sidsel.hjelme@fagforbundet.no
Kommunalminister Liv Signe Navarsete la fredag fram kommuneproposisjonen for 2012, og med den en solid økning i kommunenes frie inntekter. Økningen er på rundt fire milliarder.
Fra 2012 pålegges kommunene også en rekke nye oppgaver i forbindelse med samhandlingsreformen. Fem nye millarder fra regjeringen skal gi kommunene kompensasjon for utgifter til samhandlingsreformen.
- Inntektsøkningen legger til rette for å bygge ut de kommunale tjenestene i takt med befolkningsøkningen, sier Navarsete.
Fornøyd Davisen
Leder i Fagforbundet Jan Davidsen er fornøyd med økningen i frie inntekter, men minner om at forventningene stiger samtidig:
- Vi vet vi at behovene og forventningene til offentlige tjenester vokser, og at mange kommuner allerede sliter med å gi et godt nok tilbud. Dette er en videreføring av den rødgrønne satsingen på kommunene, som har gitt 48 milliarder ekstra siden 2005.
Mer til demente Med en aldrende befokning vil pleie- og omsorgssektoren gjøre solide innhugg når kommunens frie inntekter øker.
Innbyggernes alder vil være nøkkkelen til hvordan de økte bevilgningene til samhandlingsreformen skal fordeles melloom kommunene.
Et øremerket tilskudd går til en særskilt satsing på å bygge opp aktivitetstilbud på dagtid for demente. slik skal 5000 personer med demens få et aktivitetstilbud deler av uka.
Hold folk friske
Forebygging er et sentralt element i samhandlingsreformen. Forebyggende tiltak for folkehelsen skal derfor vektlegges i kommunene, og regjeringen lover at slike tiltak skal prioriteres.
- Det skal lønne seg å holde folk friske. Vi skal bli bedre på forebygging og flinkere til å tilby det som skal til i forkant i stedet for å reparere i etterkant, sier Liv Signe Navarsete.
Jan Davidsen understreker at de fem milliardene må være tilstrekkelig til å løse de nye oppgavene kommunene får i forbindelse med Samhandlingsreformen. Han trekker også fram behovet for en fattigdomssatsing som sikrer kjøpekraft og verdige levekår også for de gruppene som av ulike grunner står utenfor arbeidsmarkedet.
Lokalt utviklingsarbeid
Fagforbundet er også fornøyd med at det nye programmet for kvalitet i tjenestene ”Saman om ein betre kommune” får bred omtale i kommuneøkonomiproposisjonen. Hovedtemaene for samarbeidet vil være sykefravær, kompetanse og rekruttering, heltid/deltid og omdømme. Programmet er planlagt å vare til 2015, med oppstart høsten 2011.
Saman om ein betre kommune skal støtte opp om det gode utviklingsarbeidet lokalt, og programmets hovedaktivitet vil bestå av lokale prosjekter.
- Jeg er glad for at det understrekes så tydelig at programmet bygger på god lokal forankring, der folkevalgte, administrative ledere og medarbeidere/tillitsvalgte i alle arbeidstakerorganisasjonene lokalt er involvert i utformingen, sier Davidsen.
KS: Positivt, men ikke nok
Hos arbeidsgiverne i KS er de positive til inntektsøkningen, men er likevel ikke bare optimister når det gjelder kommunenes økonomi framover:
- En inntektsvekst i 2012 på ca. fire milliarder kroner er mye penger, og det ser ut som om det kan bli en forbedring i forhold til det svært stramme opplegget for 2011. Det er vi glade for. Det er likevel viktig å være klar over at utgifter som følger av befolkningsutviklingen alene utgjør en stor andel av dette beløpet, og at den fort kan bli høyere enn Regjeringen anslår. Det er også usikkert hvor stor økningen i pensjonsutgiftene blir for kommunesektoren, sier nestleder i KS, Bjørg Tysdal Moe.
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad
Enigheten i forhandlingene i Bring Transportløsninger AS (BTL) sikrer blant annet alle BTL-ansatte et tillegg på 16 500 kroner, samt økning av en rekke tillegg. Her er Fagforbundet Post og finans' forhandlinngsutvalg: Jacqueline Hopkinson, Odd Arne Hartvigsen, Cathrine S. Ertsås (foran), Gerd Øiahals og Marius Weisæth underveis i forhandlingene.
Alf Ragnar Olsen