JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Alle ansatte skal få full stilling i neste nye sykehjem

Neste gang Trondheim bygger et sykehjem, får alle ansatte hel stilling. Det lover ordfører Rita Ottervik.

2011090714554520131216165402

Dermed tar ordføreren og Arbeiderpartiet det første konkrete skrittet videre etter de historiske vedtakene i siste bystyremøte. Der fikk fagbevegelsen innfridd sine viktigste krav om heltid og faste stillinger, og det allerede før valget:

- Minst 70 prosent av naturlig fravær i kommunens egen organisasjon skal dekkes av egne ansatte.

- Deltidsansatte får tilbud om ansettelse i en stillingsbrøk som tilsvarer det de har jobbet de siste femten månedene.

- Forsøk med 30 timers uke med full lønnskompensasjon settes i gang på minst to turnusbaserte enheter.

For å rekruttere

Målet med vedtakene og løftet om heltids-sykehjem er både å øke tryggheten og kvaliteten på tjenestene for de eldre, og å beholde og rekruttere arbeidstakere, ikke minst i omsorgssektoren.

- Vi ønsker blant annet å innføre faste arbeidslag i hjemmetjenesten, slik at de eldre får færre å forholde seg til. Ideelt bør det klare seg med fem-seks personer. De vil også raskere se endringer i sykdomsbildet, og kunne gripe inn til rett tid, sa ordføreren da hun presenterte sykehjemsutspillet i går.

Ottervik benyttet anledningen mens leder i Fagforbundets leder, Jan Davidsen, var i trønderhovedstaden. Sammen dro de på besøk til 83 år gamle Erling Martin Kolberg for å ta en prat om eldre og pleiebehov.

Ikke helt på linje

De besøkende måtte muntert konstatere at Kolberg, tross navnelikheten med en viss Ap-politiker, ikke var helt på linje med ordføreren, fagbevegelsen og flertallet av brukerne i ønsket om færre hjelpere å forholde seg til:

- Jeg synes det er fint at det kommer mange forskjellige. Da får jeg mer å prate om, slo Kolberg fast. For øvrig var han godt fornøyd, bortsett fra at han synes kveldsbesøket av og til kom litt seint.

- Avtalen er at hjelperne skal ringe og varsle om forsinkelsen hvis de er mer enn en halvtime for seint ute, kommenterte Ottervik.

Når han først hadde media på besøk, ville Kolberg også gjerne benytte anledningen til å legge inn en liten kontaktannonse:

- Jeg skulle gjerne ha byttet ut rullatoren her med ei som kunne støtte meg når jeg skulle ut og gå, og som kunne lage vafler, fridde han.

Konkurrere mot sykehuset

Etter endt visitt gikk Ottervik mer i detalj om et nytt sykehjem med bare heltids ansatte:

- Det er et dristig grep, men vi må begynne et sted hvis vi skal få gjort noe med den høye deltidsandelen.

I siste fireårsperiode har 359 ansatte fått økt stillingsandel i Trondheim kommune, men ganske få har økt til 100 prosent. Derfor kreves nye virkemidler. Et sykehjem med hundre prosent heltidsstillinger fra dag én, er ett av dem.

- Hvis vi skal øke kvaliteten, er vi nødt til å øke stillingsandelene. Da får vi bedre arbeidsplasser, og kan konkurrere med sykehuset om arbeidskraft, slo ordføreren fast.

Mer helg?

Ottervik legger ikke skjul på at mer heltid kan by på utfordringer, blant annet med mer helgearbeid.

- Her må vi gå i dialog med de ansatte. Ønsket må være å få på plass en avtale om frivillig økt helgebelastning med ekstra kompensasjon, sier hun.

Leder Kristin Sæther i Fagforbundet Trondheim deltok også på seansen. Hun understreket hvilken enorm ansvarskompetanse som sitter hos hver enkelt.

- En av utfordringene nå, er at mange er blitt vant til uforutsigbarheten. Dette må vi få dreid til at “her i kommunen jobber vi 100 prosent”.

Ordføreren repliserte:

- Ansvarlige hjelpere er nettopp hva vi ønsker oss. Derfor må vi også hele tida jobbe med å løfte kompetansen. Da trenger vi faste, hele stillinger som fører til at folk blir stående i jobben. Arbeidslagene i hjemmetjenesten vil også gi god kompetanseutveksling.

Følg Trondheim

Jan Davidsen likte det han så og hørte.

- Summen av de siste vedtakene og tiltakene i Trondheim demonstrerer en veldig bra helhet, og god arbeidsgiverpolitikk. Ikke minst er disse tiltakene viktige for de mange enslige forsørgerne blant våre medlemmer. Å være fast ansatt i hel stilling betyr blant annet at du kan få lån i banken. Vi trenger kommuner som går foran på denne måten. Jeg håper fagorganiserte i andre kommuner ser hva som foregår her, og følger Trondheims eksempel, sa han.

Velkommen etter

Forbundslederen hadde mange flere poster på programmet i Trondheim i går. Det startet med innledning og diskusjon på Fagforbundets lokale tillitsvalgtkonferanse. Derfra gikk turen til bussjåførenes kantine i Dronningens gate og oppdatering fra de tillitsvalgte. Etter møtet med Ottervik fortsatte Davidsen til St. Olavs Hospital og møte med de tillitsvalgte der.

“Velkommen etter”, kunne hovedtillitsvalgt Sigmund Eidem bemerke spøkefullt. Der i gården har det snart gått et år siden de tilbød deltidsansatte ansettelse i en stillingsbrøk som tilsvarer det de har jobbet de siste femten månedene. Davidsen ble orientert om samarbeidet med ledelsen og de andre fagforeningene, og vist rundt.

Trondheimsnatt

Siste stopp var Trondheim Spektrum, arena for kveldens store samling med 2000 fagorganiserte, og ikke minst Åge og Sambandet. Men før det ble Davidsen servert kulturinnslag av langt yngre krefter: Fireåringer fra Karinelund og Bergheim barnehager hadde øvd inn “Levva livet” og “Trondheimsnatt”, og sang vakkert for bergenseren.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy