JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nye argumenter mot konkurranseutsetting

Gjennom historiene til mennesker som har opplevd anbud og konkurranseutsetting, ønsker LO i Bergen og LO i Oslo å sette sine kampsaker på dagsorden foran høstens kommunevalg.

2011062311151420131216162757

tips@fagforbundet.no

Pamfletten Konkurranseutsatt – Høyresidens politikk truer velferden vår skal deles ut til medlemmer i fagbevegelsen.

– Det som mer enn noe annet skiller høyre- og venstresida fra hverandre, er synet på konkurranseutsetting. Vi vil få fram vår side av det vi ser som den største trussel mot norsk velferd, sier Ørjan Myrmel, leder av LO i Bergen og omland, til Fagbladet.

Slo alarm etter anbud

Pamfletten presenterer mennesker som forteller hvordan hverdagen er blitt. Blant annet om bussjåføren som har vært gjennom en total omlegging av kollektivtransporten i regionen og hjelpepleieren som arbeider ved et privat sykehjem der de ansatte måtte slå alarm om forholdene.

– Det som går igjen hos alle ansatte som vi har snakket med, er den stoltheten de føler for yrket, og hvordan de er opptatt av fagene sine. De fleste er bekymret over at de ikke får levert den kvalitet som kreves, sier Myrmel.

Rovdrift på ansatte

Pamfletten skal bidra til å få folk til å bruke stemmeretten ved årets valg – og fortrinnsvis stemme på venstresida. Her er det historier om stadig lengre arbeidsdager, dårligere lønns- og arbeidsvilkår og en stoppeklokkeomsorg som ikke tillater vanlig medmenneskelighet.

Konkurranseutsetting er rett og slett rovdrift på ansatte, som blir møtt med nedskjæringer og kutt overalt. Vi jobber oftere og har færre fridager, sier Hildegunn Bøkevoll som er hjelpepleier ved Ravnanger sykehjem på Askøy kommune utenfor Bergen. Dette er en av tre kommuner i Hordaland der Høyre og Fremskrittspartiet styrer med rent flertall.

Hele Norge har sagt opp avtaler med Adecco, men ikke Askøy kommune. Det sier det meste om Askøy.

Mindre fleksibilitet

Line Farrelly er bussjåfør og jobber for Tide, et av Norges største selskaper innenfor kollektivtransport. Gradvis har all kollektivtransporten i Hordaland blitt lagt ut på anbud. Tide har vunnet flere av anbudsrundene, men for de ansatte har det vært alt annet enn godt. Kundene merker også omleggingen, med reduserte ruteavganger, busstilbud som fjernes på bevegelige helligdager, forsinkelser og overfylte busser.

– Det er frustrerende å være bussjåfør. Omleggingen har ført til at vi er blitt mindre fleksible. Før kunne vi bytte rundt på bussene der det var behov, men det er ikke mulig lenger, sier Line Farrelly.

– Det er ikke særlig gøy å kjøre fra folk når bussene er helt fulle.

Rød pub

Lanseringen av pamfletten i Bergen skjedde på «Rød pub», en månedlig pubsamling blant venstrepolitikere og fagbevegelsen. Dette har blitt et populært og godt besøkt arrangement der hele venstresida møtes uformelt på kryss og tvers av ulike partigrenser.

Det er laget to varianter av pamfletten, en for Oslo og en for Bergen og omland. De blir trykket opp i 35.000 eksemplarer hver, og LO gir dem ut i samarbeid med Manifest – senter for samfunnsanalyse.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy