JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Løpsk boligmarked må stagges

Den norske boligpolitikken skaper nye klasseskiller, mener Fagforbundet ungdom. De er uenig med regjeringens boligutvalg og krever en mer sosial boligpolitikk.

2011090610075620131216165234

vegard.velle@fagforbundet.no

– I dag ser vi boligpriser som igjen har løpt løpsk, både på eie og leiemarkedet. Situasjonen er i ferd med å skape et nytt klasseskille, mellom dem som er inne på markedet og dem som ikke kommer inn, sier Linn Hemmingsen, leder i Fagforbundet ungdom, i et debattinnlegg i Dagbladet.

I landets hovedstad blir det stadig vanskeligere, for ikke å si umulig å komme seg inn på boligmarkedet. Også i andre større byer og tettbebygde områder i landet stiger boligprisene til himmels, påpeker hun.

Dette rammer spesielt ungdom, innvandrere, enslige, skilte, rusmisbrukere og lavtlønte, som blir fattige i møte med boligmarkedet.

Flere bør eie

Regjeringens boligutvalg har nylig levert innstillingen Rom for alle (NOU 2011:15). Utvalgets hovedkonklusjon er at enda flere bør eie sin egen bolig, noe Fagforbundet ungdom er uenig i.

Boligutvalget går også inn for å etablere flere studentboliger og styrke leietageres rettigheter overfor utleier, noe Fagforbundet ungdom er fornøyd med.

– Vi lurer på hvorfor boligutvalget ikke heller vil ha mer ikke-kommersiell utleie? I Norge eier allerede 80 prosent sin egen bolig. Det er en langt større andel enn i de fleste land vi sammenligner oss med, sier Linn Hemmingsen.

Målet med den sosiale boligpolitikken må være at alle skal kunne bo til en pris de kan leve med, ikke at alle skal eie sin egen bolig, mener hun.

Galopperende prisvekst

Hva skjedde med den rettferdige boligpolitikken, spør Hemmingsen. Stortingsmelding 76 fra 1972 slo fast at husleia ikke skulle overstige 20 prosent av en industriarbeiderlønn. Det var et prinsipp som gjaldt helt frem til Kåre Willoch-regjeringen liberaliserte boligmarkedet på åttitallet og fjernet prisreguleringen.

– I dag er situasjonen uholdbar, mener Hemmingsen. Fra 1993 til 2007 steg boligprisene med nesten 400 prosent, mens økningen i konsumprisindeksen var på under 50 prosent.

Krenkende møte med banken

Mange synes det er bortkastet å betale husleie for noe de ikke eier selv. Blant dem som vil etablere seg på boligmarkedet, har de aller heldigste foreldre som kan kausjonere, forskuttere arv eller liknende. For dem er det i hvert fall mulig å komme seg inn.

Andre må skrape sammen det de har av egenkapital og gå til banken med lua i hånda. For mange vil møtet med en privat bank være sjokkerende og krenkende. Noen får ikke lån, mens andre låner over evne, påpeker hun i kronikken.

Må skjerme oss mot markedet

– Vi må gjøre bolig til noe som fellesskapet, gjennom velferdsstaten, igjen tar ansvar for. Den galopperende prisveksten må stagges med en ikke-kommersiell utleiesektor som er skjermet mot markedets svingninger, sier Hemmingsen.

I et ressurshefte, Norsk boligpolitikk, myntet på kommunevalget, krever Fagforbundet ungdom at staten i større grad må styre og regulere boligmarkedet.

Yngrebølge på vei

– Vi vet at vi står overfor en eldrebølge, men de færreste snakker om yngrebølgen, om lag 100.000 nye unge mellom 18 og 30 år de neste 10 årene, sier ungdomsorganiseringen i ressursheftet.

Fagforbundet ungdom ønsker:

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt En storstilt utbygging av ikke-kommersielle utleieboliger

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt En ny utleielov som gjelder for utleieboliger og som innebærer økt medbestemmelse, styrkede rettigheter for leieboere, samt priser som ikke overskrider 20 % av gjennomsnittslønna

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt At borettslagsleiligheter prisreguleres og skjermes for markedsprisene

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt En kraftig styrking av Husbanken og dens virkemidler

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy