Det var gjennom prøveordningen direkte ordførervalg at sørlandskommunen Risør valgte tømreren fra Rødt, Knut Henning Thygesen, til sin nye ordfører. Selv om Thygesen hadde et solid flertall i ordførervalget, var det de borgelige partiene som fikk flertallet i kommunestyret. En umulig oppgave, mente mange.
Men hvordan gikk det egentlig? Vi møter Thygesen i en hektisk valgkamp der mange vil ha en bit av kjendisordføreren.
Isolert
Det var nok mange som i 2007 var skeptiske til en ordfører fra Rødt. Mest bekymret var nok de borgelige partiene, som raskt gikk sammen i en koalisjon for å hindre ordførerens innflytelse. Thygesen var klar over at ordførerjobben ville bli ekstra krevende med den spesielle politiske sammensetningen, men opplever at det har gått langt bedre enn ventet.
– Samarbeidet med administrasjonen og politikere på regionalt og nasjonalt plan har gått utrolig bra. Jeg har blitt hørt og blitt møtt med respekt. Jeg føler at jeg har fått jobbe positivt for Risør og Sørlandet.
– Noe vanskeligere samarbeidsklima har det vært med den borgelige koalisjonen i Risør. Her har ikke bare jeg, men hele den politiske opposisjonen i stor grad blitt isolert, og beslutninger er blitt fattet i lukkede borgelig rom. Det er greit at vi er uenige i politikken, men det er synd at det skal gå utover det jeg ser på som demokratiske prinsipper, sier Thygesen.
Populær
Selv om Thygesen har møtt motstand fra de borgelige lokalpolitikerne, har han stor støtte i lokalbefolkningen. En meningsmåling utført av Norfakta viser at Risør ville fått fire nye år med ordføreren fra Rødt hvis ordningen med direkte ordførervalg hadde blitt videreført.
Mens vi prater med Thygesen, kommer en eldre dame bort for å uttrykke sin støtte, og hun kan opplyse om at også romvenninnen på aldershjemmet vil stemme Rødt i år. De er lei av den borgelige maktarrogansen, forteller hun.
Målinger viser også at det kan gå mot et rent sosialistisk flertall ved valget i Risør.
– Her må vi vist se opp for en revolusjon fra aldershjemmet, smiler den røde ordføreren.
Tar ansvar
- Rødt har ofte blitt kritisert for ikke å ta ansvar; med ordførervervet har vi bevist at det ikke er sant. Vi har kjempet for våre saker med rak rygg uten å svelge noen kameler. Riktignok har vi tapt noen saker, men vi har også vunnet frem i mange saker som er viktige for Rødt, som slepebåtberedskapen på Sørlandet og kampen for de svakeste i samfunnet, og da spesielt de fattige barna i kommunen.
Både Rødt og Arbeiderpartiet ligger an til å gjøre det godt ved valget, og sammen kan partiene få rent flertall. Da blir det en hestehandel om ordførervervet, og Rødt kan komme i en situasjon hvor de kan ”kreve” ordføreren. Nå er det imidlertid ikke sikkert at Rødt vil benytte seg av dette pressmiddelet om en slik situasjon skulle oppstå.
- Vi ønsker på ingen måte å framstå som grådige, og om Arbeiderpartiet gjør et brakvalg, er det naturlig at de får ordføreren og Rødt varaordføreren, sier Thygesen.
Norges bank
Arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap).
Ole Palmstrøm
Freddy André Øvstegård (SV) sier oppgjøret er dårlig nytt for alle som er avhengig av ytelser.
Sidsel Valum
UNIKT PAR: Kjæresteparet Øystein Norstad og Anniken Liberg Berg eier hver sin leilighet i dette borettslaget.
Werner Juvik
VAKSINERT: De ansatte på Haukeland sykehus i Bergen var blant de første som fikk tilbud om koronavaksine på jobb. Dette bildet er fra første runde i 2021.
Marit Hommedal / NTB
SETTER GRENSER: Nora Berntzen synes «quiet quitting» fortjener en bedre diskusjon i Norge.
Ida Bing