JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fikk ingen anbud på barnehagen – kan bli solgt

FORTSATT UVISS FRAMTID: Pedagogisk leder Lena Foyn og kollegene i Asperud barnehage i Oslo blir ikke konkurranseutsatt, men vet fortsatt ikke om arbeidsplassen blir solgt til private.

FORTSATT UVISS FRAMTID: Pedagogisk leder Lena Foyn og kollegene i Asperud barnehage i Oslo blir ikke konkurranseutsatt, men vet fortsatt ikke om arbeidsplassen blir solgt til private.

Werner Juvik

Av de sju barnehagene som ble lagt ut på anbud, har kommunen bestemt seg for å forhandle om privat drift av tre. – Det viser at dette ikke er noe kommunen bør drive med, mener Fagforbundet Oslo.

2014031212000020140314144544

Simen.Aker.Grimsrud@fagforbundet.no

– Etter gjennomgang av de innkommende tilbudene på konkurranseutsetting av barnehager i Oslo, går vi nå videre med forhandlinger med tre av barnehagene: Bjørnåsen, Ospa og Frydenlund, sier Anniken Hauglie (H), byråd for kunnskap og utdanning i Oslo kommune i en pressemelding.

Skrinlegger konkurranseutsetting av fire

Etter at bystyret i Oslo høsten 2012 vedtok å konkurranseutsette sju og selge ti kommunale barnehager i Oslo, har motstanden fra ansatte og foreldre gradvis vokst. Ansatte frykter at de vil få dårligere lønns- og pensjonsbetingelser hos en privat driver, og foreldrene er redde for at kompetanse vil forsvinne. Det er fortrinnsvis barnehagene som er dyrest i drift som skal konkurranseutsettes, og det er ment å være et forsøksprosjekt.

Nå viser det seg altså at barnehagene ikke er så attraktive for de private barnehageselskapene. Det er kommet inn tilbud på fem av barnehagene. Byrådet vil gå i forhandlinger om drift av tre av dem.

– Siden kommunen nå må avlyse konkurranseutsetting på fire av sju barnehager, sier det meg at dette ikke er noe kommunen bør drive med. Dette er ideologi fra høyresida, mener nestleder Ann Elisabeth Uran i Fagforbundet Oslo.

Fagforbundet frykter for arbeidsmiljøet

Både foreldre og ansatte har levd med en konstant uro de siste månedene. Det må de gjøre en stund til. I pressemeldingen vil ikke byråd Anniken Hauglie røpe hvor mange eller hvem som har lagt inn tilbud om å drifte de tre barnehagene, eller hvorvidt tre av de andre blir solgt eller ikke. Dette blir trolig avklart i april.

Fagforbundet i Oslo reagerer på at byrådet holder de ansatte på pinebenken i de tre barnehagene som ikke blir konkurranseutsatt nå.

– Vi mener disse barnehagene ikke bør være en del av neste runde hvor byrådet skal prøve å selge ti barnehager. Byrådets behandling av barnehagene går kraftig ut over arbeidsmiljøet, sier Uran.

Stiller spørsmål ved konkurransen

Hun sier at Fagforbundet nå vil vurdere om Oslo kommune bryter arbeidsmiljøloven i sin behandling av disse arbeidsstedene.

– Arbeidsgiver skal sørge for et forsvarlig arbeidsmiljø både fysisk og psykisk. Vi vil sette oss ned og se om kommunen har ivaretatt sitt arbeidsgiveransvar. Det har vært tre måneder med stor usikkerhet, og nå skal altså de ansatte vente enda lenger, sier Uran.

– Vi stiller også spørsmål ved om dette er en reell konkurranseutsetting. Er det mer enn ett selskap involvert i anbudene i de tre barnehagene som skal konkurranseutsettes, spør Uran, som mener det hele nærmer seg en farse.

– Forstår utålmodige foreldre og ansatte

Byråd Anniken Hauglie skriver i en SMS til Fagbladet at byrådet ikke har tatt endelig stilling til salgsprosessen.

– Vi er opptatt av å følge lov- og regelverk på området, og inngåtte avtaler for øvrig, skriver Hauglie, som ikke vil kommentere Fagforbundet Oslos mistanke om brudd på arbeidsmiljøloven ytterligere.

I pressemeldingen byrådet sendte ut tidligere i dag, onsdag, sier hun følgende:

– Jeg er klar over at både ansatte og foresatte er utålmodige etter å få en endelig avklaring. Byrådet følger opp bystyrets vedtak om konkurranseutsetting, men for meg er det avgjørende at barnehagene skal ha seriøse og kompetente driftere som skal bidra til et godt barnehagetilbud med høy kvalitet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy