tips@fagforbundet.no
– De tilbakemeldingene vi har fått fra ansatte er at mange vil slutte i jobben hvis det blir slutt på sekstimersdagen. Men vi vil slåss for å fortsette, sier Fagforbundets konserntillitsvalgt i Bergen kommune, Torill Haukås-Eide, til Bergens Tidende.
Forsøket med redusert arbeidstid for ansatte over 60 år ble startet sommeren 2009 og skulle vare i to år. Hensikten var å få ned sykefraværet blant seniorer og at de skulle stå lenger i arbeidslivet.
Sluttrapporten fra prosjektet kom i april, og den viste at sekstimersdag hadde bidratt til bedre trivsel blant seniorene. Andre funn var mer usikre, ifølge rapporten fra konsulentfirmaet Rambøll.
Ifølge BT sier rapporten av sykefraværet ikke har gått ned, og at det ikke kan sies noe sikkert om de eldre arbeidstakerne står lenger i jobb med kortere arbeidsdag.
Samtidig står det i rapporten at det ikke er urimelig å tro at redusert arbeidstid har bidratt til at seniorer som ikke har høyt sykefravær velger å stå lenger i arbeid enn de ellers ville ha gjort.
Finansbyråd Liv Røssland (Frp) er ansvarlig for kommunens nærværsprosjekt. Hun sier til BT at byrådet ønsker å evaluere forsøket med sekstimersdag i forbindelse med kommunens plan for seniorpolitikk som skal vedtas til høsten.
Derfor forlenges ordningen ut året, men etter det kan det være slutt på kortere arbeidstid for hjemmehjelperne over 60 år.
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
LIKE DAGER: Elev Silje Krane (19) synes praksisen blir for rutinepreget når hun jobber på samme sykehjem i over et år. Her henter hun kaffe til en beboer.
Omar Sejnæs
SJEFEN: Sarah Williams leder matbanken i den britiske byen Banbury.
Anita Arntzen
– Jeg trodde at matbudsjettet da ville gå ned, men nei, sier Hege Hansen.
Ole Martin Wold
EN VARSLET KRISE: – Ansvaret må legges på dem som bevilger penger, ikke på de ansatte, sier Anniken Lien van Marion.
Privat
Anita Arntzen