JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet Aker kritisk til egen organisasjon

Are Saastad trakk seg som kandidat til ledervervet i Fagforbundet Aker, etter at Fagforbundet Oslo advarte om at han ikke var valgbar. I stedet ble Ann Karin Osode valgt som leder, med Knut Sandli som nestleder.

2011041515091120131216155711

per.flakstad@fagforbundet.no

Fredag formiddag stilte alle tre opp på en pressekonferanse i vestibylen på Aker sykehus i Oslo, der den lokale foreningen for første gang kom med sterk kritikk av Fagforbundet sentralt og spesielt Fagforbundet Oslo.

– Jeg opplever det som om vi er blitt dolket i ryggen, sa Knut Sandberg.

– Jeg synes dette er en trist dag, og jeg vil understreke at vårt ekstraordinære årsmøte i går uttrykte full tillit til Are Saastad, selv om de følte seg tvunget til å velge en annen leder, sa Ann Karin Osode.

Vedtektsstridig

Bakgrunnen for striden er at Are Saastad ble virksomhetsoverdratt til Akershus universitetssykehus (Ahus) fra 1. januar i år. Are Saastad har gått rettens vei for å få kjent denne virksomhetsoverdragelsen ugyldig, og har stevnet Oslo universitetssykehus. Saken kommer opp for Oslo tingrett 6. og 7. september. Fagforbundet mener virksomhetsoverdragelsen er i tråd med avtaler og regler, og støtter ikke rettssaken.

Saastad tapte saken om å få stå i stillingen inntil saken er avgjort, men avgjørelsen er anket inn for lagmannsretten. Fagforbundet Aker ønsket å velge to nestledere, og la ledervervet stå åpent, inntil kjennelsen fra lagmannsretten foreligger.

Det satte Fagforbundet Oslo en stopper for fordi fylkesorganisasjonen mener det ville vært vedtektsstridig å gjennomføre valget på den måten.

Ikke valgbar

– Det eneste vi har bedt Fagforbundet Aker om å gjøre, er å gjennomføre et valg i tråd med vedtektene. Som fylkesorganisasjon er vi pliktig til å passe på at vedtektene blir fulgt. Hvis de opplever det som å bli dolket i ryggen, så er det en situasjon vi må leve med, sier lederen i Fagforbundet Oslo, Mari Sanden til Fagbladet.

I flere møter, og senest i et brev 12. april, har Fagforbundet Oslo gjort det klart at de mener Are Saastad ikke er valgbar fordi han er ansatt ved Ahus. Fylkesorganisasjonen har også gitt tilbakemelding om at foreningen ikke kunne la ledervervet stå åpent.

Midlertidig

Derfor sa Ann Karin Osode seg villig til å gå inn som leder. Men hun ser på vervet som midlertidig.

– Vi håper lagmannsretten kommer til en annen kjennelse enn Oslo byfogdembete, slik at Are kan få stå i stillingen fram til september. I så fall vil jeg stille min plass til disposisjon og sørge for at det raskt blir kalt inn til et nytt ekstraordinært årsmøte der valg av leder og nestleder står på dagsorden, sa hun på pressekonferansen.

Skal vitne i retten

Fagforbundet Aker er i tillegg forundret over og kritiske til at to sentrale ledere i Oslo skal vitne i rettssaken i september.

– For oss oppleves dette som at de vitner på arbeidsgivers side mot sitt eget medlem, sier Ann Karin Osode.

Mari Sanden avviser at hun vitner for arbeidsgiver: – Når forbundets sentrale organer har behandlet saken og gjort vedtak, oppfatter jeg det slik at jeg ikke har anledning til å nekte når jeg blir innkalt som vitne for å redegjøre for Fagforbundets vurderinger om virksomhetsoverdragelsen fra Aker til Ahus, sier hun.

Styrer mot katastrofe

På pressekonferansen var de tillitsvalgte fra Fagforbundet Aker også opptatt den siste utviklingen for Oslo-sykehusene. I løpet av to måneder har Helse Sør-Øst gått med over 160 millioner kroner i underskudd, og regionledelsen vil kutte oslosykehusenes budsjett med nesten 610 millioner kroner fram til 2014. Nå varsles det at Aker kan bli nedlagt allerede før sommeren og i tillegg massive kostnadskutt. Oppsigelser utelukkes heller ikke.

– Jeg kan ikke forstå hvordan det er mulig å spare penger på å legge ned Aker og flytte funksjonene til Ullevål, som har en langt mer nedslitt bygningsmasse. Jeg spår at en slik flytting kommer til å koste vanvittig mye penger, sa Knut Sandli.

– Dette viser hvor vanvittig sykehuspolitikken i Norge er blitt, og hvilken katastrofe dagens styring nå er i ferd med å føre til. Det er nettopp dette Fagforbundet Aker har vært en av de viktigste stemmene imot, sa Ann Karin Osode.

– Tendensen er den samme over hele landet. Det er lokalbefolkningen og de lokale fagforeningen som engasjerer seg når lokalsykehusene er truet. Den sentrale ledelsen i de store fagorganisasjonene forholder seg tause. Sykehusopprøret er blitt et opprør nedenfra, sa Are Saastad.

Bekymret

Også Mari Sanden er bekymret for Oslo-sykehusenes situasjon. Hun gjør det helt klart at Fagforbundet ikke kommer til å godta noen form for oppsigelser av ansatte.

– Hovedstadsprosessen innebærer den største sykehusomleggingen i Norge, og vi har hele tiden advart mot å tro at det kan foretas stå store omstillinger av virksomhetene uten å gå inn med omstillingsmidler, sier Sanden.

Hun forventer nå at helsemyndighetene og Helse Sør-Øst samarbeider om å finne økonomiske rammer som gjør at Oslo-sykehusene kan drives på forsvarlig vis både når det gjelder pasienter og ansatte.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy