ola.tommeras@fagforbundet.no
Tirsdag er politikerne i formannskapet innkalt til ekstraordinært møte. På sakslista står én sak; Adeccos drift av Klæbu sykehjem.
De siste dagene har ansatte ved Klæbu sykehjem fortalt Adresseavisen om doble vakter og overtid uten overtidsbetaling. Svenske helsearbeidere er innkvartert i lagerrom mellom øktene. Beskrivelsen er identisk med avsløringene på Adeccos sykehjem i Oslo, der Arbeidstilsynet varslet fredag at de vil gå til anmeldelse for grove brudd på arbeidsmiljøloven.
Kjempet mot privatisering
Adecco overtok driften av sykehjemmet for et knapt halvår siden, 1. juni i fjor. De ansatte kjempet mot konkurranseutsetting så lenge som mulig, men i mars i fjor måtte de innse at slaget var tapt. Fra 1. juni var de ansatt i Adecco Helse. Selv om lønna var lik, var pensjonsrettighetene en helt annen.
Onsdag denne uka møtte Adecco Helse Fagforbundets tillitsvalgte på stedet. Samtidig startet folk i bygda underskriftskampanje mot Adeccos drift. De krever sykehjemmet tilbake til kommunal drift.
– Stjeler pensjon
Adecco betaler ca tre prosent av lønna til pensjonsordningen. Kommunen betalte 15 prosent.
– Dessuten har ikke Adecco betalt inn en eneste pensjonskrone til pensjonskontoen i Nordea. Per 1. januar var kontoen fortsatt tom, opplyser leder av Fagforbundet i Klæbu, Ingvar Sund.
– Dette er rent tyveri av de ansattes renter på pensjonspengene, mener Sund.
Klar melding
– Adecco har selv innrømmet at de har brutt norsk lov. Det er en viktig melding å merke seg for formannskapets medlemmer, når de tirsdag skal ta stilling til selskapets drift, sier Sund.
Norges bank
Arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap).
Ole Palmstrøm
Freddy André Øvstegård (SV) sier oppgjøret er dårlig nytt for alle som er avhengig av ytelser.
Sidsel Valum
UNIKT PAR: Kjæresteparet Øystein Norstad og Anniken Liberg Berg eier hver sin leilighet i dette borettslaget.
Werner Juvik
VAKSINERT: De ansatte på Haukeland sykehus i Bergen var blant de første som fikk tilbud om koronavaksine på jobb. Dette bildet er fra første runde i 2021.
Marit Hommedal / NTB
SETTER GRENSER: Nora Berntzen synes «quiet quitting» fortjener en bedre diskusjon i Norge.
Ida Bing