tips@fagforbundet.no
I Oslo er for eksempel antall enerom med bad og klosett 34 prosent lavere enn landsgjennomsnittet. Når det gjelder institusjonsplasser for rehabilitering og habilitering for eldre, kommer Oslo enda dårligere ut. På dette områder ligger hovedstaden 57 prosent under snittet.
Forskerne Ivar Brevik fra Norsk institutt for by- og regionforskning, Nibr, og Lars Nygård fra Høgskolen i Sør Trøndelag mener Oslo har bygget ned det kommunale tilbudet for eldre, i stedet for å utnytte det gunstige befolkningsgrunnlaget i hovedstaden til å bygge det opp, skriver VG.
- Dette er veldig alvorlige tall, sier Arbeiderpartiets byrådslederkandidat, Libe Rieber-Mohn, til avisen.
Ifølge Rieber-Mohn bekrefter rapporten det Ap hele tiden har påpekt:
- Det bygges for få sykehjemsplasser, og kvaliteten på tjenestene er for dårlig, sier hun til VG.
Hun sier også at utviklingen under Høyre/Frp-byrådet ikke har gjort situasjonen bedre: - Dette er et resultat av at byrådet har kuttet i overføringene til bydelen i år etter år. Det er bydelene som har ansvaret for hjemmetjenesten og for å kjøpe sykehjemsplasser, sier Rieber-Mohn til avisen.
Byråd for eldre- og sosiale tjenester i Oslo, Sylvi Listhaug, har ikke lest rapporten, men sier til VG at hun er kritisk til forskerne som har laget den.
- Vi registrerer at rapporten, som er bestilt av Pensjonistforbundet i Oslo der hele ledertrioen og fylkessekretæren er aktive medlemmer i Ap, kommer midt under valgkampen. Det skjedde også ved forrige lokalvalg i 2007, sier hun.
Listhaug er også kritisk til forskernes bruk av Kostra-tall.
Kostra-tall rapporteres fra de enkelte kommunene inn til Statistisk sentralbyrås database for kommunestatistikk. Siden kommunene kan ha noe ulike innrapporteringsrutiner, er ikke tallene alltid direkte sammenliknbare.
Ifølge Libe Rieber-Mohn viser rapporten så store forskjeller at situasjonen uansett er alvorlig for Oslo, uavhengig av om tallene er hundre prosent sammenlignbare.
USIKKER FRAMTID: Dersom hjernesvulsten til Lajla Sivlana Hortman begynner å røre på seg igjen, og hun blir hundre prosent ufør, kan det bli smalhans for sykepleieren.
Thomas Sætveit Jensen / TV Klipp
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
Vidar Eriksen
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad