JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ikke imot private – men de må følge loven

Libe Rieber-Mohn (Ap) vil stoppe den massive privatiseringen av sykehjemmene dersom hun blir byrådsleder i Oslo.

2011030217214220131216153005

karin.svendsen@fagforbundet.no

– Det sittende byrådet har en blind tro på markedet, sier Libe Rieber-Mohn om byrådet i Oslo som er dominert av Høyre og Fremskrittspartiet.

– Arbeiderpartiet tror også på markedet, men ikke blindt og dogmatisk, legger hun til.

Pause i privatiseringen

Aps byrådskandidat sier det ikke er aktuelt for hennes parti å fortsette den massive konkurranseutsettingen.

– Dere vil ikke fortsette den massive privatiseringen, men vil dere konkurranseutsette sykehjem i noen grad?

– Det er ikke aktuelt å konkurranseutsette flere sykehjem nå. Nå må vi ha en full gjennomgang og evaluering av de sykehjemmene som allerede er privatisert. Her må kvalitet og vilkår for de ansatte stå i fokus.

Bedre kontroll

– Vil Arbeiderpartiet avstå fra privatisering på prinsipielt grunnlag?

– Vi tar ikke avstand fra all konkurranseutsetting på prinsipielt grunnlag. Men måten det er gjennomført på, holder ikke mål. Det er avdekket skandaler på flere plan i forbindelse med Adeccos sykehjemsdrift i Oslo, sier Rieber-Mohn.

Hun mener Adecco-saken viser manglende styring og kontroll med sykehjemsdriften.

– Vårt ankepunkt i denne saken er at kommunen ikke har fulgt opp sykehjemsdriften med nødvendige tiltak og kontroll. Det har tross alt kommet mange indikasjoner på at det har foregått ting som ikke burde foregå. Tillitsvalgte har tatt opp brudd på arbeidsmiljøloven en rekke ganger Og det er en skandale at det var NRK, og ikke kommunen selv, som avdekket de kritikkverdige forholdene.

Flere plasser

– Er det noen stor forskjell mellom det sittende byrådet og et eventuelt rødgrønt byråd?

– Ja, så absolutt. Det sittende byrådet har konkurranseutsatt på ideologisk grunnlag. Allerede eksisterende sykehjemsplasser er blitt privatisert, og det totale antall plasser er blitt lavere. Vi har vært mot den konkurranseutsettingen som har funnet sted. Oslo Arbeiderparti vil ikke fortsette denne politikken.

Innenfor loven

Libe Rieber-Mohn sier det ikke er rart at Adecco har vunnet anbud i Oslo når de har gamblet med lønns- og arbeidsvilkårene til de ansatte.

– Ansatte må sikres skikkelige lønns- og arbeidsvilkår. Og arbeidsgiver må forholde seg til arbeidsmiljøloven og til gjeldene regler og forskrifter – både i anbudsrunden og i praksis, sier hun.

– Vil dere kreve at ansatte i sykehjem som blir privatisert, får beholde den lønna og den pensjonsordningene de har hatt som kommunalt ansatte?

– Vi krever at arbeidsgiverne holder seg til tariffavtaler og har skikkelige pensjonsordninger for sine ansatte.

– Ansatte i kommersielle selskap tjener anslagsvis 30.000 kroner mindre enn kommunalt ansatte, og de har dårligere pensjonsavtaler, selv om de er lovlige. Er det akseptabelt?

– De som har kontrakt med kommunen, skal operere med samme lønns- og arbeidsvilkår som gjelder for andre. Det gjelder også de ansattes pensjon.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy