JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Adecco lover tarifflønn og etterbetaling

Direktør Anders Øwre-Johnsen i Adecco Norge lover at alle som har jobbet ubetalt overtid skal få etterbetalt det de har krav på.

2011030317125420131216153059

per.flakstad@fagforbundet.no

Samtidig lover han at alle som jobber i Adecco Helse skal få tarifflønn.

– Vi kan ikke leve med et omdømme om at vi betaler våre ansatte uanstendig dårlig, sa Øwre-Johnsen på en pressekonferanse i Oslo i ettermiddag.

Ekstern gransking

Adecco har også engasjert advokat Jan Fougner til å lede en ekstern gransking av selskapet.

– Det er tre spørsmål jeg ønsker å finne svar på, sa Fougner på pressekonferansen:

· Er det flere brudd på arbeidsmiljølovgivningen enn de som allerede er avdekket?

· Er bruddene begrenset til Adecco Helse eller gjelder de også andre virksomheter?

· Er bruddene resultat av en serie enkeltstående feil, eller er de resultat av bevisste beslutninger i Adecco norske ledelse?

Ifølge Fougner kommer granskingen til å ta mellom to og tre måneder, og han sa at alle funn vil bli rapportert til Adeccos morselskap i Sveits, norsk politi og til Arbeidstilsynet.

Beklager

Det var en ydmyk direktør som møtte pressen. Jeg beklager på det sterkeste den situasjonen vi har satt både oss selv, våre ansatte og våre kunder i, sa han.

– Vi må bare erkjenne de grove bruddene på norsk lov- og avtaleverk som er avdekket. Jeg kan her og nå love at alle som har krav på overtidsbetaling de ikke har fått, skal få etterbetalt. Dette er omfattende jobb for oss, så jeg kan ikke si med sikkerhet hvor lang tid det vil ta før alle har fått det de skal.

– Men det jeg kan garantere, er at vi har økonomi til å gjennomføre denne etterbetalingen, sa Anders Øwre-Johnsen.

Slutt på sykehjemsdrift?

Sykehjemsdrift utgjør bare en liten del av Adeccos engasjement i Norge, rundt 350 av selskapets 7000 ansatte.

Adecco har igjen to sykehjem i landet der det foreløpig ikke er avdekket grove brudd på lov- og avtaleverk. Ifølge direktøren kommer selskapet nå til å fryse alle tilbud på drift av sykehjem, og de vil tenke seg nøye om før de går inn med nye tilbud.

– Betyr det at Adecco vurderer å trekke seg ut av sykehjemsdrift i Norge?

– Hvis det blir avdekket forhold som gjør at også våre siste kontrakter kan sies opp, så må vi nøye vurdere hvilke konklusjoner vi skal trekke av det. Hvis det viser seg at disse sykehjemmene er tilfredstillende driftet, skal vi gjøre dem til Norges beste både for de ansatte og brukerne, sa Øwre-Johnsen.

Uegnet for konkurranse

Nestleder i Fagforbundet, Geir Mosti har ingen tro på at et bemanningsselskap skal kunne drive Norges beste sykehjem, og han synes heller ikke norske politikere skal gi Adecco eller andre vikarselskaper enda en ny sjanse.

– De forholdene som nå er avdekket viser den galskapen som vi har advart mot i årevis. Pleie- og omsorgssektoren er helt uegnet for denne typen konkurranse, og når store internasjonale selskaper skal konkurrere på pris, er det nettopp det som nå er avslørt som blir resultatet, sier han.

– Det er jo ikke så mye annet enn de ansattes lønn- og arbeidsforhold det går an å presse prisen på. Dermed er det jo nettopp det som blir gjort, sier han.

Politisk ansvar

Mosti er opptatt av at de siste ukenes avsløringer ikke bare handler om de private selskapene, men om politiske beslutninger.

– I mange kommuner, blant andre i Oslo, har det vært en ønsket politikk å tillate Adecco og andre selskaper å konkurrere om sykehjemsdrift. Nå må norske lokalpolitikere gå i seg selv og spørre om det var slike uanstendige forhold de ønsket seg da de stemte for konkurranse, fortsetter Mosti og mener konkurranse om offentlige tjenester og Adecco-avsløringene kommer til å spille en viktig rolle i høstens lokalvalgkamp.

Samtidig mener han at sentrale politikere i de rødgrønne partiene må ta et tydelig grep og vise forskjellen på borgerlig og rødgrønn politikk når det gjelder offentlig pleie- og omsorg.

– Regjeringen klarte å stoppe utviklingen med privatskoler i Norge ved å lage regler om utbytte. Det samme kan gjøres innenfor pleie- og omsorgssektoren, mener nestlederen.

– Da sier bemanningsselskapene at det ikke er grunnlag for å drive sykehjem i Norge?

– Samfunnsmessig sett kan jeg ikke skjønne at det er noe problem, sier Geir Mosti.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy