JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Skuffende løftebrudd fra regjeringen om ny uføretrygd

- Vi oppfatter regjeringens forslag til ny uføretrygd som et klart brudd på løftene som er gitt til Stortinget, sier en skuffet Klemet Rønning-Aaby som er leder i LO Kommune.

2013092515311020131216235746

per.flakstad@fagforbundet.no

I forbindelse med pensjonsreformen skal offentlig uførepensjon tilpasses til ny uføretrygd fra 1. januar 2015. Kravet fra de store arbeidstakerorganisasjonene var at uførepensjonistene ikke skulle tape kjøpekraft på nye regler, og Klemet Rønning-Aaby mner regjeringen har lovt dette overfor Stortinget.

Løftebrudd

- Det er blitt sagt at offentlig ansatte skal få videreført kjøpekraften ved endringer av folketrygdens uføreregler og nye skatteregler. Derfor er det svært skuffende når regjeringen nå legger fram et forslag som etter vår mening gjør at uførepensjonistene taper om lag fem prosent i gjennomsnittlig pensjon. Vi mener dette er et klart løftebrudd, sier han til Fagbladet.

Da saken var på ute på høring, kom de store forhandlingssammenslutningene i offentlig sektor med flere innspill. Hovedkravet var at uførepensjonistenes kjøpekraft ikke måtte svekkes.

- Vi opplever at regjeringen ikke har tatt hensyn til noen av synspunktene våre, men bare har lyttet til arbeidsgiverne. Det forslaget som nå er lagt fram, er faktisk en innstramming i forhold til det som ble lagt fram i høringsnotatet, sier Rønning-Aaby.

Misfornøyd med tre områder

LO Kommune er misfornøyd med regjeringens forslag på spesielt tre områder:

– Nivået for nye uførepensjonister sikrer ikke videreføring av kjøpekraften for de store kvinnedominerte gruppene i oppvekst,- undervisnings- og helsesektoren, for eksempel helsefagarbeidere, ansatte i barnehager, sykepleiere og undervisningspersonell. Dette er yrker ved betydelig uførehyppighet, og de rammes av regjerigens forslag.

– Det foreslås en nedre grense for på 20 prosent uføregrad for å få offentlig uføregrad. Dette har etter LO Kommunes mening ikke noe med nye uføreregler i folketrygden å gjøre, og rammer hovedsaklig mennesker som får tilpasset arbeidssituasjonen for å bevare restarbeidsevnen. Forslaget framstår som en ren innstramming.

– Opptjeningen av uførerettighetene begrenses til 67 år etter de nye reglene. Dermed begrenses mulighetene for fulle uførerettigheter sammenliknet med opptjening til 70 år som arbeidstakersiden spilte inn under høringsprosessen.

Kompliserer tariffoppgjøret

Siden de nye reglene trer i kraft allerede 1. januar 2015. tror Klemet Rønning-Aaby at Stortinget kommer til å behandle regjeringens forslag allerede i høst.

- Vi forventer vel ikke all verden av det nye stortingsflertallet og en ny regjering med Høyre i spissen. Men vi vil uansett jobbe for å se hva vi kan få gjennomslag for før stortingsbehandlingen, sier han.

- Dersom reglene blir vedtatt i tråd med forslaget, må vi se hva vi kan få til i tariffavtalene som det skal forhandles om i hovedoppgjøret til våren. Det er ingen tvil om at de nye uførereglene, slik de er foreslått, vil komplisere tariffoppgjøret i spesielt kommunesektoren og helsesektoren, sier Klemet Rønning-Aaby.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy