per.flakstad@fagforbundet.no
Mandag la partiet fram sin tiltaksplan for en fornybar framtid. Ett av tiltakene er å redusere co2-utslipp ved å kjøre busser på gass framfor diesel og bensin.
To forutsetninger må til for å klare dette: Mange flere avfallsanlegg og gjenvinningsanlegg må produsere biogass, og transportselskapene må kjøpe inn gassbusser i stedet for kjøretøy som bruker tradisjonelt drivstoff.
Statlig støtte til gassbusser
- Fortsatt øker co2-utslippene fra transportsektoren, og det ligger et stort potensial i å erstatte fossilt drivstoff med gass, sa Stein Guldbrandsen i Fagforbundets politiske ledelse da tiltaksplanen ble lagt fram.
Fagforbundet har foreslått en statlig støtteordning som dekker merkostnadene på mellom fire - og fem hundre tusen kroner for gassbusser.
- Vi mener en slik støtteordning kan gå over fem år, og deretter kan den erstattes av et forbud mot å kjøpe nye diesel og bensinbusser, sa Guldbrandsen.
Han har vært på flere steder i landet der det produseres biogass: ? Ideene er gode, velviljen er stor, men problemet er at ingen tar gassen i bruk. Og da er vi like langt, fortsatte han.
Vanskelig klimastyring med anbud
I tillegg mener han at anbudssystemet er en dårlig måte å organisere en mer miljønøytral kollektivtrafikk på.
- Offentlig kollektivtransport gir oss helt andre styringsmuligheter i forhold til klimanøytral drift enn å sette ut jobben til det selskapet som leverer inn det billigste anbudet.
- Hvis Oslo hadde hatt en felles offentlig kollektivtransport, kunne for eksempel de 14 gassbussene som kjører i Ruters områder rundt hovedstaden bli dirigert inn til sentrum om vinteren, når forurensningen er så stor at barn og folk med astma blir bedt om å holde seg innendørs.
- På grunn av anbudskontrakter og frykt for å bryte EU-regler kjører de i stedet i Lommedalen. Det trengs en helt annen styring for å gjøre noe med disse problemene, sa Guldbrandsen.
Alle kommuner bør ha biogassanlegg
Tiltaksplanen ble lagt fram på Haraldrud energigjenvinningsanlegg i Oslo, som har tatt i bruk et optisk sorteringsanlegg, men som ennå ikke har begynt å produsere biogass. I stedet sendes organisk avfall til Sverige. Men energigjenvinningsetaten skal ha en biogassanlegg på Nes ferdig neste år eller tidlig i 2013, ifølge planene.
Rødts leder, Turid Thomassen, mente det ligger et stort klimapotensial i biogass. I dag finnes det 35 anlegg. Rødt mener biogassen skal være kortreist, og at alle kommuner bør ha et anlegg, enten alene eller i et interkommunalt samarbeid med andre.
Hun mente også at de nasjonale støtteordningene må bli mye bedre. I dag mottar biogassproduksjon under 100 millioner i støtte, Rødt mener dette bør økes til en milliard.
55.000 nye "grønne" jobber
Elin Volder Rutle la fram hovedpunktene i partiets plan for en fornybar framtid. Ifølge planen kan det kuttes i alle sektorer, og klimautslippene kan reduseres med så mye som 40 prosent. Samtidig mener Rødt at det kan skapes ca. 55.000 nye "grønne" arbeidsplasser innen fornybare næringer som erstatning for de jobbene som forsvinner i en omstilling til mer klimanøytral produksjon.
Både Stein Guldbrandsen og nestleder i Natur og ungdom, Mari Winsents, berømmet planen som et gjennomtenkt og viktig innspill i klimadebatten.
Bjørn A. Grimstad
LITT AV HVERT: Utsnitt av lunsj fra fire ulike bransjer.
Sissel Rasmussen / grafikk: André Martinsen
Brannfolk er blant gruppene som i dag omfattes av særalderspesnjon.
Lars Magne Hovtun/OBRE
SMART VAL: Monica Knapskaug er trainee i helsefag på Haukeland sjukehus. Med ny oppgåvedeling er helsefagarbeidarar i ferd med å bli langt meir ettertrakta på arbeidsmarknaden.
Kathrine Geard
Frøydis Falch Urbye
SKEPTISK: Yahya Alizada er helsefagarbeidar og kritisk til Høgre sine planer om å privatisere sjukeheimar på nytt.
Martin Halsos