JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Privatisering – nei takk

Damene på Klipra seniorsenter husker godt tider med store forskjeller i eldreomsorgen. Da de som kunne betale fikk, og de som ikke hadde penger måtte klare seg selv. Den tiden vil de ikke ha tilbake. Et offentlig tjenestetilbud sikrer likebehandling, sier de aldrende ålesundsdamene.

2011090810094920131216165420

sidsel.hjelme@fagforbundet.no

Den skal være sprek som skal henge med på alle tilbudene på Klipra Seniorsenter i Ålesund. Malekurs, stavgang, aerobic og kor er bare noen av aktivitetene som foregår hver uke på senteret i Jugendbyen.

Også når de ansatte har gått hjem, er det full fart. Da i regi av brukerne selv som blant annet har trekkspill og strikkeklubb på programmet.

- Det viktigste er det sosiale, sier Johanne Øverland, en av de aktive brukerne som tar turen fra omsorgsboligen til seniorsenteret nesten hver dag.

- Seniorsenteret betyr veldig mye for oss som bor her, sier Johanne.

Trenger ikke valgfrihet

At brukerne er strålende fornøyde med tilbudet de får av kommunen, er ikke nok for Frp- og Høyre-flertallet i Ålesund bystyre. I budsjettet for 2011 ble det lagt inn at privat tilbud i helse- og omsorg skulle utredes. Så langt har ingen ting skjedd i saken, men damene på Klipra er samstemte i at dette er bare tull og tøys:

- Vi trenger ikke noe tilbud som supplerer dette, fastslår Mary Herø Pettersen. 82-åringen har over 40 år bak seg i helsevesenet, og sto i jobb til hun var 74.

Adecco gjorde inntrykk

Adecco-saken har gjort inntrykk på ålesundsdamene, selv om de her i byen ikke har vært direkte berørt av det.

- Vi så hvor underbetalte de som jobbet for Adecco var, og hvor mye de jobbet. Det er klart at private drivere sparer på noe, og da er det de ansatte det går ut over, sier Mary.

Likhet for alle

Johanne Øverland er ikke sikker på at privatisering i seg selv er ille, men holder likevel fast på at tjenester til de eldre bør beholdes i offentlig regi.

- Private kan sikkert gi kjempeflott tilbud. Men da blir det jo stort sett for de som kan betale for det selv. Har vi et kommunalt tilbud, er det likt for alle, sier Johanne.

- Vi som har levd en stund, husker den tida det var stor forskjell på folk. Det vil vi ikke ha tilbake. Tilbudet må være det samme til alle uansett om du kan betale eller ei, sier Mary.

Første kvinne

Ålesund er en solid Høyre-bastion, men årets valg er mer spennende enn på lenge. Kommunen er med i forsøksordningen med stemmerett for 16-åringer og elektronisk stemmegivning, og begge deler kan bidra til et annet flertall i bystyret enn i dag.

Ordførerkandidat for Arbeiderpartiet Eva Vinje Aurdal er mer enn klar for å ta over ordførerklubba. Konkurranseutsetting og privatisering blir det ikke noe av dersom hun kommer til makta.

- Vi vil ha et annet fokus på velferdstjenestene. Byen har ikke fått en eneste ny sykehjemsplass siden 1995. Det vil vi gjøre noe med. Og skolene forfaller. I dag har bare to av 20 skoler godkjent inneklima, sier Eva Vinje Aurdal.

Om hun får flertallet bak seg, kan Eva Vinje Aurdal bli Jugendbyens første kvinnelige ordfører.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy