelefonen sin.

I tillegg har Dagbladet gjennom en serie reportasjer avslørt at Adecco-vikarer har jobbet som renholdere og barnehageassistenter for helt ned mot 115 kroner i timelønn. Dette skjer til tross for at det offentlige er pålagt ikke å kjøpe inn tjenester for under tarifflønn.

– Vi er ikke forpliktet til å lønne i henhold til KS-tabellen (kommunenes arbeidsgiverorganisasjon, red. anm.). Vi lønner markedslønn, sier informasjonssjef Anne-Stine Talseth i Adecco Norge til Dagbladet. Hun får støtte for dette standpunktet av fagsjef Even Hagelien i NHO Service.

Avsløringene har rystet Fagforbundets leder, Jan Davidsen. Han vil nå få alle forbundets 320.000 medlemmer til å jobbe aktivt for å kaste Adecco og vikarbyråene ut av de offentlige oppdragene.

– Ifølge Davidsen kan konkurranseutsetting av offentlige oppgaver true hele den offentlige velferdsmodellen. Det er ingen tvil om at arbeidernes rettigheter er under press, men det mest alvorlig er at dette truer kvaliteten på de tjenestene som kommunene skal levere til innbyggerne. Hvis dette får lov å spre seg, vil vi ikke klare å møte utfordringene vi har i eldreomsorgen, skolen og barnehagene, sier han til Dagbladet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy