For dyrt å lønne til tariff

Adecco ønsket å heve prisen på helsevikarer de leverer i Sunnhordland, et knapt år etter at de vant anbudet. Det ble for dyrt å lønne etter tariff.

2011090114303020131216165023

ola.tommeras@fagforbundet.no

I fjor vant Adecco anbudet på å levere helsevikarer til de tre kommunene Stord, Fitjar og Tysnes, i skarp konkurranse med totalt 11 tilbydere. Noen måneder senere ble vikargiganten rammet av serien med avsløringer om lovbrudd ved deres sykehjemsdrift flere steder i landet. Det medførte at de i mai måned erklærte at alle ansatte skal få tarifflønn.

I sommer ble tariffene avklart med lokale fagforeninger. Etter det la Adecco fram nye priser for vikarutleie til de tre kommunene. Begrunnelse: Det koster for mye å lønne etter tariff.

Blankt avslag

Sunnhordland Interkommunale Innkjøpsforum avviste blankt prisøkningen til Adecco. De viser til kontrakten og at tarifflønn var et tydelig spesifisert krav i konkurransegrunnlaget. Adecco skal deretter ha trukket prisøkningen i slutten av august måned.

De nye prisene fra Adecco ville betydd en prisheving på mer enn 15 prosent for vikarer med over 10 års ansiennitet. Vikarbyrået leverer i dag pleieassistenter, hjelpepleiere, sykepleiere og spesialsykepleiere til disse kommunene etter behov. Behovet for vikarer ble ved utsettelsen av anbudet, ble anslått til rundt 2,2 millioner kroner i året. Avtalen varer i fire år.

Innførte tarifflønn

– Vi er opptatt av at det skal lønnes etter tariff, sier regionsdirektør i Bergen, Hilde Lekven. Ut over det vil hun ikke kommentere saken, men henviser til Adeccos informasjonssjef.

– Vi uttaler oss ikke om våre kundeforhold eller dialog med våre kunder, opplyser informasjonssjef Anne-Stine Talseth i Adecco. Hun viser videre til Adeccos erklæring på sine nettsider av 6. mai i år, der de presenterer det Adecco kaller tariffløftet. Der lover de alle ansatte tarifflønn for framtida.

– Tariffløftet er et tiltak Adecco innfører på eget initativ, for å styrke Adeccos posisjon som ansvarlig og attraktiv arbeidsgiver, skriver Adecco.

Lønn i henhold til tariffer har imidlertid vært et lovfestet krav i alle offentlige anbud siden ny forskrift for offentlige anskaffelser trådte i kraft 1. mars 2008.

Satt dem på plass

Det var Fagforbundet på Stord som tidligere i år underviste Adecco i hva det vil si å lønne etter tariff. Leder Per Jarle Valvatne er ikke veldig overrasket over at Adecco nå sliter med prisen på vikarutleie når lønna settes til tariff.

– Vi skjønte at det ikke ville være mulig å levere til prisen Adecco tilbød, og samtidig betale lønn etter KS-tariffen. Det er dog ikke vår utfordring om Adecco taper penger på å levere vikarer til kommunen, kommenterer Valvatne.

– Dette er en bekreftelse av det vi har forsøkt å forklare enkelte politikere lenge; at når tjenesten settes ut til private, så må det enten gå ut over lønnsforholdene eller så må prisen økes, sier han.

MEST LEST:
God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

Per Flakstad

Lønnsforhandlingene er i gang: Her finner du alle kravene fra LO

Colourbox.com

Disse skal få ny lønn nå: Lønnsforhandlingene for 190.000 ansatte i kommunene er i gang

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september.  Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september. Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Per Flakstad

Lønnsoppgjørene står i kø: Her kan du se når din lønn skal forhandles i høst

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Titti Brun

Kvinne jobbet ulovlig som helsefagarbeider i nesten ett år – løy om utdannelse i jobbintervju

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Anna Granqvist

Her er alle de nye satsene: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Karin Svendsen

Nytt fagskoletilbud: Snart kan disse helsefagarbeiderne jobbe sammen med kirurgene

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy