JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Jorda blir varmere

– Det er ingen tvil om at jorda er i ferd med å bli varmere, fastslår lederen for FNs klimapanel Rajendra Pachauri.

2013093012535220131217000041

Han deltok på pressekonferansen i Stockholm der første del av den nye hovedrapporten til klimapanelet ble lagt fram fredag.

– Atmosfæren og havet er blitt varmet opp, konkluderte Pachauri og la til at alle de tre siste tiårene har vært varmere enn noe annet tiår siden 1800-tallet.

Pachauri takket dem som har arbeidet med den nye rapporten, som tar for seg årsakene til den globale oppvarmingen.

– Jeg vil takke forskerne som har arbeidet med denne rapporten, da har jobbet ekstremt hardt, sa Pachauri.

Han mener det er en veldig god rapport som både allmennheten, forskerne og politikerne kan ha nytte av.

– Nå haster det, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV)i en kommentar til rapporten.

– Les også: Professor går mot strømmen

FNs klimapanel reduserer togradersmålet til en fjern drøm i sin nye hovedrapport. Skal målet bli virkelighet, må den globale utslippsveksten stanses umiddelbart.

I den nye rapporten fastslår FNs klimapanel (IPCC) med større sikkerhet enn noen gang at den globale oppvarmingen er reell og menneskeskapt. Samtidig er usikkerheten betydelig enn før om hva dette vil føre til i framtida.

Fortsetter vi som i dag, kan temperaturen i år 2100 i verste fall ligge opptil 5,4 grader høyere enn førindustriell tid.

Skal verdenssamfunnet nå togradersmålet, har det bare et par år på seg til å snu utviklingen, advarer Eystein Jansen, forskningsdirektør ved Bjerknessenteret for klimaforskning.

– I dag er det ingenting som tyder på at dette vil skje, sier han.

– Les også: – Har erstattet Marx med CO2

Klimapanelet slår fast at det er 95 prosent, eller «ekstremt sannsynlig», at brorparten av klimaendringene siden midten av det 20. århundre er menneskeskapte. Dette er en oppjustering fra 90 prosent i 2007 og 66 prosent i 2001.

Den globale oppvarmingen har de siste årene bremset opp, men FNs klimapanel anser dette for å være midlertidig:

Temperaturen på jorda vil trolig ligge 1,5 grader høyere i 2100 enn den gjorde i 1900 hvis utslippene av klimagasser ikke begrenses, spår FNs klimapanel.

Klimapanelet mener derfor det vil bli flere hetebølger, mer tørke, mer flom og stigende havnivå dersom det ikke blir satt i verk dramatiske tiltak for å bremse utslippet av klimagasser.

Nesten 200 land er enige om å jobbe fram en avtale om å bekjempe den globale oppvarmingen, delvis ved å gå over fra fossile energikilder som olje og kull til fornybar energi som sol og vind.

– Les også: Ta tak i miljøet

På politisk side rettes blikket nå framover mot Paris i 2015. Der er målet å ro i land forhandlingene om en global klimaavtale som havarerte i København i 2009.

Den nye rapporten fra FNs klimapanel viser alvoret for verdens politikere, mener miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV).

Han har de siste dagene vært med på møter i New York med en rekke andre land, deriblant store utslippsland som Kina og USA.

– Det har vært enighet blant landene om at det nå haster med å komme med konkrete mål for kutt i utslippene, sier Solhjell til NTB.

– Dette gjør at jeg er blitt mer optimistisk med tanke på å få på plass en ny stor klimaavtale i Paris, sier han. (ANB-NTB-Reuters)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy