JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Framtida på valg

For hjelpepleier Lise Been og hennes kolleger i Fredrikstad, er valget 2011 mer enn lapper i ei valgurne. Det dreier seg om deres framtid.

2011090715395720131216165405

ola.tommeras@fagforbundet.no

Fra Lise Been blir pensjonist og til hun runder 85 år, vil hun ha tapt mer enn en million kroner i lavere pensjonsutbetalinger, dersom arbeidsplassen hennes konkurranseutsettes og hun overføres til det private.

Regnestykket som viser hva Been taper, er gjort av et uavhengig konsulentbyrå. Det dokumenterer hvem som skal betale regninga når det Frp-styrte Fredrikstad vil konkurranseutsette sykehjem.

En kjernesak

I vinter vedtok bystyret i Fredrikstad at ett eksisterende sykehjem og et ennå ikke bygd sykehjem skal ut på konkurranse. For kort tid siden ble Smedbakken sykehjem pekt ut som hjemmet som skal konkurranseutsettes.

Been selv ble nesten rikskjendis da hun sto fram og personliggjorde pensjonsranet.

- For meg er dette en kjernesak det var viktig å belyse. Det var naturlig å stille opp. Jeg har fått masse tilbakemeldinger. De er så godt som bare positive. Folk skjønner mer og mer hva Frps eksperiment dreier seg om, forteller hun.

Valgkampsak nr 1

Fagforbundet i Fredrikstad har satt vedtaket om å konkurranseutsette øverst i valgkampen. Først gikk de ut med å tydeliggjøre pensjonsranet Been og hennes kolleger kan bli utsatt for. Tirsdag fikk de drahjelp av Roar Flåthen, som holdt appell ved Smedbakken sykehjem.

- Spesielt folk over 40 har begynt å tenke. Det er mange som rammes når man først konkurranseutsetter et sykehjem, ikke bare helsearbeidere, sier leder i Fagforbundet Fredrikstad, William Gulbrandsen, og hovedtillitsvalgt Aud Thorvaldsen.

- Folk ser hva som skjer

- Folk begynner å få opp øya for hva som har skjedd i byen de siste åra, og hva som kan komme til å skje. For eksempel så skryter Frp av at de har klart å nedbemanne kjøkkentjenesten i kommunen. Det de ikke sier noe om er at oppgavene er overført til pleierne, sier Thorvaldsen.

- På min avdeling forsvinner det totalt én stilling på å gjøre kjøkkenoppgaver. Vi får ikke gjort det vi egentlig skal gjøre som hjelpeleiere, sier Lise Been.

- Men folk flest gjennomskuer det nå. Det får vi stadig tilbakemeldinger på i valgkampen, forteller de.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy