JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mange har tatt fagbrev, men Norge vil fortsatt mangle pleiepersonell

Fra 2003 til 2009 økte antall årsverk av pleiepersonell med formell utdanning med 20.000, ifølge et ferskt Fafo-notat. Likevel er forskerne bekymret for framtida.

2011062111394520131216162616

per.flakstad@fagforbundet.no

Fortsatt utgjør pleiepersonell uten formell kompetanse ryggraden i den norske omsorgen. Og mange av de som arbeider i denne sektoren er over 50 år gamle - både de med utdanning og de uten. Samtidig rekrutteres det for lite - i alle fall med tanke på hvilke pleiebehov forskerne ser for seg at vi trenger i årene som kommer.

Ifølge beregninger i en studie fra Statistisk sentralbyrå i 2009 vil behovet for arbeidskraft økte med 200 prosent i institusjonene og med 132 prosent i den hjemmebaserte omsorgen for å holde kvaliteten i 2060 på samme nivå som i 2009.

Pleiere blir også eldre

– Hjelpepleiere mellom 50 og 66 år utgjør hele 42 prosent av arbeidsstyrken. Tilsvarende for sykepleiere er 31 prosent, sa forsker Åsmund Hermansen i Fafo da han presenterte notatet som forskingsstiftelsen har laget for LOs samfunnspolitiske avdeling.

Han mente det gir grunn til bekymring, blant annet i forhold til sykefravær at ryggraden i omsorgen selv går ut av arbeidslivet omtrent samtidig med at det vi populært har kalt «eldrebølgen» treffes oss for fullt.

Derfor er det viktig å gjøre omsorgsyrkene attraktive for ungdom, samtidig som det må gjøres en innsats for å beholde de som er i yrket i form av arbeidsmiljøtiltak og seniortiltak, mente Hermansen.

Heltid/deltid

Rådgiver i Fagforbundet kommenterte notatet med at kvaliteten på omsorgsarbeidet kan bety mye for statusen og rekrutteringen til pleieyrkene. Hun pekte på ufrivillig deltid om en viktig faktor når det gjaldt å skremme ungdom vekk.

I tillegg bekymret hun seg over konkurranseutsetting til private selskaper som tenker effektiv arbeidsflyt og økonomisk gevinst.

– Dette er ikke i tråd med å gi den enkelte pleietrengende den kvaliteten han eller hun ønsker, og da føles det ikke tilfredstillende å forsøke å gjøre jobben heller, sa hun.

Stein Reegård, leder for LOs samfunnspolitiske avdeling, syntes funnene var spennende og ga fagbevegelsen viktig grunninformasjon å jobbe videre med. Samtidig advarte han mot å stole for mye på framskrivningene av befolkningsutviklingen.

– Bare på de siste årene har framskrivningene bommet med mange titusener. Det er et tankekors det er verd å merke seg, sa Reegård.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy