JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Grunnleggende useriøst av NHO

NHO Service lanserte i dag en nettside der de påstår at kommunene kan spare 19 milliarder kroner på å drive like effektivt som private. Fagforbundets leder, Jan Davidsen, er ikke imponert over seriøsiteten.

2011062314085520131216162815

per.flakstad@fagforbundet.no

– Dette er grunnleggende useriøst, sier Davidsen om NHOs beregninger. Også kommunenes interesseorganisasjon KS advarer mot å bruke tallene ukritisk.

– Dersom dette slukes rått av folkevalgte, er jeg rimelig sikker på at det er mer villedende enn veiledende, sier direktør for interessepolitikk i KS, Helge Eide, til Kommunal Rapport.

Underslår konsekvenser

– Det er forbausende at NHO bare kjører ufortrødent videre på dette etter at rådmenn i flere kommuner har plukket regnestykkene fra hverandre. Vi i Fagforbundet har også dokumentert at tallmaterialet er usikkert, og hvordan NHO systematisk underslår konsekvensene når det gjelder redusert kvalitet på tjenestene og dårligere lønns- og arbeidsbetingelser for de ansatte, sier Jan Davidsen til Fagbladet.

– Det er hovedsaklig på lønn, pensjonsordninger og arbeidstidsordninger at det er penger å spare for private selskaper, men dette står det ingenting om i regnestykkene fra NHO, fortsetter forbundslederen.

Ingen fasit

Ifølge NHO Service kan de 200 største kommunene i Norge spare 19 milliarder kroner innenfor sykehjemsdrift, hjemmetjeneste, renhold og vedlikehold og drift.

Ifølge direktør for næringspolitikk i NHO Service, Dag Ekelberg, er ikke tallene noen fasit, men de skal antyde noe om mulighetene i hver enkelt kommune.

Han sier til Kommunal Rapport at hensikten er å bidra til mer velferd i kommunen, i tillegg til at NHO Service har medlemsbedrifter som gjerne vil levere tjenester til det offentlige i større grad enn i dag.

De nye beregningene er også en del av NHOs arbeid for å debattere offentlig sektor. Dette skal bli hovedtema på organisasjonens årskonferanse i januar neste år.

Lettvint

Før jul i fjor laget NHO Service et notat om hvor mye kommunene kunne spare på å konkurranseutsette offentlige tjenester.

Fagforbundet gikk gjennom notatet, og sammenliknet budsjett- og regnskapstall fra Bergen og Trondheim med NHOs tall. I Bergen var forskjellen 800 millioner kroner.

– Dette viser at NHO har en svært lettvint omgang med tall, sa rådgiver Linn Herning som var en av forfatterne bak Fagforbundets motrapport.

Tviler

NHO trekker fram Sandnes som en kommune som kan spare store penger, blant annet på hjemmetjenesten.

Rådmann Tore Sirnes sier til Kommunal Rapport at han håper kommunen har noen prosenter å spare, men han tviler på at driften kan bli 25 prosent billigere, slik NHO påstår.

– Vi sammenlikner oss årlig med de ti andre storbyene i landet. På de fleste steder ligger vi på eller under snittet, sier han. Da kommunen hadde anbudskonkurranse på driften av et nytt heldøgns tilbud i 2004, var det kommunens egne ansatte som vant.

Forundret

Jan Davidsen er forundret over at NHO bruker så mye ressurser på offentlige tjenester i en lokal valgkamp.

– Jeg ville trodd NHO var mer opptatt av lokale næringspolitiske forhold. NHO burde være opptatt av hvordan kommunene legger til rette for sitt lokale næringsliv, både rammebetingelsene for de bedriftene som er etablert og tilrettelegging for nye initiativ.

– I stedet bruker de kreftene og forsøker å være synlig på hvordan offentlige tjenester kan flyttes fra det offentlige og over på privatbedrifter. Det forundrer meg, og jeg er enig med næringsminister Trond Giske i at det er vanskelig å se hvordan dette skal representere noen ny verdiskapning i samfunnet, sier Jan Davidsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy