JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ønsker mer mangfold i brannvesenet

Økt mangfold blant de ansatte vil gi bedre kvalitet på branntjenestene, mener en arbeidsgruppe ledet av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, DSB.

2011070509001020131216163226

per.flakstad@fagforbundet.no

Arbeidsgruppen har kartlagt dagens status. Under fire prosent av brannkonstablene er kvinner, og under én prosent har innvandrerbakgrunn.

Dette ønsker nå DSB å gjøre noe med. Arbeidsgruppen, som også har hatt representanter fra flere brannvesen rundt om i landet, har funnet det de mener er seks barrierer mot økt mangfold i brannvesenet. Det er:

· Måten brannvesenet er organisert på

· Utdanningen

· Rekrutteringssystemet

· Fysiske krav

· Forhold på arbeidsplassen

· Myter, tradisjon og holdninger

Ut fra disse funnene foreslår arbeidsgruppen flere tiltak for å øke mangfoldet.

Ønsker ordinær utdanning

Blant annet foreslår den å se på utdanningssystemet. Gruppen mener Norge i dag har en etatsutdanning der søkermassen består av brannkonstabler og feiere som allerede er ansatt i et brannvesen. Arbeidsgruppen mener det er viktig å få en bredere sammensetning av studiekullene, og at utdanningen bør legges inn under det tradisjonelle utdanningssystemet.

I tillegg mener arbeidsgruppen at større brannvesen vil gi økt mangfold. Det vil bety et større fagmiljø på hvert enkelt sted og dermed rom for å bygge opp spesialkompetanse, og til å gi rom for større mangfold både når det gjelder kjønn og etnisk opprinnelse.

Arbeidsgruppen ønsker også at de fysiske kravene til yrket gjennomgås, og at blant annet differensiering av testene ut fra kjønn bør vurderes.

Pilotkommuner

Arbeidsgruppen foreslår at det settes av penger til å utpeke to eller tre pilotkommuner som skal arbeide bevisst med å øke mangfoldet i sine brannvesen. Målet er å vise at dette er praktisk mulig og inspirere andre brannvesen til å følge etter, skriver DSB på sin hjemmeside.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy