JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tusenvis kan få høyere pensjon

Arbeidsretten har slått fast at kommuneansatte som reserverte seg på 70- og 80-tallet likevel har krav på tjenestepensjon. Det kan bety høyere pensjonsutbetalinger for tusenvis av mennesker.

2011032514525320131216154447

per.flakstad@fagforbundet.no

Fagforbundet og LO gikk til sak mot Vestvågøy kommune og mot KS med krav om at tre medlemmer skulle vært innmeldt i tjenestepensjonsordningen til tross for at de reserverte seg i 1977 da ordningen ble innført.

Ingen har full oversikt over hvor mange som reserverte seg mot tjenestepensjon på 70- og 80-tallet. Ifølge anslag i Fagforbundets administrasjon kan det dreie seg om mange tusen mennesker, som etter denne dommen kan ha krav på høyere pensjonsutbetaling.

Ugyldig reservasjon

Arbeidsretten slår fast at tjenestepensjonsordningen var en del av tariffavtalen. Dermed hadde ikke kommunen anledning til å la ansatte reservere seg, og reservasjonene er derfor ugyldige.

Alle tre ble innmeldt i tjenestepensjonsordningen fra 1997, da det ble gjort endringer i tariffavtalen, men dommen i Arbeidsretten slår fast at de har krav på opptjeningstid helt tilbake til 1977. Det betyr i praksis at de får full opptjening i pensjonsordningen, og dermed en høyere pensjonsutbetaling enn de ellers ville ha fått.

For de medlemmene som har vært pensjonister en stund, er også kommunen pliktig til å etterbetale høyere pensjon tre år tilbake i tid fra da kravet ble reist.

I denne konkrete saken ble kravet reist i 2009, og medlemmene har dermed krav på etterbetaling fra 2006.

Betyr mye for mange

– Dette vil bety svært mye for svært mange, og derfor er det en viktig seier for oss, sier Fagforbundets forbundsadvokat, Kjetil Edvardsen, som prosederte saken på vegne av de tre medlemmene.

Bare i Vestvågøy kommune var det rundt 50 ansatte som reserverte seg mot tjenestepensjonsordningen da den ble innført i 1977. Kommunen vedtok at alle skulle meldes inn, men informerte samtidig om at den som ønsket kunne reserve seg og dermed slippe å betale inn to prosent av lønnen i pensjonstrekk.

Arbeidsretten sier at dette var i strid med tariffavtalen, og begrunner det med en tidligere arbeidsrettsdom fra 2003 som slår fast at pensjonsordning hadde vært tariffestet i kommunen før bestemmelsene om kollektiv pensjonsordning ble tatt inn i hovedtariffavtalen for 1996-98.

Store konsekvenser

Ifølge Fagforbundet var det mange som reservere seg mot å bli med i tjenestepensjonsordningen da den ble innført. Siden Arbeidsretten nå har fastslått at dette var tariffstridig og reservasjonene ugyldige, kan mange tusen mennesker ha et pensjonsgrunnlag som er for lavt. Dermed får de lavere pensjon enn de har krav på, eller de vil få det når de blir pensjonister.

De manglende innmeldingene i pensjonsordningene betyr at kommunene må dekke pensjonistenes krav over sine driftsbudsjett. Det er ennå ikke avklart hvor store beløp det dreier seg om, men det vil være betydelige summer. For den enkelte arbeidstaker kan det dreie seg om mange tusen kroner hver måned gjennom hele pensjonisttilværelsen.

Derfor kan dommen i Arbeidsretten få store økonomiske konsekvenser for kommunene.

Ønsker ikke å spekulere

Advokat Øyvind Gjeldstad i KS sier til Fagbladet at dommen slår fast at kommunene ikke hadde adgang til å la ansatte reservere seg. Han ønsker ikke å spekulere i hvilket omfang reservasjonene hadde og hvilke konsekvenser dette kan få for kommunene.

– I utgangspunktet er dette en sak som gjelder tre ansatte i Vestvågøy. Vi vet ennå ikke om det er mange kommuner som lot ansatte reservere seg og hvor utbredt dette var i de enkelte kommunene.

– Før vi har skaffet oss oversikt over dette, er det vanskelig å si noe om hvilke konsekvenser denne dommen vil få, sier Øyvind Gjelstad.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy