JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Se på lærlingene som en ressurs

Linn Hemmingsen som leder Fagforbundet ungdom er sterkt uenig med jusprofessor Henning Jakhelln som advarer mot å lovfeste retten til lærlingplass.

2011070609063920131216163227

per.flakstad@fagforbundet.no

– Vi mangler arbeidskraft på viktige områder i samfunnet, og ungdom mangler lærlingplasser. Det er på tide at noen tør å tenke nytt. Vi må se lærlingene som en ressurs som bedrifter og offentlige virksomheter har god bruk for, sier Linn Hemmingsen til Fagbladet.

Også fagforbundets leder, Jan Davidsen, mener retten til læreplass bør lovfestes: – Til høsten står flere tusen elever uten læreplass. Samfunnet har et moralsk ansvar for at de unge får fullført utdanningen sin. Gjennom en lovfesting settes en standard for hva vi forventer av arbeidslivet, sier forbundslederen.

Ingen god idé

Henning Jakhelln har laget et notat til Utdanningsdirektoratet der han konkluderer med at en lovfestet rett til læreplass ikke vil løse de grunnleggende problemene med at lærlinger må avbryte utdanningen sin fordi de ikke får læreplass.

Ifølge Jakhelln vil en lovfesting blant annet innebære at lærlinger får plass i bedrifter som ikke ønsker dem, og at det er en uheldig start på arbeidslivet. I tillegg mener han at lovfesting vil være problematisk for små bedrifter, og at det vil være vanskelig å garantere læreplass innenfor riktig fagområde.

Jakhelln stiller også spørsmålet hvem som skal ha plikt til å tilby læreplasser hvis dette blir en lovfestet rettighet. Skal utdanningsmyndighetene være ansvarlig? Eller enkeltbedrifter? Eller bransjene?

Dette mener han det må ryddes opp i før det kan bli aktuelt å lovfeste noe som helst.

Vil bety mye

Jakhelln mener dagens system ikke er godt nok, men at nytenking bør skje innenfor rammen av dagens frivillige ordning, og at det er arbeidslivets organisasjoner som kan utfordres og engasjeres til å legge forholdene bedre til rette for å utnytte lærlingene som en «mulighetenes ressurs» som han skriver i sitt notat.

Linn Hemmingsen er enig i at partene i arbeidslivet kan utfordres og engasjeres, men sier samtidig at det er godt utprøvd fra før - uten at situasjonen for mange lærlinger er blitt særlig mye bedre.

– Det er derfor vi har lansert lovfesting som et alternativ, og mener det vil være et riktig og viktig grep å ta. Både Arbeiderpartiet og SV har programfestet at de ønsker å vurdere det som virkemiddel, sier hun.

– Dessverre opplever vi at det ofte er innenfor offentlig sektor at situasjonen er vanskeligst. Etter min mening burde det offentlige - blant andre kommuner og helseforetak - gått foran som gode eksempler. Det er et paradoks at helse-Norge roper etter arbeidskraft, samtidig som mange ungdommer vegrer seg for å begynne på en helseutdanning fordi de er usikre på om de vil få en læreplass slik at de kan fullføre den.

– En lovfesting av retten til læreplass vil bety mye for mange ungdommer. Selv om lærlinger trenger en del oppfølging i starten, vil de mot slutten av læretiden være en selvgående ressurs for bedriftene og virksomhetene. Jeg tror også at en lovfesting kan vil få positiv betydning for samfunnet fordi det vil bidra til å sikre stabil rekruttering av fagutdannet arbeidskraft. Dette vil både private bedrifter og det offentlig kunne høste av, sier Linn Hemmingsen.

Må forplikte oss mer

Utdanningsminister Kristin Halvorsen (SV) sier til NRK at hun ikke ser for seg en type lovfesting som tvinger enkeltbedrifter til å ta imot lærlinger. Men at hun ikke har lagt bort tanken om en lovfesting.

– Mange som velger yrkesfag får ikke fullført utdanningen sin fordi vi har for få læreplasser. Da må vi forplikte oss mer, sier Kristin Halvorsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy