JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mariann kan tape 1,4 millioner på konkurranse

Mariann Hagen er en av mange som kan tape store pensjonssummer hvis arbeidsplassen hennes blir konkurranseutsatt.

2011090908102720131216165528

per.flakstad@fagforbundet.no

Etter ett år hadde hjelpepleier Mariann Hagen fått nok av Norlandia Care Omsorg på Oppsal sykehjem i Oslo. Nå håper hun at det borgerlige flertallet i Oslo ikke får fornyet tillit slik at de også kan konkurranseutsette Lilletøyen sykehjem der hun jobber og er Fagforbundets plasstillitsvalgt i dag.

Andre avtaler

Ifølge en utregning som Fagforbundet har gjort, vil Mariann tape ca 1,4 millioner kroner i pensjon hvis sykehjemmet blir konkurranseutsatt. Det er forskjellen i ytelsene som gjelder for kommunalt ansatte og ansatte i privatdrevne sykehjem som har andre pensjonsavtaler.

Ifølge Fagforbundet Oslo har de ansatte ved privatdrevne sykehjem i hovedstaden også lavere minstelønnssatser i sin tariffavtale enn sine kommunalt ansatte kolleger.

– Jeg vet jeg har valgt et yrke som jeg ikke blir rik av, men jeg vil ha både en lønn å leve av og en pensjon jeg kan klare meg på når jeg blir eldre, sier Mariann. Samtidig understreker hun at spørsmålet om offentlig eller privat drift for henne også handler om yrkesstolthet og ansvarsfølelsen overfor de beboerne hun har omsorg for. Hun mener det er lettere å konsentrere seg om den omsorgen hun skal gi når sykehjemmet har en forutsigbar bemanning fra dag til dag.

– Jeg er mer tilfreds med den jobben jeg gjør her, enn hva jeg synes jeg klarte å få til på Oppsal, forteller hun.

Bedre grunnbemanning

Hun forteller at grunnbemanningen på Oppsal sykehjem la på ca 22,5 årsverk på hver avdeling, men ble redusert til 17,9 da Norlandia overtok. Sykepleierne ble også samlet i et eget ressursteam, og pleierne opplevde det som problematisk fordi avstanden mellom pleiepersonell og sykepleiere ble større når sykepleierne ikke var fast tilknyttet av avdeling.

– Da vi hadde kommunal drift, hadde vi sju renholdere, én i hver etasje. Men så ble renholderne sagt opp. Jobben ble satt bort til et privat firma som stilte med to personer som skulle rekke over alt. Vi fikk mange klager fra både beboere og pårørende. Etter at jeg sluttet, har jeg fått høre at det er ansatt flere renholdere, men jeg vet ikke hvor mange, sier hun.

Ønsker nytt politisk flertall

Hun hadde arbeidet i mange år på Oppsal da sykehjemmet ble konkurranseutsatt og driften overtatt av et kommersielt selskap. Allerede året etter søkte hun seg til Lilletøyen som drives av sykehusetaten i Oslo kommune.

Hun er ikke den eneste. Ifølge opplysninger hun har fått, har rundt 30 prosent av de ansatte sluttet på Oppsal sykehjem etter at driften ble konkurranseutsatt.

– Dette skjer i en tid da vi kommer til å trenge stadig flere ansatte i omsorgssektoren. Det ser ikke ut som om konkurranseutsetting akkurat bidrar til god rekruttering, sier Mariann Hagen.

Nå håper hun på rødgrønt flertall i hovedstaden etter valget: – Høyre og Frp har som grunnholdning at offentlige tjenester skal konkurranseutsettes, og jeg vil helst slippe at konkurransespøkelset skal forfølge meg, sier hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy