JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ser sammenheng mellom bemanning og vold på Nav

TRUSLER: Sikkerhetsrådgiver Håvard S. Nordbø mener bemanningen må økes for at Nav-ansatte skal ha tid til å behandle saker skikkelig. På bildet holder han foredrag for ansatte i Nav og førstelinjetjenesten på en fagdag i Fagforbundet.

TRUSLER: Sikkerhetsrådgiver Håvard S. Nordbø mener bemanningen må økes for at Nav-ansatte skal ha tid til å behandle saker skikkelig. På bildet holder han foredrag for ansatte i Nav og førstelinjetjenesten på en fagdag i Fagforbundet.

Nina Monsen

– Følelsen av ikke å bli sett eller hørt skaper mer aggresjon enn et avslag på søknad om penger, mener Håvard S. Nordbø, rådgiver og foredragsholder om sikkerhet. Han støtter Fagforbundets krav om raske tiltak for å øke sikkerheten til de Nav-ansatte.

2014031912000020230821171436

nina.monsen@fagforbundet.no

Rapporten fra tidligere i år, som bekrefter at Nav-ansatte utsettes for trusler om vold, ble igjen aktuell sist fredag. Da opplevde Oslo tre angrep mot ulike Nav-kontor på én dag.

Brukere som får god informasjon er mindre frustrerte og tyr sjeldnere til vold, mener Nordbø, som har veiledet flere Nav-kontor om sikkerhet, kommunikasjon og forebygging av vold.

Han støtter leder i Fagforbundets Seksjon kontor og administrasjon, Britt Silseths reaksjon på rapporten.

– Utfordringene rundt sikkerheten i Nav har sammenheng med ressurs- og bemanningssituasjonen på kontorene, sa Silseth i forbindelse med publiseringen av rapporten.

Nordbø, som også har lang og allsidig erfaring fra politietaten, er enig.

– Ansatte som har tid til å behandle saker skikkelig og gjøre en god jobb, kan også forklare negative vedtak på en bedre måte. Aggresjonen hos brukere som er frustrert over et vedtak blir lavere hvis de forstår bakgrunnen og årsaken til vedtaket, sier han.

Rapporten som viser at Nav-ansatte er utsatt for trusler om vold ble utarbeidet av en partssammensatt arbeidsgruppe etter drapet på en ansatt på Nav Grorud i august i fjor.

Ansatte i publikumsmottak, og de som jobber med kommunale oppfølgingsoppgaver på store kontorer, er mest utsatt, ifølge rapporten.

Rapporten påpeker at medarbeidernes opplevelse av trygghet og sikkerhet på jobb er en avgjørende faktor for at Nav skal levere gode tjenester til brukerne.

Skyldes misfornøyde brukere

Hovedmengden av vold og trusler mot Nav-ansatte skyldes misfornøyde brukere, ifølge Nordbø

– Såkalt «trussellignede adferd» skyldes oftere frustrasjon over blant annet treg og uoversiktlig saksbehandling enn et ønske om å skade saksbehandler, sier Nordbø. Volden rettes mot den ansatte som eneste synlige representant for etaten, mener han.

Nav-rapporten inneholder forslag til flere tiltak for å forbedre sikkerheten gjennom fysisk sikring og sikkerhetsrutiner. Sammenhengen mellom ressurssituasjonen og forekomsten av trusler, sjikane og vold nevnes som noe som bør vurderes nærmere.

Nordbø vil helst unngå en fordummende debatt om alarmknapper og metalldetektorer i kjølvannet av rapporten.

– Det kan skaffes driftspersonell, utstyr og ombygging til flere millioner. Jeg ønsker en diskusjon om alternative og mindre omfattende tiltak som kan gi samme effekt, sier Nordbø. Han har tro på tiltak rettet mot arbeidsmiljøet, slik Fagforbundet anbefaler.

Lav kunnskap om HMS

Rapporten avdekker at 30 prosent av de ansatte i Nav ikke har kjennskap til rutinene rundt helse, miljø og sikkerhet (HMS).

– Det er alvorlig. Arbeidet på dette området må ha topp prioritet, sier Britt Silseth, og mener at det første, viktige skrittet er at alle må kjenne interne HMS-rutiner.

Organisasjonsdirektør i Nav, Inger-Johanne Stokke, skriver i en e-post til Fagbladet at partene i arbeidsgruppa har brukt tid hver for seg til å gå gjennom og vurdere de anbefalte tiltakene etter at rapporten ble publisert i slutten av januar.

– I første omgang anbefales det raskt å etablere en felles minimumsstandard om fysisk sikkerhet av Nav-kontor i fellesskap med KS. Det står også høyt på dagsorden å jobbe for å øke bevisstheten og skape en felles forståelse av hva som er akseptabel og ikke akseptabel atferd, skriver Stokke. Hun skriver også at det for den statlige delen av Nav er det tydelige krav om å drive systematisk HMS-arbeid, som også inkluderer vurdering av risiko og iverksetting av lokale tiltak.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy