JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Saastads anke forkastet i lagmannsretten

Borgarting lagmannsrett opprettholder avgjørelsen om at Are Saastad ikke får stå i stillingen ved Aker sykehus fram til saken hans er endelig avgjort.

2011042914450520131216160051

per.flakstad@fagforbundet.no

Are Saastad tapte saken i Oslo byfogdembete, men anket avgjørelsen til lagmannsretten. Den opprettholdt imidlertid avgjørelsen om at han ikke har midlertidig rett til å stå i stillingen.

Gir OUS rett

Lagmannsretten har også vurdert hovedspørsmålet om hvorvidt Oslo universitetssykehus (OUS) hadde rett til å virksomhetsoverdra Are Saastad fra Aker sykehus og over til Akershus universitetssykehus. Konklusjonen i kjennelsen er at OUS har retten på sin side.

Lagmannsretten finner det ikke sannsynliggjort at Saastad er blitt overført til klinikksjefens stab, slik han selv hevder, men fortsatt må anses som ansatt ved alderspsykiatrisk avdeling ved Aker, som ble overført til Ahus 1. januar i år.

Ifølge lagmannsretten ville det stride mot den tillitsvalgtes rolle og oppgaver om vedkommende ble ansatt hos arbeidsgiver i stabsfunksjon.

At Are Saastad fikk lønn fra klinikksjefens stab, mener lagmannsretten var en praktisk administrativ ordning, som den ikke har lagt vekt på når det gjelder selve ansettelsesforholdet.

Lagmannsretten har også tatt stilling til om Saastad hadde noen rett til å reservere seg mot virksomhetsoverdragelsen, men er også her kommet til at han ikke har en slik valgrett.

Klassedom

– Dette er en farlig klassedom. Kjennelsen er partisk, og et alvorlig signal om mangel på rettssikkerhet for tillitsvalgte i omstilling. Det er makta som rår, og den som protesterer mot dagens skandaløse sykehuspolitikk skal tas, sier nyvalgt leder i Fagforbundet Aker, Ann Karin Osode.

– Retten har sett helt bort fra at medlemmene på Aker gjentatte ganger har ønsker Saastad tilbake som tillitsvalgt, fortsetter Osode, som mener lagmannsrettens kjennelse i praksis gir arbeidsgiver rett til å gripe inn og overstyre medlemmenes valg av ledere og talspersoner.

– Kjennelsen kan få en fagorganisert til å miste trua på rettsstaten. Kjennelsen er uhyggelig veltilpasset ledelsen i Helse Sør-Øst som håper på minst mulig støy rundt den voksende skandalen som Oslo universitetssykehus og ikke minst nedleggelsen av Aker sykehus er en del av, sier han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy