JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gravferdsarbeidere kjemper mot privatisering

Samtlige 130 ansatte i Gravferdsetaten i Oslo har signert en underskriftskampanje mot privatisering av gravferdsvirksomheten.

2011090612150620131216165242

vegard.velle@fagforbundet.no

– Vi er redde for å få dårligere pensjonsvilkår, og ønsker en livssynsnøytral arbeidsgiver, sier Glenn Larsen, leder av Gravferdsetatens fagforening.

I dag har Oslo kommune en avtale med Kirkelig fellesråd om at sistnevnte kun skal ha forvaltningsansvaret og ikke arbeidsgiveransvaret for gravferdsarbeiderne. Til neste år går kontrakten ut, og de ansatte i gravferdsetaten risikerer å bli overdratt til Kirkelig fellesråd.

Får lavere pensjon

Dersom Kirkelig fellesråd tar over arbeiderne vil pensjonen gå ned fra 70 til 66 prosent av lønna, opplyser Glenn Larsen. Siden ganske mange av dagens ansatte nærmer seg pensjonsalderen, er de bekymret.

I kommunen fins også en overtallighetsavtale, som kan ryke ved en privatisering, og som arbeiderne ønsker å beholde.

Skille kirke og stat

Gravferdsetatens fagforening er ikke bare mot privatisering, men vil også ha et tydeligere skille mellom kirke og stat. De synes det er uheldig at et religiøst samfunn (den lutherske kirke) skal håndtere all gravferdsvirksomhet i Oslo, hvor svært mange har en annen livssynstilknytning.

– Vi skal dekke alle trosretninger og ønsker en livssynsnøytral gravferdsvirksomhet, sier Larsen.

Krav om kirkemedlemskap

Dersom Kirkelig fellesråd får ansvaret for gravferdsvirksomheten må de som jobber i administrasjonen der være med i statskirken.

– Vi synes kravet om å være med i statskirken er problematisk, siden noen av oss er med i Humanetisk forbund eller ikke er med i statskirken, sier Larsen.

Gjelder 130 ansatte

Dagens avtale gjelder frem til 23. august 2012. Fagforeningen protesterer mot at Oslo kommune fra august 2012 overdrar opptil 130 ansatte i gravferdsetaten til Kirkelig Fellesråd Oslo.

Gravferdsetatens i Oslo har ansvaret for planlegging, anlegg og drift av kirkegårder, gravlunder og krematorier pluss tilhørende kapeller og driftsbygninger.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy