JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Glade for nye kommunemilliarder

Det blir mer penger til pleie- og omsorg neste år. Dermed kan det bli flere stillinger, flere plasser og bedre tilbud til de som trenger det. Kommuneproposisjonen for 2012 gir kommunene mellom fem og seks milliarder i økte inntekter, fire av milliardene er frie inntekter.

2011051315064520131216160901

sidsel.hjelme@fagforbundet.no

Kommunalminister Liv Signe Navarsete la fredag fram kommuneproposisjonen for 2012, og med den en solid økning i kommunenes frie inntekter. Økningen er på rundt fire milliarder.

Fra 2012 pålegges kommunene også en rekke nye oppgaver i forbindelse med samhandlingsreformen. Fem nye millarder fra regjeringen skal gi kommunene kompensasjon for utgifter til samhandlingsreformen.

- Inntektsøkningen legger til rette for å bygge ut de kommunale tjenestene i takt med befolkningsøkningen, sier Navarsete.

Fornøyd Davisen

Leder i Fagforbundet Jan Davidsen er fornøyd med økningen i frie inntekter, men minner om at forventningene stiger samtidig:

- Vi vet vi at behovene og forventningene til offentlige tjenester vokser, og at mange kommuner allerede sliter med å gi et godt nok tilbud. Dette er en videreføring av den rødgrønne satsingen på kommunene, som har gitt 48 milliarder ekstra siden 2005.

Mer til demente Med en aldrende befokning vil pleie- og omsorgssektoren gjøre solide innhugg når kommunens frie inntekter øker.

Innbyggernes alder vil være nøkkkelen til hvordan de økte bevilgningene til samhandlingsreformen skal fordeles melloom kommunene.

Et øremerket tilskudd går til en særskilt satsing på å bygge opp aktivitetstilbud på dagtid for demente. slik skal 5000 personer med demens få et aktivitetstilbud deler av uka.

Hold folk friske

Forebygging er et sentralt element i samhandlingsreformen. Forebyggende tiltak for folkehelsen skal derfor vektlegges i kommunene, og regjeringen lover at slike tiltak skal prioriteres.

- Det skal lønne seg å holde folk friske. Vi skal bli bedre på forebygging og flinkere til å tilby det som skal til i forkant i stedet for å reparere i etterkant, sier Liv Signe Navarsete.

Jan Davidsen understreker at de fem milliardene må være tilstrekkelig til å løse de nye oppgavene kommunene får i forbindelse med Samhandlingsreformen. Han trekker også fram behovet for en fattigdomssatsing som sikrer kjøpekraft og verdige levekår også for de gruppene som av ulike grunner står utenfor arbeidsmarkedet.

Lokalt utviklingsarbeid

Fagforbundet er også fornøyd med at det nye programmet for kvalitet i tjenestene ”Saman om ein betre kommune” får bred omtale i kommuneøkonomiproposisjonen. Hovedtemaene for samarbeidet vil være sykefravær, kompetanse og rekruttering, heltid/deltid og omdømme. Programmet er planlagt å vare til 2015, med oppstart høsten 2011.

Saman om ein betre kommune skal støtte opp om det gode utviklingsarbeidet lokalt, og programmets hovedaktivitet vil bestå av lokale prosjekter.

- Jeg er glad for at det understrekes så tydelig at programmet bygger på god lokal forankring, der folkevalgte, administrative ledere og medarbeidere/tillitsvalgte i alle arbeidstakerorganisasjonene lokalt er involvert i utformingen, sier Davidsen.

KS: Positivt, men ikke nok

Hos arbeidsgiverne i KS er de positive til inntektsøkningen, men er likevel ikke bare optimister når det gjelder kommunenes økonomi framover:

- En inntektsvekst i 2012 på ca. fire milliarder kroner er mye penger, og det ser ut som om det kan bli en forbedring i forhold til det svært stramme opplegget for 2011. Det er vi glade for. Det er likevel viktig å være klar over at utgifter som følger av befolkningsutviklingen alene utgjør en stor andel av dette beløpet, og at den fort kan bli høyere enn Regjeringen anslår. Det er også usikkert hvor stor økningen i pensjonsutgiftene blir for kommunesektoren, sier nestleder i KS, Bjørg Tysdal Moe.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy