per.flakstad@fagforbundet.no
I forbindelse med pensjonsreformen skal offentlig uførepensjon tilpasses til ny uføretrygd fra 1. januar 2015. Kravet fra de store arbeidstakerorganisasjonene var at uførepensjonistene ikke skulle tape kjøpekraft på nye regler, og Klemet Rønning-Aaby mner regjeringen har lovt dette overfor Stortinget.
Løftebrudd
- Det er blitt sagt at offentlig ansatte skal få videreført kjøpekraften ved endringer av folketrygdens uføreregler og nye skatteregler. Derfor er det svært skuffende når regjeringen nå legger fram et forslag som etter vår mening gjør at uførepensjonistene taper om lag fem prosent i gjennomsnittlig pensjon. Vi mener dette er et klart løftebrudd, sier han til Fagbladet.
Da saken var på ute på høring, kom de store forhandlingssammenslutningene i offentlig sektor med flere innspill. Hovedkravet var at uførepensjonistenes kjøpekraft ikke måtte svekkes.
- Vi opplever at regjeringen ikke har tatt hensyn til noen av synspunktene våre, men bare har lyttet til arbeidsgiverne. Det forslaget som nå er lagt fram, er faktisk en innstramming i forhold til det som ble lagt fram i høringsnotatet, sier Rønning-Aaby.
Misfornøyd med tre områder
LO Kommune er misfornøyd med regjeringens forslag på spesielt tre områder:
– Nivået for nye uførepensjonister sikrer ikke videreføring av kjøpekraften for de store kvinnedominerte gruppene i oppvekst,- undervisnings- og helsesektoren, for eksempel helsefagarbeidere, ansatte i barnehager, sykepleiere og undervisningspersonell. Dette er yrker ved betydelig uførehyppighet, og de rammes av regjerigens forslag.
– Det foreslås en nedre grense for på 20 prosent uføregrad for å få offentlig uføregrad. Dette har etter LO Kommunes mening ikke noe med nye uføreregler i folketrygden å gjøre, og rammer hovedsaklig mennesker som får tilpasset arbeidssituasjonen for å bevare restarbeidsevnen. Forslaget framstår som en ren innstramming.
– Opptjeningen av uførerettighetene begrenses til 67 år etter de nye reglene. Dermed begrenses mulighetene for fulle uførerettigheter sammenliknet med opptjening til 70 år som arbeidstakersiden spilte inn under høringsprosessen.
Kompliserer tariffoppgjøret
Siden de nye reglene trer i kraft allerede 1. januar 2015. tror Klemet Rønning-Aaby at Stortinget kommer til å behandle regjeringens forslag allerede i høst.
- Vi forventer vel ikke all verden av det nye stortingsflertallet og en ny regjering med Høyre i spissen. Men vi vil uansett jobbe for å se hva vi kan få gjennomslag for før stortingsbehandlingen, sier han.
- Dersom reglene blir vedtatt i tråd med forslaget, må vi se hva vi kan få til i tariffavtalene som det skal forhandles om i hovedoppgjøret til våren. Det er ingen tvil om at de nye uførereglene, slik de er foreslått, vil komplisere tariffoppgjøret i spesielt kommunesektoren og helsesektoren, sier Klemet Rønning-Aaby.
– Alle frisører blir til slutt psykologer også, sier Golandam Mirshahi.
Vanja Krøvel
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Ønsker debatt: Forfatter Olaug Nilssen ønsker seg at fagfolk kommer på banen og diskuterer problematikken rundt seksualitet og sterkt utviklingshemmede.
Eivind Senneset
Werner Juvik
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte