per.flakstad@fagforbundet.no
Alle de ansattes representanter i styret stemte imot administrasjonens forslag om hvordan de skal spare ca. 500 millioner kroner.
– Verken risikoen eller konsekvensene av de foreslåtte kuttene er utredet godt nok. Vår vurdering er at de kan ramme både pasienter og ansatte på en svært uheldig måte.
Omstilling koster
– De store endringene i driften som vi holder på med, koster mye penger, men det er ikke lagt inn omstillingsmidler eller tilstrekkelig investeringsmidler i budsjettet. Dermed har vi så langt brukt driftsmidler på å flytte funksjoner fra Aker til Ullevål og fra Ullevål til Rikshospitalet. Sånt koster enorme summer, og vi drar med oss dette videre som store driftsunderskudd, sier Bjørn Wølstad-Knudsen.
– Sparepakken som vi stemte imot, vil gjøre at hele omstillingsprosessen stopper opp. Dermed vil vi stå på stedet hvil, og vi kommer oss ikke videre inn i en smartere og billigere drift som gjør at vi kan spare penger etter hvert, fortsetter han.
Vanskelig i framtiden
– Nå må vi skaffe penger til å gjøre de grunnleggende endringene som omstillingsprogrammet vårt legger opp til. Om nødvendig må vi låne det som trengs – helst som et rentefritt lån.
– Bare ved å bruke de pengene som en god omstilling krever, kan vi håpe på å få en drift som går i økonomisk balanse om noen år. Hvis prosessen stopper opp, er jeg redd vi kommer til å slite med unødig dyr drift og underskudd som blir vanskelig å håndtere i lang tid framover.
– Da sparer vi oss til fant.
– Det kan se ut som om det er vi ansatte som tenker mest helhetlig i den vanskelige omstillingsprosessen vi er inne i, sier Wølstad-Knudsen til Fagbladet.
Flere tusen må gå
Ifølge styreleder Göran Stiernstedt må flere tusen ansatte ved Oslo universitetssykehus slutte de kommende årene.
– Antallet skal ned, sier Stiernstedt til NRK. – På lengre sikt kan det dreie seg om noen tusen. Da snakker vi om flere år fram i tid, fortsetter han.
Budsjettforslaget som ble lagt fram før helga, viser at sykehuset styrer mot et underskudd på ca. 800 millioner kroner både neste år og i 2013. Så store underskudd ville styret ikke godta, og administrasjonen må derfor legge fram et nytt forslag i løpet av de to neste ukene.
Skal ikke ramme pasientene
Stiernstedt har forsikret at kuttene ikke skal gå ut over pasientene.
– Det vil helt klart merkes, men det er overtallighet når det gjelder ansatte etter at 160.000 innbyggere ble overført til Ahus, sier han til NTB.
– Med færre pasienter å behandle, vil vi også trenge færre folk til å behandle dem. Men det er feil tidspunktet å kutte i antall ansatte når vi er midt i omstillingsprosessen. Det er i alle fall litt beroligende å registrere at styrelederen er enig i at en nedbemanningsprosess må tas over flere år, sier Wølstad-Knudsen.
FLERE KRAV: For helsepersonell med utdanning gjennomført utenfor EØS består godkjenningsprosessen i Norge av to trinn. Søkeren har tre år på seg til å fullføre norskopplæringen og de andre kravene for godkjenning.
karin svendsen
KUTTER: Nå kutter Trygve Slagsvold Vedum i skatten til mange unge.
Amanda Pedersen Giske / NTB
FRAVÆRENDE: Daværende statsminister Jens Stoltenberg tenker på sykelønna, mens kronsprinsen holder tale under regjeringens middag før Håkon og Mette-Marits bryllup i 2001.
Terje Bendiksby / NTB
UNBOXING: Hjemmesykepleierne synes klærne ser gode og varme ut. – Vi føler oss verdsatt, sier Cathrine Torvund (foran). F.v.: Mirjete Demaku, Vanessa Olsen og Grete Fredheim.
Marte Bjerke
VIL IKKE MED: Både Gunn Nypen (59) (t.v.) og Mona Pettersen (53) sier de vil bytte arbeidssted dersom den boligen de arbeider på, blir overtatt av en privat operatør.
Berit Baumberger
Hjelpepleier Unni Betten og sykepleier Amanda Roksvåg setter pris på hverandres innsats på jobb.
Martin Guttormsen Slørdal