vegard.velle@fagforbundet.no
– Vi er redde for å få dårligere pensjonsvilkår, og ønsker en livssynsnøytral arbeidsgiver, sier Glenn Larsen, leder av Gravferdsetatens fagforening.
I dag har Oslo kommune en avtale med Kirkelig fellesråd om at sistnevnte kun skal ha forvaltningsansvaret og ikke arbeidsgiveransvaret for gravferdsarbeiderne. Til neste år går kontrakten ut, og de ansatte i gravferdsetaten risikerer å bli overdratt til Kirkelig fellesråd.
Får lavere pensjon
Dersom Kirkelig fellesråd tar over arbeiderne vil pensjonen gå ned fra 70 til 66 prosent av lønna, opplyser Glenn Larsen. Siden ganske mange av dagens ansatte nærmer seg pensjonsalderen, er de bekymret.
I kommunen fins også en overtallighetsavtale, som kan ryke ved en privatisering, og som arbeiderne ønsker å beholde.
Skille kirke og stat
Gravferdsetatens fagforening er ikke bare mot privatisering, men vil også ha et tydeligere skille mellom kirke og stat. De synes det er uheldig at et religiøst samfunn (den lutherske kirke) skal håndtere all gravferdsvirksomhet i Oslo, hvor svært mange har en annen livssynstilknytning.
– Vi skal dekke alle trosretninger og ønsker en livssynsnøytral gravferdsvirksomhet, sier Larsen.
Krav om kirkemedlemskap
Dersom Kirkelig fellesråd får ansvaret for gravferdsvirksomheten må de som jobber i administrasjonen der være med i statskirken.
– Vi synes kravet om å være med i statskirken er problematisk, siden noen av oss er med i Humanetisk forbund eller ikke er med i statskirken, sier Larsen.
Gjelder 130 ansatte
Dagens avtale gjelder frem til 23. august 2012. Fagforeningen protesterer mot at Oslo kommune fra august 2012 overdrar opptil 130 ansatte i gravferdsetaten til Kirkelig Fellesråd Oslo.
Gravferdsetatens i Oslo har ansvaret for planlegging, anlegg og drift av kirkegårder, gravlunder og krematorier pluss tilhørende kapeller og driftsbygninger.
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
LIKE DAGER: Elev Silje Krane (19) synes praksisen blir for rutinepreget når hun jobber på samme sykehjem i over et år. Her henter hun kaffe til en beboer.
Omar Sejnæs
SJEFEN: Sarah Williams leder matbanken i den britiske byen Banbury.
Anita Arntzen
– Jeg trodde at matbudsjettet da ville gå ned, men nei, sier Hege Hansen.
Ole Martin Wold
EN VARSLET KRISE: – Ansvaret må legges på dem som bevilger penger, ikke på de ansatte, sier Anniken Lien van Marion.
Privat
Anita Arntzen