per.flakstad@fagforbundet.no
– Kongressen bærer selvsagt preg av krisen, etter at det globale finansmarkedet og markedskreftene har løpt aldeles løpsk, forteller Mette Nord.
Hun deltar på Den europeiske faglig samorganisasjons (DEFS) tolvte internasjonale kongress sammen med blant andre Fagforbundets leder Jan Davidsen som er i LO-delegasjonen.
Kuttene må fordeles rettferdig
I kjølvannet av krisen, har land etter land i Europa harr behov for økonomisk livredning, noe som har ført til kutt i pensjoner, lønn og andre rettigheter for arbeidstakere.
– Ikke nok med det, men arbeidsledigheten har også steget dramatisk i de landene som er rammet. Spesielt ungdomsledigheten er svært høy, blant annet her i Hellas, men også i flere andre europeiske land, sier Mette Nord.
– Nok en gang ser vi at det er arbeidstakerne som betaler regningen, mens de som representerer finans- og markedskreftene sikres. Å redusere flertallets kjøpekraft gjennom lønnsnedgang og høy ledighet er ikke noen god måte å komme gjennom krisen på. Det er bedre å satse på fellesskapsløsninger. Kuttene må fordeles rettferdig, samtidig som finansmarkedet må reguleres. Og det må skapes nye jobber for å bedre sysselsettingen. Her kan fagbevegelsen også bidra, mener Mette Nord.
Minstelønn
Regulering av finansmarkedet blir et viktig tema på kongressen, og det kommer også til å bli debatt rundt offentlig minstelønn.
De nordiske landene er imot å innføre minstelønn: – Vi mener et slikt forslag ikke tar høyde for at det er ganske store forskjeller på de enkelte europeiske landene, og at en minstelønn mange steder vil bidra til et svært lavt lønnsnivå. I tillegg vil et slikt tiltak gripe dramatisk inn i den frie forhandlingsretten der partene i arbeidslivet selv har ansvaret for å bli enige om gode og forsvarlige løsninger, sier Mette Nord.
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Tri Nguyen Dinh
LIKE DAGER: Elev Silje Krane (19) synes praksisen blir for rutinepreget når hun jobber på samme sykehjem i over et år. Her henter hun kaffe til en beboer.
Omar Sejnæs
Løsningen ligger ikke i å øke rekrutteringen. Selv om det blir økt behov i enkelte tjenester, skal ikke sektoren bli betydelig større i dag, mener kommisjonen. (Illustrasjonsfoto)
Anita Arntzen
SJEFEN: Sarah Williams leder matbanken i den britiske byen Banbury.
Anita Arntzen