I Fagforbundet kommer ikke konklusjonen i FNs klimapanels (IPCC) nye rapport som en overraskelse. Rapporten slår fast at klimaendringene med 95 prosent sannsynlighet er menneskeskapt.
Venter klimadebatt på landsmøtet
Fra forrige rapport i 2007 har det gått fra ”svært sannsynlig” til ”ekstremt sannsynlig” at klimaendringene skyldes menneskeskapte utslipp.
– Dette er en skremmende bekreftelse på det vi har trodd lenge, sier Stein Guldbrandsen, medlem i Arbeidsutvalget i Fagforbundet.
– Vi har i lang tid gitt uttrykk for at den ensidige troen på teknologi, CO2-fangst og kvotehandel er ikke er løsningen. Det er greit hvis det lykkes, men det er ingen langsiktig klimapolitikk, mener Guldbrandsen.
Han tror rapportens tydelige konklusjon gir grunnlag for en klimadebatt på Fagforbundets landsmøte i november.
– Vi skal behandle handlingsplanen for de neste fire årene, og jeg vil anta at denne rapporten vil føre til at det kommer folk på talerstolen som vil kreve en skjerpet miljøpolitikk, sier Guldbrandsen.
Glad for vern av Lofoten
Tre dager etter at klimarapporten ble offentliggjort, la de borgerlige partiene fram en samarbeidsavtale som sikrer en mindretallsregjering med Høyre og Frp – med støtte fra Venstre og KrF i Stortinget. Etter to uker med sonderinger, har sentrumspartiene vunnet slaget om Lofoten, Vesterålen og Senja. Konsekvensutredningen blir ikke noe av i denne stortingsperioden.
– Personlig er jeg glad for det, det er en av få ting å glede seg over. Det var også Fagforbundets opprinnelige innstilling til LO-kongressen, sier Guldbrandsen.
– Vi skal gratulere de kreftene som i det borgerlige samarbeidet som fikk gjennom dette, sier Guldbrandsen.
Han minner om at det har vært et stort trøkk på miljøsaken fra deler av fagbevegelsen og miljøbevegelsen i årets valgkamp.
– Selv om det har vært noen litt rare valgoppsummeringer som har fastslått at folk ikke er opptatt av klimasaker, tror jeg mange er opptatt av framtida vår, sier Guldbrandsen.
Oljeboring splitter LO
I LO har nettopp oljeutvinning vært en splittende sak. Kongressen gikk ikke med på Fagforbundets innstilling, men vedtok konsekvensutredning så sant det ikke automatisk ville føre til oljeutvinning i de sårbare områdene. LO sentralt er skuffet over vrakingen av konsekvensutredning.
– Vi er svært skuffet over at det er satt bom for konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja. Det er svært beklagelig at denne landsdelen ikke får samme mulighet som resten av landet til å kartlegge og ta i bruk sine naturressurser, sier LO-leder Gerd Kristiansen i pressemelding.
I Fellesforbundet, et LO-forbund i privat sektor som organiserer mange i industrien, er flere frustrerte over at konsekvensutredningen skrinlegges. Per Christian Jacobsen, Fellesforbundets distriktssekretær i Nordland, er opprørt og forbannet over enigheten mellom Venstre og KrF på den ene siden og Høyre og Frp på den andre. I avtalen om samarbeidet mellom de fire borgerlige partiene slås det fast at det ikke blir noen konsekvensutredning av områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.
– Jeg er redd toget går nå, for verdiskapningen på feltene Nordland 6 og 7, samt Troms 2. Før eller seinere vil olja og gassen bli hentet opp, men venter vi for lenge vil teknologien ha kommet så langt at effektene for arbeidsplassene på land forsvinner, sier Jacobsen til FriFagbevegelse.no.
– Dette er et stort tap for Lofoten, Vesterålen og hele Salten-distriktet, mener Jacobsen.
Norges bank
Arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap).
Ole Palmstrøm
Freddy André Øvstegård (SV) sier oppgjøret er dårlig nytt for alle som er avhengig av ytelser.
Sidsel Valum
Jahn-Tore Fjeldstad har gode tips til deg som ikke er fornøyd med utfallet av Nav-saken.
Kjell Inge Søreide
UNIKT PAR: Kjæresteparet Øystein Norstad og Anniken Liberg Berg eier hver sin leilighet i dette borettslaget.
Werner Juvik
VAKSINERT: De ansatte på Haukeland sykehus i Bergen var blant de første som fikk tilbud om koronavaksine på jobb. Dette bildet er fra første runde i 2021.
Marit Hommedal / NTB