Framtida på valg
For hjelpepleier Lise Been og hennes kolleger i Fredrikstad, er valget 2011 mer enn lapper i ei valgurne. Det dreier seg om deres framtid.
ola.tommeras@fagforbundet.no
Fra Lise Been blir pensjonist og til hun runder 85 år, vil hun ha tapt mer enn en million kroner i lavere pensjonsutbetalinger, dersom arbeidsplassen hennes konkurranseutsettes og hun overføres til det private.
Regnestykket som viser hva Been taper, er gjort av et uavhengig konsulentbyrå. Det dokumenterer hvem som skal betale regninga når det Frp-styrte Fredrikstad vil konkurranseutsette sykehjem.
En kjernesak
I vinter vedtok bystyret i Fredrikstad at ett eksisterende sykehjem og et ennå ikke bygd sykehjem skal ut på konkurranse. For kort tid siden ble Smedbakken sykehjem pekt ut som hjemmet som skal konkurranseutsettes.
Been selv ble nesten rikskjendis da hun sto fram og personliggjorde pensjonsranet.
- For meg er dette en kjernesak det var viktig å belyse. Det var naturlig å stille opp. Jeg har fått masse tilbakemeldinger. De er så godt som bare positive. Folk skjønner mer og mer hva Frps eksperiment dreier seg om, forteller hun.
Valgkampsak nr 1
Fagforbundet i Fredrikstad har satt vedtaket om å konkurranseutsette øverst i valgkampen. Først gikk de ut med å tydeliggjøre pensjonsranet Been og hennes kolleger kan bli utsatt for. Tirsdag fikk de drahjelp av Roar Flåthen, som holdt appell ved Smedbakken sykehjem.
- Spesielt folk over 40 har begynt å tenke. Det er mange som rammes når man først konkurranseutsetter et sykehjem, ikke bare helsearbeidere, sier leder i Fagforbundet Fredrikstad, William Gulbrandsen, og hovedtillitsvalgt Aud Thorvaldsen.
- Folk ser hva som skjer
- Folk begynner å få opp øya for hva som har skjedd i byen de siste åra, og hva som kan komme til å skje. For eksempel så skryter Frp av at de har klart å nedbemanne kjøkkentjenesten i kommunen. Det de ikke sier noe om er at oppgavene er overført til pleierne, sier Thorvaldsen.
- På min avdeling forsvinner det totalt én stilling på å gjøre kjøkkenoppgaver. Vi får ikke gjort det vi egentlig skal gjøre som hjelpeleiere, sier Lise Been.
- Men folk flest gjennomskuer det nå. Det får vi stadig tilbakemeldinger på i valgkampen, forteller de.