JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha biogass på bussene

Fagforbundet har snakket lenge og varmt om busser som går på biogass. Mange er interessert, men få har tatt drivstoffet i bruk. Det vil partiet Rødt gjøre noe med.

2011082215063720131216164407

per.flakstad@fagforbundet.no

Mandag la partiet fram sin tiltaksplan for en fornybar framtid. Ett av tiltakene er å redusere co2-utslipp ved å kjøre busser på gass framfor diesel og bensin.

To forutsetninger må til for å klare dette: Mange flere avfallsanlegg og gjenvinningsanlegg må produsere biogass, og transportselskapene må kjøpe inn gassbusser i stedet for kjøretøy som bruker tradisjonelt drivstoff.

Statlig støtte til gassbusser

- Fortsatt øker co2-utslippene fra transportsektoren, og det ligger et stort potensial i å erstatte fossilt drivstoff med gass, sa Stein Guldbrandsen i Fagforbundets politiske ledelse da tiltaksplanen ble lagt fram.

Fagforbundet har foreslått en statlig støtteordning som dekker merkostnadene på mellom fire - og fem hundre tusen kroner for gassbusser.

- Vi mener en slik støtteordning kan gå over fem år, og deretter kan den erstattes av et forbud mot å kjøpe nye diesel og bensinbusser, sa Guldbrandsen.

Han har vært på flere steder i landet der det produseres biogass: ? Ideene er gode, velviljen er stor, men problemet er at ingen tar gassen i bruk. Og da er vi like langt, fortsatte han.

Vanskelig klimastyring med anbud

I tillegg mener han at anbudssystemet er en dårlig måte å organisere en mer miljønøytral kollektivtrafikk på.

- Offentlig kollektivtransport gir oss helt andre styringsmuligheter i forhold til klimanøytral drift enn å sette ut jobben til det selskapet som leverer inn det billigste anbudet.

- Hvis Oslo hadde hatt en felles offentlig kollektivtransport, kunne for eksempel de 14 gassbussene som kjører i Ruters områder rundt hovedstaden bli dirigert inn til sentrum om vinteren, når forurensningen er så stor at barn og folk med astma blir bedt om å holde seg innendørs.

- På grunn av anbudskontrakter og frykt for å bryte EU-regler kjører de i stedet i Lommedalen. Det trengs en helt annen styring for å gjøre noe med disse problemene, sa Guldbrandsen.

Alle kommuner bør ha biogassanlegg

Tiltaksplanen ble lagt fram på Haraldrud energigjenvinningsanlegg i Oslo, som har tatt i bruk et optisk sorteringsanlegg, men som ennå ikke har begynt å produsere biogass. I stedet sendes organisk avfall til Sverige. Men energigjenvinningsetaten skal ha en biogassanlegg på Nes ferdig neste år eller tidlig i 2013, ifølge planene.

Rødts leder, Turid Thomassen, mente det ligger et stort klimapotensial i biogass. I dag finnes det 35 anlegg. Rødt mener biogassen skal være kortreist, og at alle kommuner bør ha et anlegg, enten alene eller i et interkommunalt samarbeid med andre.

Hun mente også at de nasjonale støtteordningene må bli mye bedre. I dag mottar biogassproduksjon under 100 millioner i støtte, Rødt mener dette bør økes til en milliard.

55.000 nye "grønne" jobber

Elin Volder Rutle la fram hovedpunktene i partiets plan for en fornybar framtid. Ifølge planen kan det kuttes i alle sektorer, og klimautslippene kan reduseres med så mye som 40 prosent. Samtidig mener Rødt at det kan skapes ca. 55.000 nye "grønne" arbeidsplasser innen fornybare næringer som erstatning for de jobbene som forsvinner i en omstilling til mer klimanøytral produksjon.

Både Stein Guldbrandsen og nestleder i Natur og ungdom, Mari Winsents, berømmet planen som et gjennomtenkt og viktig innspill i klimadebatten.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy