JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil forhindre kollaps i helsesektoren

BERLIN: Tysklands nest største fagforbund, Ver.di, aksjonerer for å forhindre et fullstendig sammenbrudd i helsesektoren.

2011070412240520131216163251

Eldrebølgen skyller også inn over Tyskland. Antall pasienter på sykehus og pleietrengende generelt øker og øker, mens politikerne både på forbundsnivå og i de enkelte delstatene bruker sparekniven mer aktivt enn noen gang. Og det er særlig helsepersonell det spares på.

– Situasjonen er meget alvorlig. Arbeidsforholdene for de ansatte på landets sykehus blir tøffere, og lønnsutviklingen står ikke i forhold til det ansvar og de oppgaver de ansatte har. Resultatet er en landsomfattende flukt fra pleie- og omsorgsyrkene, sier forbundssekretær Cordula Kiank i fagforbundet Ver.di, som organiserer arbeidstakere i offentlig og privat sektor.

Sykepleiere og hjelpepleiere er den største yrkesgruppen på sykehus og sykehjem, og sammen med legene den viktigste. Men det skjæres i antall stillingshjemler. Fra 1999 til 2007 ble antallet sykepleiere i Tyskland redusert med over ti prosent, og kom ned i 666.000 ansatte. Fram til 2009, som er det siste året med pålitelig statistikk, skjedde det en uvesentlig bedring med bare 10.000 nye stillinger.

Aksjon mot nedbygging

For fagforbundet Ver.di, som organiserer de største gruppene i helsesektoren, er situasjonen alarmerende. Forbundet har startet en aksjon for å motvirke nedbyggingen av omsorgstjenestene. Cordula Kiank forteller at forbundet i april og mai har gjennomført en rekke regionale konferanser for å kartlegge situasjonen på landets sykehus. I forrige uke ble det avholdt en større konferanse i Kassel for å få et samlet overblikk. Fram til september skal det så utarbeides en strategi for å bedre bemanningssituasjonen og dermed tjenestetilbudet i sykehussektoren.

– Vi har lært litt både av de barnehageansatte og av legene. Begge grupper har lykkes med å koble tariffkrav med krav om konkrete bedringer i arbeidsforholdene og bemanningsplaner. Vi vil ta i bruk alle tilgjengelige aksjons- og kampformer, inklusive streik, om nødvendig, sier Kiank.

Flere studier viser at dersom det ikke iverksettes tiltak, vil helsesektoren i Tyskland i løpet av få år rammes av en alvorlig personellkrise. Tallene er så dramatiske at det snakkes om at hele systemet kan kollapse. En undersøkelse gjort av Price Waterhouse Coopers viser at Tyskland i 2020 vil mangle 56.000 leger og 140.000 pleieansatte. Den demografiske utviklingen med stadig flere eldre og stadig høyere levealder gjør at uten en gjennomgripende reform i sykehus- og sykehjemssektoren vil Tyskland i 2030, altså om knappe 20 år, mangle 165.000 leger og rundt 800.000 øvrige ansatte i sykehussektoren, der cirka halvparten eller 400.000 vil være manglende syke- og hjelpepleiere.

Regjeringen kutter stillinger

– Vi skal ha en konferanse i begynnelsen av september, der vi skal fastlegge kravene framover. Innsparing er fortsatt et hovedmål for regjeringen, og kutt i stillinger er et av de fremste virkemidlene, men dette må vi forhindre. Vi må skape forståelse for at uten bedre bemanning, uten å styrke omsorgsyrkenes status, og uten bedre arbeids- og lønnsbetingelser, vil vi i framtida ikke kunne håndtere de store behovene som kommer på pleie- og omsorgssiden, sier Cordula Kiank.

Hun peker på at Ver.dis erfaringer viser at driftsplaner ikke blir overholdt på grunn av personalmangel; det er store problemer med ferieavvikling, og sykdom og annet fravær blant de ansatte skaper umiddelbare problemer. I tillegg misbruker sykehusene ordningen med fleksible arbeidsordninger; de ansatte pålegges uforsvarlig mye overtid, og hyppige nattvakter fører til at mange søker seg bort fra yrket siden det ikke gis god nok kompensasjon.

– Særlig alvorlig er det at lærlinger og personell under utdanning ikke får skikkelig opplæring, men brukes til å tette huller ved sykdom og fravær. Det skaper store problemer for en naturlig og god rekruttering til omsorgsyrkene, sier Kiank.

Også eldreomsorgen i fare

Parallelt med arbeidet for å heve standarden på sykehusene, arbeider Ver.di intenst for å bedre situasjonen i eldreomsorgen. Fredag presenterte lederen for helse- og omsorgssektoren i Ver.di, forbundssekretær Ellen Paschke, et memorandum for å sikre bedre pleie av eldre mennesker i morgendagens Tyskland. Memorandumet er utarbeidet i samarbeid med Tysklands største private pleieorganisasjon, AWO.

– Det lyder kanskje spesielt, men pleiesektoren er en vekstbransje, og vi trenger en fullstendig refinansiering og en reform som endrer dagens system. I årevis har alle visst at vi styrer mot en personalkrise, men politikerne gjør ingen ting, sier Paschke.

Hun har ingen tro på at Tyskland kan kjøpe seg ut av problemene ved å importere pleiepersonal fra andre land, i første rekke Øst-Europa.

– For det første trengs pleiepersonalet der de er, i deres egne land. Dessuten er ikke Tyskland attraktivt. Medisinsk personell tjener bedre i land som England, Østerrike og Sveits, sier Ver.di-lederen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy