JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Misvisende om private barnehager

Fremskrittspartiet i Oslo brukte beregninger fra Telemarksforskning til å hevde at private barnehager er 3.8 milliarder billigere enn offentlige. Ifølge Telemarksforskning er det ikke akkurat slik deres tall og rapporter skal tolkes.

2011090112321320131216165019

per.flakstad@fagforbundet.no

Det er lite trolig at forskjellene i enhetskostnader skyldes eierskap alene, skriver forsker Trond Erik Lunder på hjemmesiden til Telemarksforskning.

Lavere lønn og pensjon

Tallmaterialet viser at private barnehager i gjennomsnitt har lavere personalkostnader per årsverk og færre årsverk per barn. Det betyr at om alle barnehager skal ned på samme kostnadsnivå som de private, vil det etter all sannsynlighet medføre lavere lønn og pensjon til de ansatte og samtidig færre ansatte per barn, skriver Lunder videre.

Han legger til at mange private barnehager har gode lønnsbetingelser og god bemanning, men at det i liten grad er disse barnehagene som trekker gjennomsnittskostnadene ned.

Forskeren går langt i å avvise at private barnehager er mer effektive enn offentlige:

Færre ansatte per barn kan reflektere dårligere kvalitet eller bedre effektivitet. Private bedrifter kan være mer effektive enn offentlige institusjoner, men i barnehagesektoren er det imidlertid snakk om private bedrifter som i all hovedsak er offentlig finansiert, og da blir gjerne incentivet om effektivisering et annet, i hvert fall hvis effektiviseringsgevinsten skal tilfalle det offentlige, skriver han.

Lunder legger til at det er mulig å tenke seg en annen finansieringsordning der private barnehager konkurrerer med hverandre etter anbudsprinsippet, men mener at utgiftene til et slikt anbudsbyråkrati sannsynligvis vil spise opp en eventuell gevinst.

Lite relevant

I dagens situasjon, der halvparten av barnehageplassene drives av private, fungerer de både som konkurrenter og målestokk for de kommunale barnehagene, og det er trolig gunstig for kostnadsnivået i sektoren I en barnehagesektor med bare private barnehager vil situasjonen være en helt annen, og det blir lite relevant å ta utgangspunkt i dagens kostnadsforskjeller for å si noe om mulige innsparinger ved en så ekstrem omlegging, skriver forsker Trond Erik Lunder.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy