JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Samarbeider med NHO om offentlig konkurranse

Lokalpolitikere fra Høyre og Fremskrittspartiet fronter NHOs regnestykker for konkurranseutsetting. Fagforbundet er sterkt kritisk til NHOs regnestykker.

2011031810340520131216154022

per.flakstad@fagforbundet.no

NHO kaller arbeidet sitt for kommuneanalyser, og analysen består stort sett av regnestykker over hvor mye kommunene kan spare på å konkurranseutsette sine tjenester til private firmaer.

NHO har allerede fått en rekke lokalpolitikere fra Høyre og Frp til å fronte konkurranseutsetting i sine lokalaviser med påstander om at kommunene kan spare millioner av kroner.

«Vi bruker for tiden mye tid på å bringe frem nye kommuneanalyser. Dette betaler seg blant annet i hyppige medieoppslag, ikke minst når kommunene jobber med neste års budsjett», skriver informasjonssjef Baard Fiksdal i NHO Service om samarbeidet med borgerlige lokalpolitikere i et internbrev som Aftenposten har fått tak i.

Motrapport

Fagforbundet har gått gjennom tallene fra NHO Service, og i motrapporten «tenk på et tall» blir regnestykkene tilbakevist.

– Jeg ble rett og slett sjokkert da jeg gikk gjennom materialet fra NHO, sier rådgiver Linn Herning i For Velferdsstaten, en av dem som står bak forbundets motrapport.

Hun forteller NHO bruker Kostra-tall, som er usikre. Det er sammenliknet budsjett- og regnskapstall for Bergen og Trondheim med NHOs tall, og forskjeller var på opp til 800 millioner kroner.

– Dette viser at NHO har en svært lettvint omgang med tall, sier Herning.

Faktasjef i NHO, Lasse Tenden, avviste i Fagbladet at de bruker usikre tall på en tendensiøs måte.

– Vi bruker Kostra-tall fordi de er tilgjengelige og offisielle, sa han.

Samrøre

NHO har mange gjentatte ganger kritisert LO og Fagforbundet for samrøre med Arbeiderpartiet. Internbrevene fra NHO Service viser at samarbeidet og felles valgkampplaner mellom borgerlige lokalpolitikere og organisasjonen som arbeider for at medlemsbedrifter skal komme inn på det offentlige markedet er mer omfattende enn hva som hittil har vært kjent.

– For oss virker det som om NHO Service pleier enormt tett kontakt med Høyre og Frp for å selge inn privatisering og konkurranseutsetting. Ja, det overgår faktisk det vi driver med i et åpent fagligpolitisk samarbeid. Vi regner med at det nå blir slutt disse usaklige samrøreutspillene de kommer med om oss i hver valgkamp, sier nestleder i LO, Gerd Kristiansen til Aftenposten.

Frps Geir Moe avviser at de samarbeidet så tett med NHO. – Vi har ikke et kontraktsfestet samarbeid slik LO og Arbeiderpartiet har, sier han til avisen.

Bruk motrapporten

Da Fagforbundet lanserte sin motrapport, oppfordret forbundets leder, Jan Davidsen, tillitsvalgte over hele landet til å bruke den i de lokale valgkampene.

– Det er viktig at våre tillitsvalgte tar kontakt med de rødgrønne partiene lokalt og samarbeider med dem i kampen mot anbud og konkurranseutsetting, sa han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy