JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utfordret ITF i klimapolitikken

Fagforbundets Asbjørn Wahl utfordret den internasjonale transportføderasjonen ITF til å bidra i klimapolitikken. Hans innlegg møtte motstand, men fikk også støtte.

2010080512490120131216134834

tips@fagforbundet.no

– Vi må gripe sjansen nå når vi har mulighet til å bygge en bedre verden. ITF bør ta ledelsen i denne kampen, sa Asbjørn Wahl fra talerstolen da han åpnet konferansen «Climate Change and Transport» i Mexico City onsdag.

Klimakonferansen ble arrangert i forkant av transportføderasjonens verdenskongress som åpner i dag.

Tolv punkter

Wahl, som er leder i organisasjonen For Velferdsstaten og delegat fra Fagforbundet, gikk til frontalangrep mot markedsliberalismen og understreket hvorfor markedet ikke kan løse klimakrisen. Han har ledet en arbeidsgruppe som la fram rapporten «Transportarbeidere og klimaendring: Mot holdbare transporter med lavere co2-utslipp», og han mente det ikke var noe tid å miste om det skal være mulig å gjøre noe med klimatrusselen.

– Jeg håper dette er starten på en mye mer avgjørende deltakelse fra ITF i kampen mot klimakrisen, sa han og la fram tolv punkter for en rettferdig klimapolitikk.

Ifølge Wahl handler klimakampen om hva slags samfunn vi vil ha i framtiden: – Vi må få færre private aktører, markedet verken kan eller vil ta ansvar for de klimaendringene vi står overfor. Klimakampen må ha et bredt politisk perspektiv og gå hånd i hånd med omfordeling av de økonomiske ressursene, sa han, og understreket arbeiderbevegelsens viktige rolle i kampen for å løfte to milliarder mennesker ut av fattigdom.

Truer arbeidsplasser

Robert Scardelletti fra det amerikanske fagforbundet Transport Communications International Union har sittet i den samme arbeidsgruppen, men han markerte at han var sterkt uenig med Asbjørn Wahl. Han mente den transportpolitikken som rapporten legger opp til vil true svært mange arbeidsplasser, og sa at det vil være et brudd med fagbevegelsens rolle å stille seg bak en politikk som truer medlemmenes arbeidsplasser.

Bakgrunnen for Scardellettis uenighet er at 45 prosent av alt som transporteres med tog i USA er kull, og tusenvis av arbeidstakere er avhengig av den for å ha jobb. Scardelletti er leder for et forbund der medlemmene hovedsaklig er jernbaneansatte.

Støtte

Wahl fikk imidlertid også mye støtte, blant annet fra Norsk Transportarbeiderforbund. Forbundsleder Roger Hansen mente at miljøarbeid også er godt fagforeningsarbeid.

– Skal transportbransjen framstå med troverdighet, må egen forurensning tas på alvor, sa han.

Også andre amerikanere støttet Wahl, blant andre Roger Touissant fra Transport Workers Union.

– Det vil kun bli skapt arbeidsplasser innenfor begravelsesbransjen hvis det ikke skjer en kraftig endring i klimapolitikken, sa han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy