JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Eldreomsorgen i Oslo blir slaktet

Ifølge en fersk rapport ligger Oslo langt under landsgjennomsnittet på flere områder innenfor eldreomsorgen.

2011082914103820131216164741

tips@fagforbundet.no

I Oslo er for eksempel antall enerom med bad og klosett 34 prosent lavere enn landsgjennomsnittet. Når det gjelder institusjonsplasser for rehabilitering og habilitering for eldre, kommer Oslo enda dårligere ut. På dette områder ligger hovedstaden 57 prosent under snittet.

Forskerne Ivar Brevik fra Norsk institutt for by- og regionforskning, Nibr, og Lars Nygård fra Høgskolen i Sør Trøndelag mener Oslo har bygget ned det kommunale tilbudet for eldre, i stedet for å utnytte det gunstige befolkningsgrunnlaget i hovedstaden til å bygge det opp, skriver VG.

- Dette er veldig alvorlige tall, sier Arbeiderpartiets byrådslederkandidat, Libe Rieber-Mohn, til avisen.

Ifølge Rieber-Mohn bekrefter rapporten det Ap hele tiden har påpekt:

- Det bygges for få sykehjemsplasser, og kvaliteten på tjenestene er for dårlig, sier hun til VG.

Hun sier også at utviklingen under Høyre/Frp-byrådet ikke har gjort situasjonen bedre: - Dette er et resultat av at byrådet har kuttet i overføringene til bydelen i år etter år. Det er bydelene som har ansvaret for hjemmetjenesten og for å kjøpe sykehjemsplasser, sier Rieber-Mohn til avisen.

Byråd for eldre- og sosiale tjenester i Oslo, Sylvi Listhaug, har ikke lest rapporten, men sier til VG at hun er kritisk til forskerne som har laget den.

- Vi registrerer at rapporten, som er bestilt av Pensjonistforbundet i Oslo der hele ledertrioen og fylkessekretæren er aktive medlemmer i Ap, kommer midt under valgkampen. Det skjedde også ved forrige lokalvalg i 2007, sier hun.

Listhaug er også kritisk til forskernes bruk av Kostra-tall.

Kostra-tall rapporteres fra de enkelte kommunene inn til Statistisk sentralbyrås database for kommunestatistikk. Siden kommunene kan ha noe ulike innrapporteringsrutiner, er ikke tallene alltid direkte sammenliknbare.

Ifølge Libe Rieber-Mohn viser rapporten så store forskjeller at situasjonen uansett er alvorlig for Oslo, uavhengig av om tallene er hundre prosent sammenlignbare.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy