JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil fjerne kontantstøtten og ha flere innvandrere i jobb

Inkluderingsutvalget konkluderer med at flertallet av innvandrere i Norge er godt integrert og klarer seg bra. Men en gruppe på ca. 125.000 mennesker lever på en vedvarende lav inntekt og er i ferd med å bli en ny underklasse.

2011061415423420131216162321

per.flakstad@fagforbundet.no

Utvalget har vurdert hvordan integreringsarbeidet i Norge fungerer, og har i tillegg kommet med flere forslag til tiltak i meldingen som barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken fikk overlevert i dag.

Ikke godt nok

Utvalget har analysert områder som arbeid, utdanning, og i hvilken grad innvandrere deltar i demokratiske prosesser og i samfunnet rundt seg. Det har dokumentert at flertallet av innvandrere klarer seg godt, men mener samtidig at det er viktig å sette inn tiltak for den gruppen innvandrere som har lav inntekt og som har hatt det lenge.

En viktig grunn til å sette inn tiltak overfor denne gruppen, er at det kan virke som om barna til innvandrere med vedvarende lav inntekt ser ut til å ha problemer med å oppnå bedre levekår enn sine foreldre.

– Vi mener dagens virkemidler overfor denne gruppen ikke er gode nok, og mener myndighetene må ha et høyere ambisjonsnivå på integreringsarbeidet, sier Osmund Kaldheim som har ledet inkluderingsutvalget.

Rundt 60.000 innvandrere er definert som fattige, og Kaldheim mener det er en fare for at Norge kan få en ny underklasse, der barna arver foreldrerens livssituasjon med dårlig råd, liten utdanning, høy arbeidsledighet og liten deltakelse i samfunnet rundt seg.

Barnehage og arbeid

Et av tiltakene som utvalget foreslår er å avvikle kontantstøtten fordi den har negativ effekt på integreringen. Utvalget har også regnet på hva det vil koste å flytte kontantstøttebarna inn i barnehager med rett og plikt til gratisk språkopplæring, og den samfunnsmessige prisen vil ligge på 4,8 milliarder i året, ifølge Aftenposten.

Samtidig understreker utvalget at et slikt tiltak sannsynligvis vil gi innvandrerbarn bedre språkferdigheter, høyere utdanning og ikke minst føre til lavere arbeidsledighet, og at dette over tid vil spare samfunnet for store utgifter.

I tillegg kan avvikling av kontantstøtten bidra til å få flere innvandrere ut i jobb, og det mener utvalget vil ha en svært positiv effekt.

Ifølge utvalget er arbeid en av de viktigste nøklene til bedre integrering, og det foreslår en tiårsplan med ekstra innsats for å få flere i jobb.

Blant annet ønsker utvalget arbeidsmarkedstiltak som er tilpasset innvandrernes behov, og det vil ha en reform av voksenopplæringen slik at alle voksne lærer seg å lese og skrive.

Mulig å bli enige

– Integrering handler om arbeid, språk og likestilling. Utvalget gir oss kunnskap og forslag til hvordan vi kan skape et samfunn der nye grupper inkluderes. Utvalget er bredt sammensatt av mennesker med ulike synspunkter, og rapporten og forslag viser at det er mulig å bli enige om et grunnlag for en felles integreringspolitikk, sa barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken da han fikk inkluderingsmeldingen overlevert.

Meldingen skal nå ut på høring i løpet av sommeren.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy