– Se på lærlingene som en ressurs
Linn Hemmingsen som leder Fagforbundet ungdom er sterkt uenig med jusprofessor Henning Jakhelln som advarer mot å lovfeste retten til lærlingplass.
per.flakstad@fagforbundet.no
– Vi mangler arbeidskraft på viktige områder i samfunnet, og ungdom mangler lærlingplasser. Det er på tide at noen tør å tenke nytt. Vi må se lærlingene som en ressurs som bedrifter og offentlige virksomheter har god bruk for, sier Linn Hemmingsen til Fagbladet.
Også fagforbundets leder, Jan Davidsen, mener retten til læreplass bør lovfestes: – Til høsten står flere tusen elever uten læreplass. Samfunnet har et moralsk ansvar for at de unge får fullført utdanningen sin. Gjennom en lovfesting settes en standard for hva vi forventer av arbeidslivet, sier forbundslederen.
Ingen god idé
Henning Jakhelln har laget et notat til Utdanningsdirektoratet der han konkluderer med at en lovfestet rett til læreplass ikke vil løse de grunnleggende problemene med at lærlinger må avbryte utdanningen sin fordi de ikke får læreplass.
Ifølge Jakhelln vil en lovfesting blant annet innebære at lærlinger får plass i bedrifter som ikke ønsker dem, og at det er en uheldig start på arbeidslivet. I tillegg mener han at lovfesting vil være problematisk for små bedrifter, og at det vil være vanskelig å garantere læreplass innenfor riktig fagområde.
Jakhelln stiller også spørsmålet hvem som skal ha plikt til å tilby læreplasser hvis dette blir en lovfestet rettighet. Skal utdanningsmyndighetene være ansvarlig? Eller enkeltbedrifter? Eller bransjene?
Dette mener han det må ryddes opp i før det kan bli aktuelt å lovfeste noe som helst.
Vil bety mye
Jakhelln mener dagens system ikke er godt nok, men at nytenking bør skje innenfor rammen av dagens frivillige ordning, og at det er arbeidslivets organisasjoner som kan utfordres og engasjeres til å legge forholdene bedre til rette for å utnytte lærlingene som en «mulighetenes ressurs» som han skriver i sitt notat.
Linn Hemmingsen er enig i at partene i arbeidslivet kan utfordres og engasjeres, men sier samtidig at det er godt utprøvd fra før - uten at situasjonen for mange lærlinger er blitt særlig mye bedre.
– Det er derfor vi har lansert lovfesting som et alternativ, og mener det vil være et riktig og viktig grep å ta. Både Arbeiderpartiet og SV har programfestet at de ønsker å vurdere det som virkemiddel, sier hun.
– Dessverre opplever vi at det ofte er innenfor offentlig sektor at situasjonen er vanskeligst. Etter min mening burde det offentlige - blant andre kommuner og helseforetak - gått foran som gode eksempler. Det er et paradoks at helse-Norge roper etter arbeidskraft, samtidig som mange ungdommer vegrer seg for å begynne på en helseutdanning fordi de er usikre på om de vil få en læreplass slik at de kan fullføre den.
– En lovfesting av retten til læreplass vil bety mye for mange ungdommer. Selv om lærlinger trenger en del oppfølging i starten, vil de mot slutten av læretiden være en selvgående ressurs for bedriftene og virksomhetene. Jeg tror også at en lovfesting kan vil få positiv betydning for samfunnet fordi det vil bidra til å sikre stabil rekruttering av fagutdannet arbeidskraft. Dette vil både private bedrifter og det offentlig kunne høste av, sier Linn Hemmingsen.
Må forplikte oss mer
Utdanningsminister Kristin Halvorsen (SV) sier til NRK at hun ikke ser for seg en type lovfesting som tvinger enkeltbedrifter til å ta imot lærlinger. Men at hun ikke har lagt bort tanken om en lovfesting.
– Mange som velger yrkesfag får ikke fullført utdanningen sin fordi vi har for få læreplasser. Da må vi forplikte oss mer, sier Kristin Halvorsen.