Høy billettpris på tjenestepensjonen
Inngangsprisen på tjenestepensjonen kan bli så dyr at opptil halvparten av Fagforbundets medlemmer ikke kan gå av ved 62 år. De får rett og slett ikke lov.
- Dette høres svært urettferdig ut. Muligens må vi finne noen særordninger for slike tilfeller, mener Steinar Molvik, seksjonsleder i Fagforbundet i Nordland og delegat til LO-kongressen.
Får ikke gå av
Inngangsprisen på tjenestepensjonen kan bli så dyr at opptil halvparten av Fagforbundets medlemmer ikke kan gå av ved 62 år. De får rett og slett ikke lov. Prinsippet i den nye folketrygden er at en gjennom hele yrkeslivet skal bygge seg opp hver sin individuelle pensjonsformue som så skal fordeles på den antatte gjenværende levetida for det enkelte årskull (såkalt nøytral pensjon).
Inngangsbilletten beregnes slik: For hvert år personen går av før fylte 67, taper hun opptjening, men i tillegg blir det flere år å fordele denne kapitalen på. Effekten av dette er at den som ønsker å gå av før 67, risikerer å få beregnet en årlig pensjon som blir mindre enn garantert minstepensjon. Og da får en ikke lov til å gå av fordi minstepensjonen ikke er tiltenkt å dekke et slikt formål før etter fylte 67.
Rammer kvinner
- Det triste er at en lavere pensjon i sterk grad vil gå ut over kvinner. Samfunnet har endret seg. Det var ikke så vanlig med barnehager før. Kvinner var hjemme med barna og tjente ikke opp pensjonspoeng, påpeker Molvik.
I dag er Molvik idretts- og fritidsleder i Vågan kommune. Før det var han ordfører for Arbeiderpartiet i tolv år.
- Mitt overordnede synspunkt er at det ikke må bli slik at vi ikke kan leve av pensjonen.
De opparbeidede rettighetene må ikke svekkes. AFP må være like god som i dag, mener han.
Uravstemningen avgjør
Selv om pensjonskampen ikke egentlig hører hjemme i debatten om handlingsprogrammet, står såpass mye på spill at flere av delegatene grep ordet til forsvar for tjenestepensjonen. Blant disse var Arne Byrkjeflot, leder av LO i Trondheim.
- Tall KLP har utarbeidet for Fagforbundet viser at blant kommunale arbeidstakere over femti år har 27 prosent tjent under 210.000, 42 prosent under 285.000. Med andre ord kommer mange under grensa til minstepensjonen, forteller Byrkjeflot.
Han er spent på debatten om tjenestepensjon under kongressen. Men enda mer opptatt av uravstemningen, hvor meklingsresultatet i tariffoppgjøret vil bli stemt over.