JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

RenoNorden i samme spor

Renovasjonsgiganten RenoNorden får igjen påpakning for flere brudd på arbeidsmiljøloven. De fleste forhold er de samme som i fjor.

2011081517364420131216164013

ola.tommeras@fagforbundet.no

Arbeidstilsynet ga i fjor RenoNorden syv pålegg etter tilsyn ved deres avdelinger i Oslo, Akershus og Vestfold. Nå har Arbeidstilsynet gjennomført nytt tilsyn i selskapet. Denne gangen i Drammen, Ålesund og Oslo.

Tilsynet viste at lite hadde endret seg siden i fjor. RenoNorden, som er markedsledende i innsamling av husholdningsavfall, er nå gitt varsel på nytt om de samme pålegg som i fjor.

Ikke gjennomført

Etter tilsynet i fjor dokumenterte RenoNorden at de hadde rettet seg etter påleggene fra Arbeidstilsynet. Nye systemer ble skissert, men det viser seg at de ikke er etterlevet i avdelingene.

I fjor ble det påpekt mangelfulle arbeidskontrakter. RenoNorden svarte med å framvise en ny standard arbeidsavtale i tråd med loven. Men denne var ukjent ute i avdelingene Arbeidstilsynet besøkte.

"Verken arbeidstakere eller lederne vi møtte under tilsynet i april 2011 hadde kjennskap til innholdet i Arbeidstilsynets rapport fra 2010, eller at arbeidsgiver har gjort endringer i arbeidsavtalene", skriver Arbeidstilsynet i sin rapport.

Manglende kontroll

Arbeidstilsynet mener videre at RenoNorden bryter loven ved mangelfull kontroll av arbeidstid. Som i fjor, får de varsel om at de pålegges å innføre entydige rutiner for føring av reell arbeidstid.

Arbeidstakere Arbeidstilsynet har vært i kontakt med, hevder at det ikke utbetales overtidstillegg selv om det skulle være utbetalt.

"På grunn av at RenoNorden i praksis ikke har et fungerende system for registrering av reell utført arbeidstid, har vi ikke mulighet til å kunne kontrollere dette nærmere", skriver Arbeidstilsynet i sin rapport.

Videre i varselet fra Arbeidstilsynet, pålegges RenoNorden å regne pausene som en del av arbeidstiden når de ikke kan tilby renovatørene tilfredsstillende pauserom. Dette fikk de også pålegg om i fjor.

Pålegges rutiner

Arbeidstilsynet mener selskapet må lage rutiner for å utarbeide arbeidsplaner når det arbeides til ulike tider på døgnet eller praktiseres gjennomsnittsberegning av arbeidstiden.

Arbeidstilsynet forlanger at arbeidsgiver sørger for å føre kontroll med, og aktivt følge opp at alle ansatte i virksomheten ikke arbeider utover grensen for lovlig arbeidstid.

I år som i fjor, varsles det pålegg om å innføre rutiner for utbetaling av overtidstillegg.

Arbeidstilsynet reagerer også på RenoNordens bonussystem. De krever i år som i fjor, at selskapet utarbeider en risikovurdering i forhold til eventuelle helse- og sikkerhetsmessige konsekvenser av systemet.

Frist 26. august

RenoNorden har fått frist til å svare på varslene om pålegg til 26. august. Konsernsjef i RenoNorden, Svein Tore Aurland, sier til Fagbladet at han ikke ønsker å kommentere den nye tilsynsrapporten før selskapet er klare med sitt tilsvar.

Arbeidstilsynets inspektør Øystein Eriksen sto for inspeksjonene i RenoNorden både i fjor og i år. Han er relativt overrasket over å finne at lite var endret siden i fjor.

– Det er ikke veldig spesielt at pålegg ikke er etterlevet. Men dette tilsynet var varslet. Da er det litt overraskende at de ikke kontrollerer selv først, sier han.

I løpet av 2011 er RenoNorden vokst til et av Skandinavias aller største renovasjonsselskap.

Selskapet sørger for innsamling av husholdningsavfall i en lang rekke norske kommuner.

Nye oppkjøp av to selskaper i Danmark gjorde RenoNorden markedsledende i Danmark tidligere i år.

RenoNorden anslår selv at de vil omsette for mer enn en milliard kroner i 2011.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy