– Orker ikke mer av råkjøret

Fire polske renovatører i Asker er sykmeldt etter tre måneder med 60-timers uker. Overarbeidet, fastslår legene.

2011022511564820131216152703

ola.tommeras@fagforbundet.no

1. november overtok Ragn-Sells renovasjonstjenesten i Asker. De startet med 14 polakker innleid fra Adecco. Tre måneder senere er det kun fem igjen som fortsatt holder ut; Tre ble oppsagt, to sa opp selv og fire er nå sykmeldt. Ragn-Sells oppgir udyktighet som grunnlag for at disse måtte gå.

Fagbladet har dokumentasjon på at renovatørene fortsatt jobber mellom 60 og 70 timers arbeidsuker. Ragn-Sells omtaler det som noe overtid, men innenfor lovens rammer. Se egen sak.

Se også: Leder av Seksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet, Stein Guldbrandsen: - Dette er bruk og kast av arbeidskraft

– Som en arbeidsleir

Arbeidsgiveransvaret ble overført fra Adecco til Ragn-Sells 1. februar. De fire som nå er sykmeldt, har avslått å underskrive kontrakten. De mener arbeidsmengden er for stor.

– Vi visste at det var en tung jobb som ventet, men dette er ingen vanlig jobb. Det er som en arbeidsleir, sier de fire polakkene. Fagbladet møter dem på Ragn-Sells nye brakkerigg på et industriområde i Røyken, plassert på parkeringsplassen for søppelbilene.

Siden desember har bemanningen økt til 18. Likevel viser stemplingskortene at arbeidsdagene fortsatt er på rundt 12 timer.

– Ragn-Sells regnefeil

Ragn-Sells overtok renovasjonen i Asker med 14 mann og åtte biler, der Veolia tidligere hadde gjort jobben med 19 mann og 11 biler.

– Vi hadde dessuten lengre vei for å tømme bilene enn Veolia. Inntil nylig leverte vi papir og plast på Alnabru. I tillegg måtte vi til Lommedalen for å fylle biogass. Alt dette ekstraarbeidet hadde ikke Ragn-Sells regnet med. Nå betaler vi for deres feilkalkulering, sier de polske arbeiderne.

Ragn-Sells opplyser at de per i dag tømmer restavfall på Skui i Bærum og returpapir i Lier.

Ofrer ikke helsa

De fire er klare på at de ikke vil fortsette å jobbe med de vilkårene som gjelder i Ragn-Sells i Asker. Derfor har de ikke signert.

– Vi trenger pengene, men er ikke villige til å ofre helsa, sier Ryszard Woicilki.

– Andre er i mer desperate økonomiske situasjoner, med større forsørgeransvar i hjemlandet. Da har man ikke noe valg, sier de fire.

Woicilki forteller at han har gått ned 14 kilo siden starten, og vil ikke fortsette slik. Aleksander Rudnicki har slitt med konstant neseblod de siste ukene, og mener det kommeer av overanstrengelse.

Ved to allmøter, 31. januar og 12. februar, forela Ragn-Sells arbeidskontrakter til polakkene. På det første allmøtet ville ingen signere.

– Vi ønsket ikke å signere kontraktene før arbeidsmengde og overtidsbruk ble avklart, sier de.

60 timer normalt

Ifølge HR-direktør Torgeir Eian er det ikke brukt mer overtid enn tillatt i arbeidsmiljøloven etter at Ragn-Sells overtok arbeidsgiveransvaret.

– Vi har en særavtale med fagforeningen om utvidet overtid i henhold til arbeidsmiljøloven, men vi går ikke ut over arbeidsmiljølovens bestemmelser om maksimal overtid, sier han til Fagbladet.

Fagbladet har imidlertid kopier og bilder av de fleste av renovatørenes stemplingskort. Det dokumenterer en uvanlig høy arbeidsmengde, med arbeidsuker mellom 60 og 70 timer, selv etter at staben ble styrket med fire mann.

For de fire som nå er sykmeldt, var siste ”normaluke” (andre uke i februar) på henholdsvis:

69 timer, 60 timer, 68 timer og 62 timer. Kopier og bilder av stemplingskort viser tilsvarende arbeidsuker gjennom hele perioden.

Utbrent og deprimert

De fire har oppsøkt forskjellige leger på noe forskjellige tidspunkt.

– Legene har oppgitt at de lider av utbrenthet og depresjon, som en følge av stort arbeidspress og mange overtidstimer, opplyser advokat Sebastian Garstecki, som bistår de fire polakkene i videre kommunikasjon med Ragn-Sells.

Torsdag sendte Garstecki et brev til Ragn-Sells på vegne av de polske renovatørene, der han ber om å få en dialog med selskapet.

Februar 2010: Ragn-Sells vinner anbudet på renovasjon i Asker kommune. De slår ut Veolia med et nesten 20 millioner kroner lavere anbud.

1. november: Ragn-Sells overtar renovasjonen. De setter inn 14 polakker innleid på korttidskontrakter fra Adecco til det de kaller et rekrutteringsoppdrag.

November 2010: Det blir søppelkaos i Asker kommune. Veolia hadde 19 renovatører og 11 biler. Ragn-Sells vil gjøre samme jobben med et mannskap på 14 og åtte biler. Renovatørene jobber 70 timer i uka fra mandag til lørdag.

22. november: Tre polakker nekter å jobbe utover 12 timer. Ragn-Sells klager til Adecco. De blir kalt inn og oppsagt på dagen. To sier samtidig opp frivillig.

7. desember: Fagforbundet anmelder Asker kommune for å være ansvarlig for drift av regulær tjeneste ved hjelp av korttidsansatte.

Desember: Saken blir kjent. Adecco hevder polakkene sa opp frivillig. Både Adecco og Ragn-Sells avviser alle påstander.

11. desember: En av renovatørene, Michal Traczyk, hadde gjort lydopptak av møtet. Opptaket blir offentliggjort. Adecco legger seg flate.

Januar 2011: Ragn-Sells fastholder at de overtar arbeidsgiveransvaret fra 1. februar.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy