- Misvisende om private barnehager
Fremskrittspartiet i Oslo brukte beregninger fra Telemarksforskning til å hevde at private barnehager er 3.8 milliarder billigere enn offentlige. Ifølge Telemarksforskning er det ikke akkurat slik deres tall og rapporter skal tolkes.
per.flakstad@fagforbundet.no
Det er lite trolig at forskjellene i enhetskostnader skyldes eierskap alene, skriver forsker Trond Erik Lunder på hjemmesiden til Telemarksforskning.
Lavere lønn og pensjon
Tallmaterialet viser at private barnehager i gjennomsnitt har lavere personalkostnader per årsverk og færre årsverk per barn. Det betyr at om alle barnehager skal ned på samme kostnadsnivå som de private, vil det etter all sannsynlighet medføre lavere lønn og pensjon til de ansatte og samtidig færre ansatte per barn, skriver Lunder videre.
Han legger til at mange private barnehager har gode lønnsbetingelser og god bemanning, men at det i liten grad er disse barnehagene som trekker gjennomsnittskostnadene ned.
Forskeren går langt i å avvise at private barnehager er mer effektive enn offentlige:
Færre ansatte per barn kan reflektere dårligere kvalitet eller bedre effektivitet. Private bedrifter kan være mer effektive enn offentlige institusjoner, men i barnehagesektoren er det imidlertid snakk om private bedrifter som i all hovedsak er offentlig finansiert, og da blir gjerne incentivet om effektivisering et annet, i hvert fall hvis effektiviseringsgevinsten skal tilfalle det offentlige, skriver han.
Lunder legger til at det er mulig å tenke seg en annen finansieringsordning der private barnehager konkurrerer med hverandre etter anbudsprinsippet, men mener at utgiftene til et slikt anbudsbyråkrati sannsynligvis vil spise opp en eventuell gevinst.
Lite relevant
I dagens situasjon, der halvparten av barnehageplassene drives av private, fungerer de både som konkurrenter og målestokk for de kommunale barnehagene, og det er trolig gunstig for kostnadsnivået i sektoren I en barnehagesektor med bare private barnehager vil situasjonen være en helt annen, og det blir lite relevant å ta utgangspunkt i dagens kostnadsforskjeller for å si noe om mulige innsparinger ved en så ekstrem omlegging, skriver forsker Trond Erik Lunder.