JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Våre medlemmer har for lite innflytelse

Fagforbundets medlemmer bruker stemmeretten i mindre grad enn høytlønnede og akademikere. Dermed får de også mindre innflytelse, påpeker leder i Fagforbundets valgkamputvalg. Han håper årets kommunevalg vil endre på dette.

2011082207551520131216164312

sidsel.hjelme@fagforbundet.no

– Den viktigste saken i årets kommunevalg er å få folk til å stemme, sier Wegard Harsvik, leder i Fagforbundets valgkamputvalg.

Mange av Fagforbundets medlemmer og tillitsvalgte er aktive i valgkampen, og mange av disse står også på listene i hjemkommunene. Men altfor mange av forbundets 320.000 medlemmer benytter seg ikke av stemmeretten, påpeker Wegard Harsvik.

– Fra tidligere valg vet vi at de som er medlemmer i Fagforbundet i mindre grad enn høytlønnede og akademikere benytter seg av stemmeretten. Dermed får de også mindre innflytelse.

Privatisering på topp

Kampen mot konkurranseutsetting og privatisering er en kjernesak for Fagforbundet også utenom valgene, og dermed også den viktigste saken å sette på dagsorden foran årets valg.

– Ønsker politikerne at velferdsoppgavene skal være private, eller skal de drives i offentlig regi? Dette er et spørsmål alle bør stille.

– Vi vet at det går ut over både kvaliteten på tjenestene og lønns- og arbeidsvilkår for de ansatte når det er private som har ansvar for tjenestene, sier Harsvik.

Pass på pensjonen

Også pensjonen for den enkelte kan stå på spill i den lokale valgkampen, minner valgkampleder Harsvik om:

– Det er lite bevissthet rundt pensjon, og vi har mange eksempler på at våre medlemmer kan tape svært mye penger når jobben deres overføres fra offentlig til privat drift.

En hjelpepleier kan fort tape en million på privatisering. Det er lavere pensjon som er kilden til billigere drift og overskudd for selskapene.

Trygge rammer

Adecco-saken som rullet i mediene i vinter viste at ubetalt overtid og ulovlige arbeidsforhold var svært utbredt. Dette er også noe å ha med i bevisstheten når man går til valgurnene.

– Adecco-saken har igjen vist hvor viktig det er at politikerne er sitt ansvar som arbeidsgivere bevisst.

– Politikerne må satse på hele og faste stillinger. Det gir trygge rammer for å gjøre en god jobb, og det betyr igjen mye for kvaliteten på tjenestene, sier Harsvik.

Støtter sine rødgrønne venner

I forbindelse med valgkampen har Fagforbundet også gitt støtte til sine rødgrønne venner, tre millioner til Arbeiderpartiet og en million til Senterpartiet og SV.

– Vi er i en situasjon der det framstår som viktigere enn noen gang at demokratiet fungerer. Derfor har vi valgt å gi et positivt svar til de tre partiene. På mange områder står disse partiene for saker som er viktige for våre medlemmer i denne valgkampen – som at velferd ikke skal privatiseres og kampen mot sosial dumping - og dessuten for en grunnleggende satsing på fellesskapet, sier leder i Fagforbundet Jan Davidsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy