JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Løsningen er fellesskap

Fagforbundets nestleder, Mette Nord, opplever det som veldig spesielt når fagorganiserte fra hele Europa samles i Athen, hovedstaden i landet som er verst herjet av finanskrisen.

2011051614365820131216161016

per.flakstad@fagforbundet.no

– Kongressen bærer selvsagt preg av krisen, etter at det globale finansmarkedet og markedskreftene har løpt aldeles løpsk, forteller Mette Nord.

Hun deltar på Den europeiske faglig samorganisasjons (DEFS) tolvte internasjonale kongress sammen med blant andre Fagforbundets leder Jan Davidsen som er i LO-delegasjonen.

Kuttene må fordeles rettferdig

I kjølvannet av krisen, har land etter land i Europa harr behov for økonomisk livredning, noe som har ført til kutt i pensjoner, lønn og andre rettigheter for arbeidstakere.

– Ikke nok med det, men arbeidsledigheten har også steget dramatisk i de landene som er rammet. Spesielt ungdomsledigheten er svært høy, blant annet her i Hellas, men også i flere andre europeiske land, sier Mette Nord.

– Nok en gang ser vi at det er arbeidstakerne som betaler regningen, mens de som representerer finans- og markedskreftene sikres. Å redusere flertallets kjøpekraft gjennom lønnsnedgang og høy ledighet er ikke noen god måte å komme gjennom krisen på. Det er bedre å satse på fellesskapsløsninger. Kuttene må fordeles rettferdig, samtidig som finansmarkedet må reguleres. Og det må skapes nye jobber for å bedre sysselsettingen. Her kan fagbevegelsen også bidra, mener Mette Nord.

Minstelønn

Regulering av finansmarkedet blir et viktig tema på kongressen, og det kommer også til å bli debatt rundt offentlig minstelønn.

De nordiske landene er imot å innføre minstelønn: – Vi mener et slikt forslag ikke tar høyde for at det er ganske store forskjeller på de enkelte europeiske landene, og at en minstelønn mange steder vil bidra til et svært lavt lønnsnivå. I tillegg vil et slikt tiltak gripe dramatisk inn i den frie forhandlingsretten der partene i arbeidslivet selv har ansvaret for å bli enige om gode og forsvarlige løsninger, sier Mette Nord.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy