JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

For dyrt å lønne til tariff

Adecco ønsket å heve prisen på helsevikarer de leverer i Sunnhordland, et knapt år etter at de vant anbudet. Det ble for dyrt å lønne etter tariff.

2011090114303020131216165023

ola.tommeras@fagforbundet.no

I fjor vant Adecco anbudet på å levere helsevikarer til de tre kommunene Stord, Fitjar og Tysnes, i skarp konkurranse med totalt 11 tilbydere. Noen måneder senere ble vikargiganten rammet av serien med avsløringer om lovbrudd ved deres sykehjemsdrift flere steder i landet. Det medførte at de i mai måned erklærte at alle ansatte skal få tarifflønn.

I sommer ble tariffene avklart med lokale fagforeninger. Etter det la Adecco fram nye priser for vikarutleie til de tre kommunene. Begrunnelse: Det koster for mye å lønne etter tariff.

Blankt avslag

Sunnhordland Interkommunale Innkjøpsforum avviste blankt prisøkningen til Adecco. De viser til kontrakten og at tarifflønn var et tydelig spesifisert krav i konkurransegrunnlaget. Adecco skal deretter ha trukket prisøkningen i slutten av august måned.

De nye prisene fra Adecco ville betydd en prisheving på mer enn 15 prosent for vikarer med over 10 års ansiennitet. Vikarbyrået leverer i dag pleieassistenter, hjelpepleiere, sykepleiere og spesialsykepleiere til disse kommunene etter behov. Behovet for vikarer ble ved utsettelsen av anbudet, ble anslått til rundt 2,2 millioner kroner i året. Avtalen varer i fire år.

Innførte tarifflønn

– Vi er opptatt av at det skal lønnes etter tariff, sier regionsdirektør i Bergen, Hilde Lekven. Ut over det vil hun ikke kommentere saken, men henviser til Adeccos informasjonssjef.

– Vi uttaler oss ikke om våre kundeforhold eller dialog med våre kunder, opplyser informasjonssjef Anne-Stine Talseth i Adecco. Hun viser videre til Adeccos erklæring på sine nettsider av 6. mai i år, der de presenterer det Adecco kaller tariffløftet. Der lover de alle ansatte tarifflønn for framtida.

– Tariffløftet er et tiltak Adecco innfører på eget initativ, for å styrke Adeccos posisjon som ansvarlig og attraktiv arbeidsgiver, skriver Adecco.

Lønn i henhold til tariffer har imidlertid vært et lovfestet krav i alle offentlige anbud siden ny forskrift for offentlige anskaffelser trådte i kraft 1. mars 2008.

Satt dem på plass

Det var Fagforbundet på Stord som tidligere i år underviste Adecco i hva det vil si å lønne etter tariff. Leder Per Jarle Valvatne er ikke veldig overrasket over at Adecco nå sliter med prisen på vikarutleie når lønna settes til tariff.

– Vi skjønte at det ikke ville være mulig å levere til prisen Adecco tilbød, og samtidig betale lønn etter KS-tariffen. Det er dog ikke vår utfordring om Adecco taper penger på å levere vikarer til kommunen, kommenterer Valvatne.

– Dette er en bekreftelse av det vi har forsøkt å forklare enkelte politikere lenge; at når tjenesten settes ut til private, så må det enten gå ut over lønnsforholdene eller så må prisen økes, sier han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy