JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bøter til arbeidsgivere som ignorerer sykmeldte

Regjeringen strammer nå opp ordningen med Inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) for å bekjempe sykefraværet.

2011060615424620131216161936

vegard.velle@fagforbundet.no

10.000 kroner er boten arbeidsgivere kan få for å la være å følge opp sykemeldte arbeidstakere. Sanksjonering og raskere oppfølging av sykemeldte oppsummerer de nye reglene.

Også legene kan få bøter

Men også legene risikerer nå å bli bøtelagt for å unnlate å stille på dialogmøter med arbeidsgiveren og den sykemeldte. I tillegg opprettholdes dagens ris bak speilet mot arbeidstakere som nekter å delta. Disse kan bli fratatt sykepengene.

– Jeg støtter de nye sanksjonene. Men viktigere er det at vi får til en god oppfølging av den sykemeldte på arbeidsplassen, mener Karin Andersen (SV), medlem av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

Sykemelder seg selv

Hun trekker fram Mandal kommune som et eksempel. For å få ned sykefraværet blant renholderne investerte kommunen i maskiner som kunne ta det tyngste arbeidet. I tillegg rensket de ut alle kjemikalier som kunne medføre sykdom. Og la til rette for at de som ønsket det kunne prøve seg i en annen jobb i kommunen.

På toppen av det hele innførte kommunen et sykefraværsprosjekt som innebærer at de som er syke ikke trenger å gå til legen for å sykemelde seg. De ansatte sykemelder seg selv og bruker heller tiden sin hos legen til å konsentrere som om hvordan å bli bedre.

Ordningen fikk sykefraværet i Mandal kommune til å stupe. Også i Kragerø kommune har de fjernet taket på egenmeldte sykemeldinger.

Truer sykelønnsordningen

På den motsatte siden står høyresiden, som truer med å innføre karensdager og rasere sykelønnsordningen, dersom sykefraværet ikke går ned.

– De mener tydeligvis det er et stort misbruk av sykelønnsordningen. Jeg er grunnleggende uenig med en slik holdning, sier Karin Andersen.

Representanter for arbeidsgiverne og arbeidstakerne har allerede forhandlet og er enige om den nye og strammere oppfølgingen av sykemeldte. De lovmessige endringene i arbeidsmiljøloven og folketrygdloven trer i kraft 1. juli i år.

De mest sentrale forslagene:

- Oppfølgingsplaner skal utarbeides av arbeidsgiver og arbeidstaker senest innen fire uker, mot seks uker i dag.

- Arbeidsgiver skal sende planen til legen når den er utarbeidet, senest etter fire uker. Videre skal arbeidsgiver sende inn opplysninger og oppfølgingsplanen til Arbeids- og velferdsetaten (Nav) innen ni uker. I dag skal arbeidsgiverne sende inn oppfølgingsplanen til Arbeids- og velferdsetaten ved uke tolv.

- Dialogmøte 1 skal gjennomføres innen sju uker, mot i dag innen tolv uker. Dialogmøtet skal avholdes også for arbeidstakere som er delvis (gradert) sykmeldt.

- Legen skal som hovedregel delta i dialogmøte 1 dersom han eller hun er innkalt, med mindre arbeidstaker ikke ønsker det eller det ikke anses hensiktsmessig. I dag skal legen delta i dialogmøte 1 dersom både arbeidsgiver og arbeidstaker, eller arbeidstaker alene, ønsker det.

- Det synliggjøres i loven at dialogmøte 2 kan avholdes tidligere enn lovens sistefrist på 26 uker, etter initiativ fra arbeidstaker, arbeidsgiver, lege eller Arbeids- og velferdsetaten.

- Det gis mulighet for et tredje dialogmøte i tiden etter dialogmøte 2.

- Ordningen med aktiv sykmelding avvikles.

- Styrkede regler om sanksjoner overfor arbeidsgiver, arbeidstaker og sykmelder.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy