JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Håper på amnesti for Yalda og familien

Den påtroppende regjeringen vil gi asylbarna og deres familier engangsamnesti, men det er foreløpig uklart hvor mange som får bli. I Tromsø håper familien Bahadori og støttegruppa at det også gjelder dem.

2013100116171420131217000201

Mandag kveld la de borgerlige partiene fram en forpliktende samarbeidsavtale som skal sikre en mindretallsregjering med Høyre og Fremskrittspartiet de neste fire årene – med støtte fra KrF og Venstre i Stortinget. Et av punktene i avtalen går på at de lengeværende asylbarna og deres familier får engangsamnesti.

– Vi er veldig glade for at de vil gi engangsamnesti, og vi håper det vil gjelde mange. Vi krysser fingrene for at også familien vi har kjempet for får bli, sier Britt Ås, leder av Fagforbundet i Troms.

Kan ta uker før avklaring

Ås er sentral i støttegruppa til Yalda Bahadori (11) og familien. Deler av støttegruppa og familien var sammen da de borgerlige partiene presenterte sin samarbeidsavtale i går.

Avtalen som først virket som et amnesti for alle asylbarna, har noen begrensninger. For det første må familien ha medvirket til å avklare sin identitet. For det andre må de komme fra et land som har returavtale med Norge. Søknaden om asyl må dessuten være registrert før denne avtalen trådte i kraft.

– Etter det vi vet, vil det ta uker før vi vet om familien vil få amnesti. Vi jubler ikke før seieren er i boks, sier Ås.

Rettssak i november

Det har nemlig vært mange opp- og nedturer det siste året. Seieren i tingretten for ett år siden ble anket av Utlendingsnemda (UNE), og i august bestemte Høyesterett at Yalda Bahadori og familien måtte stevne staten på nytt for å få bli i landet.

– I dag fikk familien beskjed om at de har fått utsatt iverksettelse av utkastelse. Det vil si at UNE ikke kan kaste dem ut av landet, sier Ås.

Støttegruppa fikk samtidig vite at saken kommer opp i tingretten 15. og 16. november.

– Vi vet som sagt ikke om familien får amnesti, og forbereder oss til rettsaken som planlagt, sier Ås.

– Forferdelig at de rødgrønne ikke løste saken

At en regjering som Frp er en del av var det som skulle til for at asylbarna får bli, synes Ås er trist.

– Det sier mest om den innhumane asylpolitikken til Arbeiderpartiet. Jeg syns det er forferdelig at ikke den rødgrønne regjeringa fikk løst asylbarnsaken, sier Ås.

På innvandring- og asylpolitikken får Frp betydelig gjennomslag i en ny regjering, blant annet ved å opprette lukkede mottak.

– Det er helt forferdelig. Det blir stramma inn enda mer, men det er egentlig en fortsettelse av Arbeiderpartiets stramme asylpolitikk siden 2009, sier Ås.

– Begrensninger hindrer amnesti

Statssekretær Pål Lønseth (Ap) i Justisdepartementet mener formuleringen om asylbarnamnesti i samarbeidsavtalen til de fire borgerlige partiene er så full av begrensninger at den ikke vil gjelde for mange av asylbarna.

– I sakene med asylbarn og deres familier er det gjerne to hovedutfordringer. Det ene er å få dem til å bidra til å avklare sin identitet, og det andre er mangel på returavtale med landene de kommer fra. Slik jeg leser avtalen, er det satt begrensninger på begge disse områdene. Det er åpenbart at mange av asylbarna ikke vil få amnesti, sier Lønseth til Fagbladet.

– Omfattende ID-juks

Lønseth er uenig med Britt Ås’ karakteristikk av Arbeiderpartiets asylpolitikk.

– Det som er innhumant, er hele tiden å skape forventninger om seier, selv om de ikke har beskyttelsesbehov. Vi er nødt til å være helt konsekvente, mener Lønseth.

– Men mange av disse barna har en sterk tilknytning til Norge. Hvorfor kan de ikke få amnesti?

– Dilemmaet vårt i mange av saker med barn som har sterk tilknytning til Norge, er at det er omfattende ID-juks fra foreldrenes side, som har umuliggjort retur. Skal vi bare se gjennom fingrene med det? Det kan ikke bli slik at man kan la være å medvirke til retur, holde seg fast og håpe på amnesti, mener Lønseth.

Uvisst hvor mange barn som får bli

Venstres stortingsrepresentant Abid Raja innrømmer at avtalen ikke er så god som Venstre i utgangspunktet skulle ønske, og sier de ennå ikke vet hvor mange av asylbarna som får bli.

– En ting som er sikkert er at Arbeiderartiet ikke ønsker at disse barna skal få amnesti. Hvor mange som får bli, må vi inn i hver enkelt sak å vurdere, sier Raja til Fagbladet.

Han er klar på at de som får avslag på sin asylsøknad skal forlate landet.

– Alle som får avslag på opphold i Norge skal ut, og skal selv bidra til at det skjer. Men når staten ikke klarer å gjøre jobben sin, går det en grense for hvor lenge barna skal leve i usikkerhet. På et tidspunkt må vi si at nok er nok, sier Raja.

– Kan ikke forventninger om å få amnesti i framtida før til at asylsøkere bevisst motsetter seg utsendelse?

– Etter åtte år med Arbeiderpartiet i regjering har det ikke blitt skapt forventninger om amnesti, likevel er det noen som ikke har reist ut av landet. Hvis staten ikke klarer å gjøre jobben sin, skal vi ikke straffe barna for foreldrenes atferd. Det er barneuvennlig politikk, mener Raja.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy