sidsel.hjelme@fagforbundet.no
Mens partene i kommuneoppgjøret forhandler bak lukkede dører, er vaktmester Bjørn Tore Skogli opptatt med sin daglige dont på Nord-Odal sykehjem. Med både vaktmesterskole og teknisk fagskole som ballast, føler Skogli seg godt skodd for jobben, noe det velholdte bygget han har ansvar for å drifte og holde ved like også vitner om.
Men midt i arbeidsdagen flyr tankene i disse dager også andre steder – til forhandlingsbordet der han øyner et siste håp om at utdanningen hans også skal gi uttelling i kroner og øre. Ikke bare i praksis, slik det har vært hittil.
Til tross for at partene allerede under hovedoppgjøret i 2008 var enige om at ettårig utdanning skulle gi 20.000 kroner ekstra på lønnsslippen, har vaktmesteren i Nord-Odal hittil ikke fått fem øre for å ha tatt maskinteknisk utdanning på teknisk fagskole.
Åtte års venting
Allerede da Skogli begynte i vaktmesterjobben for åtte år siden tok han opp spørsmålet om uttelling for teknisk fagskole, og fikk da beskjed om at han måtte ta dette opp i lokale forhandlinger.
- Det har jeg prøvd på hvert år uten å nå fram. Det eneste tillegget jeg har fått, er for vaktmesterskolen som jeg avsluttet omtrent da jeg begynte her.
Da det i hovedoppgjøret i 2008 ble avtalt at utdanning skulle gi uttelling trodde både Skogli og hans kollega som er i samme situasjon at det skulle være grei skuring, og la fram kravet for arbeidsgiveren på nytt.
Mekling førte ikke fram
- Utdanningen går rett inn i det jeg driver med til daglig. Men ved forhandlingsbordet påpekte arbeidsgiveren min at utdanningen var for gammel. De ville ikke gi tillegg for utdannings som var mer enn ti år gammel. Dermed ble det brudd i de lokale forhandlingene, og saken gikk til mekling.
Rett før påske kom avgjørelsen fra meklingsmannen, og det var en ny skuffelse. Vaktmestrene i Nord-Odal fikk heller ikke i denne runden uttelling for utdanningen fra teknisk fagskole.
- Om det er slik at utdanning fra 1992 er for gammel – ja, så er det mange med utdanning som er gått ut på dato i norske kommuner, sier Bjørn Tore og rister på hodet
Når ikke fram lokalt
I dag er Bjørn Tore Skogli på toppen av lønnsstigen for ufaglærte, noe som gir ham drøyt 318.000 kroner i året.
– Vi som tjener minst får også minst av den lokale potten. Vaktmestere og renholdere har vanskelig for å nå gjennom i lokale forhandlinger. Derfor må kompetansetilleggene sikres gjennom sentrale forhandlinger, mener han, og får støtte helt til topps i Fagforbundet.
For det er ikke bare i Nord-Odal ansatte sliter med å nå fram i lokale forhandlinger. Fasit etter den siste runden med lokale oppgjør i kommunene, var 69 meldinger om brudd, og de fleste av dem handlet om økonomisk uttelling for kompetanse.
– Praksis for de tre årene som er gått viser at de ansatte ikke får en likeverdig lønnsmessig uttelling for økt kompetanse. Vi godtar ikke dette, og krever at KS blir med på et arbeid for å sikre at avtalt uttelling skjer automatisk i alle kommuner, sier Fagforbundets leder Jan Davidsen.
70/30
Agnes Bridge Walton
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Herman Bjørnson Hagen