For dyrt å lønne til tariff

Adecco ønsket å heve prisen på helsevikarer de leverer i Sunnhordland, et knapt år etter at de vant anbudet. Det ble for dyrt å lønne etter tariff.

2011090114303020131216165023

ola.tommeras@fagforbundet.no

I fjor vant Adecco anbudet på å levere helsevikarer til de tre kommunene Stord, Fitjar og Tysnes, i skarp konkurranse med totalt 11 tilbydere. Noen måneder senere ble vikargiganten rammet av serien med avsløringer om lovbrudd ved deres sykehjemsdrift flere steder i landet. Det medførte at de i mai måned erklærte at alle ansatte skal få tarifflønn.

I sommer ble tariffene avklart med lokale fagforeninger. Etter det la Adecco fram nye priser for vikarutleie til de tre kommunene. Begrunnelse: Det koster for mye å lønne etter tariff.

Blankt avslag

Sunnhordland Interkommunale Innkjøpsforum avviste blankt prisøkningen til Adecco. De viser til kontrakten og at tarifflønn var et tydelig spesifisert krav i konkurransegrunnlaget. Adecco skal deretter ha trukket prisøkningen i slutten av august måned.

De nye prisene fra Adecco ville betydd en prisheving på mer enn 15 prosent for vikarer med over 10 års ansiennitet. Vikarbyrået leverer i dag pleieassistenter, hjelpepleiere, sykepleiere og spesialsykepleiere til disse kommunene etter behov. Behovet for vikarer ble ved utsettelsen av anbudet, ble anslått til rundt 2,2 millioner kroner i året. Avtalen varer i fire år.

Innførte tarifflønn

– Vi er opptatt av at det skal lønnes etter tariff, sier regionsdirektør i Bergen, Hilde Lekven. Ut over det vil hun ikke kommentere saken, men henviser til Adeccos informasjonssjef.

– Vi uttaler oss ikke om våre kundeforhold eller dialog med våre kunder, opplyser informasjonssjef Anne-Stine Talseth i Adecco. Hun viser videre til Adeccos erklæring på sine nettsider av 6. mai i år, der de presenterer det Adecco kaller tariffløftet. Der lover de alle ansatte tarifflønn for framtida.

– Tariffløftet er et tiltak Adecco innfører på eget initativ, for å styrke Adeccos posisjon som ansvarlig og attraktiv arbeidsgiver, skriver Adecco.

Lønn i henhold til tariffer har imidlertid vært et lovfestet krav i alle offentlige anbud siden ny forskrift for offentlige anskaffelser trådte i kraft 1. mars 2008.

Satt dem på plass

Det var Fagforbundet på Stord som tidligere i år underviste Adecco i hva det vil si å lønne etter tariff. Leder Per Jarle Valvatne er ikke veldig overrasket over at Adecco nå sliter med prisen på vikarutleie når lønna settes til tariff.

– Vi skjønte at det ikke ville være mulig å levere til prisen Adecco tilbød, og samtidig betale lønn etter KS-tariffen. Det er dog ikke vår utfordring om Adecco taper penger på å levere vikarer til kommunen, kommenterer Valvatne.

– Dette er en bekreftelse av det vi har forsøkt å forklare enkelte politikere lenge; at når tjenesten settes ut til private, så må det enten gå ut over lønnsforholdene eller så må prisen økes, sier han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy