JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil stanse barnehagemillionærene

Regjeringen er bekymret over at private barnehageeiere henter ut betydelige beløp fra det offentlige(PDF).

2011062312113720131216162804

tips@fagforbundet.no

Statssekretær Lisbeth Rugtvedt i Kunnskapsdepartementet sier at det vil komme forslag til både forskrift og lovendring.

– Overordnet jobber vi med å finne gode måter å skape mer kontroll, mer åpenhet, og bedre styring med pengestrømmen til private barnehager. Vi vil finne reguleringer som sikrer at midlene blir i barnehagesektoren, og det ligger i sakens natur at vi ikke ønsker en videre kommersialisering, sier Rugtvedt til Klassekampen.

– Vi ser at det er noen utslag av mer spekulative virksomheter i barnehagesektoren, der noen tar ut det som vi må si er urimelige utbytter. Det er fullt lovlig slik det er i dag, og derfor trenger vi mer regelverk, fortsetter hun.

Et «ikkeproblem»

Ifølge daglig leder Arild Olsen i Private Barnehagers Landsforbund tok eierne ut 12 millioner kroner i utbytte i 2009.

– De holder på med et «ikkeproblem», sier han til Klassekampen om de som arbeider for mer regulering av pengestrømmen til private barnehager.

Ifølge Linn Herning, rådgiver i For Velferdsstaten, sier ikke størrelsen på utbyttet nødvendigvis så mye om hvor mye fortjeneste eierne har tatt ut.

– Det finnes mange måter å ta ut penger på, og utbyttet sier ingenting om hvordan pengestrømmen går. Det er strengt tatt umulig å finne ut hvor mye fortjeneste som tas ut på grunn av eierskapsstrukturer og muligheten for å flytte penger innad i et konsern, sier hun til Klassekampen.

Intern pengeflyt uten kontroll

– Problemet er at private barnehager kan organiseres som en hvilken som helst privat bransje, helt lovlig og uten reguleringer. Det betyr at det er fullt mulig å ta ut midler gjennom måten barnehagen er organisert på, sier Fanny Voldnes, leder av Fagforbundets samfunnsøkonomiske enhet, til avisen.

– Barnehager organisert i kompliserte konsernstrukturer er ikke hensiktsmessig, siden barnehagene er nesten fullfinansiert gjennom offentlige tilskudd. Poenget med slike konsern er at penger kan flyttes mellom ulike deler av konsernet uten at det offentlige har innsyn i pengeflyten. Vi har dokumentert at også små barnehager med én eier har en slik konsernstruktur med flere underselskaper i form av bemanningsbyrå og eiendomsselskap, sier Fanny Voldnes.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy