Setter kommuneansatte på topp i valgkampen

Rett til heltidsarbeid skal lovfestes. Vikarbyråer skal ut av kommunene.

2011032414025520131216154349

ola.tommeras@fagforbundet.no

SV har satt kommunalt ansattes arbeidsforhold øverst i høstens valgkamp. Partiet går til krig mot kommersialisering av velferdstjenester og bruk av bemanningsbyråer. De vil ha tjenestene tilbake i offentlig regi, og vil lovfeste rett til heltidsarbeid. Nå håper de å få med seg Arbeiderpartiet.

Denne helgen sparker SV igang valgkampen på sitt landsmøte på Lillestrøm. Der vil partiet vedta «arbeidsgivergaranti» for kommunalt ansatte, en garanti der de lover å jobbe for kommuneansatte og mot vikarbyråer i alle landets kommuner.

Les også: - Gi lokalpolitikere opplæring!

Viktigste likestillingssak

I forslaget fra Inga Marte Thorkildsen og Karin Andersen heter det: «Kampen for retten til heltidsarbeid er den viktigste likestillingssaken i norsk arbeidsliv i dag. Deltid gjør kvinner økonomisk avhengige av menn, går utover kvinners pensjonsrettigheter og gjør at svært mange må ta alle tilfeldige vakter de kan få for å ha ei lønn å leve av.»

Samtidig forelegges landsmøtet forslag til kommunalpolitisk uttalelse der det heter:

«Kommunevalgkampen i 2011 vil handle om den store forskjellen i norsk politikk: De som vil overlate makten til markedet, og vi som vil styrke folks makt over sin egen hverdag».

– Må være i egenregi

SVs Karin Andersen mener kamp mot kommersialisering av tjenestene og retten til heltidsarbeid henger nøye sammen.

– Det er en forutsetning at arbeidsgiverpolitikk igjen styres av politikerne. Lokale politikere må forstå at de har det øverste arbeidsgiveransvaret for dem som utfører offentlige tjenester. Da sikrer vi kvalitet på tjenestene og ansattes arbeidsvilkår, sier Karin Andersen til Fagbladet.

SV har satt som mål å redusere deltidsbruken i kommunene med 20 prosent inneværende år, og hun håper å få med Arbeiderpartiet:

– Det handler om å skape et folkelig engasjement. Klarer vi det, har vi Ap med oss. Det viste blant annet oljeboring i Lofoten-saken, sier hun.

Lokalt oppgjør

Andersen medgir at jobben må videreføres lokalt.

– Bruk av deltid og vikarer i kommunene må kartlegges lokalt. Videre må det legges planer for nye turnuser med heltidsansatte. Når vi kommer de ansatte i møte med lovfestet rett til heltidsstillinger, har vi også et godt forhandlingsklima for nye turnuser. Flere kommuner har allerede forskjellige forsøk i gang, påpeker hun.

En trussel

Andersen karakteriserer kommersiell drift av offentlige tjenester som en trussel mot det solidariske spleiselaget for velferd.

– Vi ser at det ofte står store internasjonale selskaper bak, der profitten gjerne ender opp i et eller annet skatteparadis. Jeg er en glad skattebetaler, men misliker sterkt at pengene våre skal gå til selskaper som ikke betaler skatt selv og som underbetaler sine ansatte og gir dem dårlige arbeidsforhold og pensjon, sier hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy