– Vi sparer oss til fant
– Vi må bruke penger nå for å kunne spare senere. De foreslåtte kuttene ved Oslo universitetssykehus gjør at vi ikke kommer oss videre, sier Fagforbundets tillitsvalgt og styrerepresentant Bjørn Wølstad-Knudsen.
per.flakstad@fagforbundet.no
Alle de ansattes representanter i styret stemte imot administrasjonens forslag om hvordan de skal spare ca. 500 millioner kroner.
– Verken risikoen eller konsekvensene av de foreslåtte kuttene er utredet godt nok. Vår vurdering er at de kan ramme både pasienter og ansatte på en svært uheldig måte.
Omstilling koster
– De store endringene i driften som vi holder på med, koster mye penger, men det er ikke lagt inn omstillingsmidler eller tilstrekkelig investeringsmidler i budsjettet. Dermed har vi så langt brukt driftsmidler på å flytte funksjoner fra Aker til Ullevål og fra Ullevål til Rikshospitalet. Sånt koster enorme summer, og vi drar med oss dette videre som store driftsunderskudd, sier Bjørn Wølstad-Knudsen.
– Sparepakken som vi stemte imot, vil gjøre at hele omstillingsprosessen stopper opp. Dermed vil vi stå på stedet hvil, og vi kommer oss ikke videre inn i en smartere og billigere drift som gjør at vi kan spare penger etter hvert, fortsetter han.
Vanskelig i framtiden
– Nå må vi skaffe penger til å gjøre de grunnleggende endringene som omstillingsprogrammet vårt legger opp til. Om nødvendig må vi låne det som trengs – helst som et rentefritt lån.
– Bare ved å bruke de pengene som en god omstilling krever, kan vi håpe på å få en drift som går i økonomisk balanse om noen år. Hvis prosessen stopper opp, er jeg redd vi kommer til å slite med unødig dyr drift og underskudd som blir vanskelig å håndtere i lang tid framover.
– Da sparer vi oss til fant.
– Det kan se ut som om det er vi ansatte som tenker mest helhetlig i den vanskelige omstillingsprosessen vi er inne i, sier Wølstad-Knudsen til Fagbladet.
Flere tusen må gå
Ifølge styreleder Göran Stiernstedt må flere tusen ansatte ved Oslo universitetssykehus slutte de kommende årene.
– Antallet skal ned, sier Stiernstedt til NRK. – På lengre sikt kan det dreie seg om noen tusen. Da snakker vi om flere år fram i tid, fortsetter han.
Budsjettforslaget som ble lagt fram før helga, viser at sykehuset styrer mot et underskudd på ca. 800 millioner kroner både neste år og i 2013. Så store underskudd ville styret ikke godta, og administrasjonen må derfor legge fram et nytt forslag i løpet av de to neste ukene.
Skal ikke ramme pasientene
Stiernstedt har forsikret at kuttene ikke skal gå ut over pasientene.
– Det vil helt klart merkes, men det er overtallighet når det gjelder ansatte etter at 160.000 innbyggere ble overført til Ahus, sier han til NTB.
– Med færre pasienter å behandle, vil vi også trenge færre folk til å behandle dem. Men det er feil tidspunktet å kutte i antall ansatte når vi er midt i omstillingsprosessen. Det er i alle fall litt beroligende å registrere at styrelederen er enig i at en nedbemanningsprosess må tas over flere år, sier Wølstad-Knudsen.